Zeitgeist

Ameriška policija umori temnopolto osebo vsakih 28 ur

Zgodbo iz mesta Ferguson, kjer je avgusta 2014 bel policist usmrtil temnopoltega mladeniča, je znana po vsem svetu. A Michael Brown ni bil edini afro-američan, ki ga je pokončala policijska krogla, niti eden izmed redkih. V letu 2012 je bilo s strani policije “izvensodno” usmrčenih 313 temnopoltih Američanov, kar pomeni ena oseba vsakih 28 ur. (vir)

Krvava statistika rasizma

A resna obdelava podatkov ni lahko delo, saj zvezna statistika ni popolna, nobena agencija pa umorov, ki jih zagrešijo policisti, ne beležijo sistematično. So pa različne organizacije doslej poskušale združiti kose te krvave sestavljanke in vsaj približno dobiti večjo sliko. Leta 2007 sta ColorLines in Chicago Reporter raziskala smrti, ki so jih povzročili policisti v desetih večjih ameriških mestih. Novinarji so ugotovili, da je neprimerljivo več žrtev ravno med temnopoltim prebivalstvom, predvsem v New Yorku, San Diegu in Las Vegasu. (vir) Ameriška kultura je kultura rasizma in taktike “najprej streljaj, nato sprašuj”. Policijske enote so večinoma sestavljene iz belih moških, ki so od leta 2001 med drugim dobili velike igrače, a malo urjenja, poleg tega pa so temnopolti v očeh policije vedno sumljivi, policisti pa skoraj vsakič reagirajo pretirano.

Prizor iz Fergusona avgusta 2014
Prizor iz Fergusona avgusta 2014

V kalifornijskem mestu Oakland je organizacija za zaščito pravic manjšin (NAACP) ugotovila, da so med letoma 2004 in 2008 policisti ubili 45 ljudi, od tega je bilo kar 37 temnopoltih. V 40% primerih žrtve/osumljenci pri sebi niso imeli orožja, a tako kot v Fergusonu niti eden policist ni pristal za zapahi. (vir) Newyorška policija je sama izdala poročilo o izstreljenih nabojih svojih policistov in celo vključila rasne profile. Od leta 2000 do 2011 je bilo ustreljenih občutno več temnopoltih kot belcev, latinov ali azijcev.

Postavimo odstotke v kontekst. V New Yorku je 44,6% belcev, 25,1% temnopoltih, 27,5% južnoameriškega izvora in 11,8% Azijcev. Temnopoltih je v mestu torej malce več kot dva milijona, a so jih v enajstih letih policisti ubili skoraj 6.700, medtem ko je belih Newyorčanov dobrih 3,6 milijona, ubitih pa jih je bilo 1.600. Rasizem v policijskih vrstah, v katerih je 53% belcev, je več kot očiten.

Nekaznovana roka pravice

Delores Jones-Brown, profesorica prava na newyorškem kolidžu John Jay, je imenovala na ducate temnopoltih moških in žensk, ki so jih pokončali policisti v zadnjih dvajsetih letih. A opozarja, da se takšna pozornost javnosti zgodi zelo redko in da je svetovna ogorčenost, ki je izbruhnila v primeru Michaela Browna, svetla izjema. So pa vzorci skoraj vedno enaki. Policija ni preveč pozorna, ko gre za temnopolte osumljence in veliko raje streljajo nanje, četudi neupravičeno. Spomnimo se: ameriški policist lahko na osumljenca strelja le, če se mu zdi, da ogroža njegovo življenje ali življenje nedolžnih; ali pa če ga drugače ne more ustaviti. A policisti-morilci so redko obsojeni.

Med letoma 2003 in 2009 je ameriško ministrstvo za pravosodje zabeležilo, da je med postopkom aretacije ali med pridržanjem umrlo 4.813 ljudi. Ti podatki ne razkrivajo posebnih razlik med rasami, a tudi ne poroča o tem, koliko žrtev je bilo neoboroženih. (vir) Ko je FBI raziskoval “upravičena” smrtonosna streljanja policistov, so ugotovili, da je do leta 2012 umrlo 410 osumljencev. (vir) A temnopolti večkrat doživijo grožnje ali dejansko uporabo sile s strani policista, glede na anketo, ki jo je izvedlo ministrstvo za pravosodje leta 2011. V njej je razvidno, da je 74% ljudi, ki so imeli opravka s policijo, povedalo, da se je ta odzvala prekomerno. (vir) V drugi anketi pa lahko vidimo, da manjšine, ki jih je ustavila policija, menijo, da njihovo ravnanje ni bilo upravičeno – pogosteje kot belci. (vir)

Streljanje policistov na neoborožene temnopolte Američane pa ni omejeno na revnejše dele mest. Jones-Brown opozarja, da so policisti to storili tudi v bogatejših okrožjih. (vir) Temnopoltim je postalo jasno, da ni važen njihov sloj, ampak še vedno barva kože. Ustreljeni so bili igralci, nogometaši, študentje in celo policisti. Zaradi pomanjkljivih podatkov pa ne moremo vedeti, če je v zadnjih letih tovrstno početje naraslo. Jasno pa je, da je bila tragedija v Fergusonu le vrh ledene gore.

Policijski izgovori in kultura rasizma

Študija, imenovana “Operation Ghetto Storm“, omenjena na začetku članka, se je poglobila tudi v razloge, ki so jih policisti navedli za usmrtitve. Večina (47%) policistov, varnostnikov ali vigilantov, ki so ubili temnopoltega Američana, je to storila, ker se je počutila ogrožene ali se je bala za svoje življenje. Enako sta trdila Darren Wilson, ki je ubil Michaela Browna in George Zimmerman, ki je leta 2012 ubil Trayvona Martina. 14% jih je trdilo, da so jih ubili, ker so bodisi bežali, segali proti žepu ali drveli proti njim.

A resnici na ljubo, medtem ko policija ni zadostno izurjena za rokovanje z vojaškim orožjem, jih tisto urjenje, ki ga dobijo, uči, da so temnopolti ljudje nasilnejši od ostalih. Ko ima policist opravka s temnopolto osebo, se odzove veliko bolj nasilno in v večini primerov izjavi, da je bila “videti sumljiva” in da je “mislil, da je oborožen”. Ko je varnostnik leta 2009 ubil 22-letnega Oscarja Granta, je trdil, da je bil Grant oborožen, četudi so ga pred ubojem varnostniki spravili na tla.

88% umorov s strani policije je bila posledica prekomerne uporabe sile in le 8% jih je bila posledica dejanske samoobrambe, ko so osumljenci streljali na policiste. 4% primerov je še vedno nerazjasnjenih. A v skoraj vseh primerih policisti, varnostniki in vigilanti niso kaznovani.

Viri: AlterNet | Mother Jones

Sašo

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.