Psihologija,  Zgodovina,  Znanost

Kako so britanski marinci preizkušali LSD

Novembra 1964, torej pred pol stoletja, so Britanski hipiji začeli eksperimentirati z LSDjem, zanimiv psihedelik, ki ga je leta 1938 sintetiziral švicarski kemik Albert Hofmann. Porton Down, britanski vojaško-znanstveni kompleks na jugozahodu Anglije, se je odločil, da bo drogo preizkusil na marincih in preveril, če se jo da uporabiti za onesposabljanje sovražnih sil. Med 27. novembrom in 4. decembrom so zbrali 41 prostovoljcev iz vrst komandosov britanske mornarice in jim v vodo dali LSD.

Poleg psiholoških testov so preverili še fizične učinke. Na prvi dan poskusa droge niso razdelili in vojake poslali na reden trening, da bi se privadili. Naslednji dan so izbrali 17 marincev. Šestnajstim so dali 200 mikrogramov droge, enemu pa le 75, saj so menili, da bo sicer doza prevelika. Skupino so nato znova poslali na trening in rezultat posneli.

Učinki droge so vidni po 25 minutah, vojaki pa so široko nasmejani. Njihov korak ni več strumen, eden od vojakov pa je moral skoraj takoj zapustiti vajo. Zaskrbljen je stekel k medicinski sestri, medtem pa se je radijski operater zapletel v kable, iz katerih se ni mogel rešiti. Skupina, odgovorna za izstreljevanje raket, je bila povsem onesposobljena. Kmalu se vaja prelevi v kaos, v katerem vojaki izgubijo kakršen koli občutek za vojaško disciplino, zemljevid jim dela velike težave, mnogi pa se opotekajo po gozdu in se histerično smejijo. Nekateri so sicer še pri pameti, a opravilno niso povsem na vrhuncu, zato bi jih v pravi bitki sovražnik brez težav zajel ali ubil. Po 70 minutah je eden od vojakov splezal na drevo, da bi nakrmil ptiče, poveljnik čete pa je priznal, da ne more obvladovati niti sebe niti svojih mož.

Dokumenti, ki so shranjeni v britanskem vojaškem muzeju, ne poročajo o tem, kako močno so bili Angleži v navezi z Američani, ki so na svojih vojakih preizkušali vse možne stvari. A leta 1965 je Bill Ladell, ki je bil v Porton Downu zadolžen za poskuse na ljudeh, povabil ameriškega kolega, Jamesa Ketchuma, na obisk. Zapisal je:

Bill meni, da bi bilo zanimivo preveriti, kako se izurjeni, a omamljeni komandosi borijo proti treznim napadalcem.

Sklenila sta, da bi LSD onesposobil še tako elitne sile sovražnika. Ketchum se je nato srečal še z dr. Maxwellom Hollyhockom, enim izmed organizatorjem preizkusov. Septembra 1965 je v reviji New Scientist objavil članek o orožju, ki napada sovražnikov um. Po njegovem mnenju ni bilo boljšega tovrstnega orožja kot je LSD. Četudi je bila uporaba takšnega orožja sporna, je dodal, da so bili tudi bojni plini nekaj časa tabu, a nato dovoljeni. Svojemu članku je dr. Hollyhock dodal še risbe, ki jih je bil narisal pod vplivom droge: kače, pajki in krokodili.

Kljub moralnim pomislekom je britanska vojska leta 1966 poskus ponovila in v t.i. Operaciji Recount 16 od 28 topničarjev omamila z LSDjem. A ker je bil test slabo načrtovan in izveden, vpleteni pa niso imeli izkušenj s takšnimi drogami, do zaključkov niso prišli.

vir: Andy Roberts: Albion Dreaming, A Popular History of LSD in Britain

Sašo

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.