Infografike,  Jezik,  Tehnologija,  Znanost

22 računalniških izrazov v latinščini

Rimljani so bili zelo napredna civilizacija. [vir] Kaj če bi izumili računalnike in internet? Kako bi jih poimenovali? Nekateri izrazi so dokaj jasni, z nekaterimi pa se je bilo treba poigrati.

Sam računalnik bi poimenovali ordinatrum, kar lahko sklepamo iz francoščine (ordinateur). Brez miške in tipkovnice seveda ne gre. Njima bi rekli mus in claviatura. Prva beseda pomeni tudi žival, druga pa je jasna. Zaslonu bi verjetno rekli ostentus, do česar sem prišel prek prevoda iz angleškega display. Pri internetu pa obstaja več možnosti. Lahko mu rečemo interfunda ali pa preprosto rete. Oboje pomeni mreža. WWW ali World Wide Web lahko čudovito prevedemo v TTT, oziroma Tela Totius Terrae. Beseda ‘klik’ je sličnoglasje, a ker ne vem, kako so Rimljani oponašali takšen zvok, bi za glagol ‘klikati’ lahko uporabili crepitere. Samostalnik je tako crepitus, kar pa pomeni tudi prdec, zato previdno z njim.

Ko odpremo brskalnik, oziroma navigatrum, se nam pokaže pagina domestica (domača stran). S kurzorjem (indiciumkliknemo na povezavo, oziroma coniunctio, ki nam odpre spletno pošto (litterae electronicae). Seveda se je treba prijaviti (inire), da lahko začnete preklinjati nad nezaželeno pošto (saginatus). Prijatelj vam je poslal video, v katerem centurion z drevesa reši mačko, ki vam je tako všeč, da si jo snamete (prehendere) na trdi disk (discus durus), za vsak slučaj pa ga prekopirate (copiare) še na disketo (disculum). Preden se odjavite (exire), si ogledate še ‘stream’ (fluctus) informativne oddaje, v komentarjih pa trole (nanus) raje ignorirate.

Sašo

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.