Kultura,  Multimedija,  Religija,  Video,  Zeitgeist

Budistični neonacisti v Burmi pobijajo muslimane

Bolj naključnega in neverjetnega naslova si ne bi mogel izmisliti niti tabloid. Ko pomislimo na budiste, dobimo pred oči nasmejane in umirjene strice v oranžnih haljah ter navdihujoče izjave izpod Himalaje. Koncept budističnega neonacista se nam zdi povsem nemogoč.

Anonymous je v zadnjih dneh začel viralno kampanjo #OpRohingya, kjer svet opozarja na skriti genocid, ki se izvaja nad ljudstvom Rohingya, ki živi v Burmi. Tam so se neonacistične skupine, kot so Stranka iz Rakhine, Osvobodilna vojska Arakanov, obmejna policija NaSaKa in 969 budističnih menihov pod vodstvom meniha Wirathuja (ki se je poimenoval za Bin Ladna budizma), spravile nad omenjeno islamsko ljudstvo. Nasilje se dogaja od poletja lani, svetovna javnost pa šele zdaj bolje spoznava situacijo.

Za grozotami naj bi stala mjanmarska vlada, hunta v Burmi pa z njimi ravna kot z manjvrednimi in jim odteguje osnovne človekove pravice. Nad ljudstvom se znašajo z mučenjem, množičnimi posilstvi, prisilnim stradanjem, zasužnjevanjem in zapiranjem v taborišča. V zadnjih nekaj mesecih so na tisoče Rohingijcev na čolnih poslali na morje brez hrane in vode, kjer so nato umrli. Amnesty International poroča, da se nasilje nad muslimani v Burmi izvaja že vsaj od leta 1974.

Nasilje, ki se je izvajalo nad tem ljudstvom, pa se je razširilo na vse muslimane in Anonymous opozarja, da se pripravlja masaker nad muslimani v mestih Meiktila, Naypyidaw in Yangon. Po ulicah ležijo trupla, ZDA, ki naj bi bila svetovni policist v varstvu človekovih pravic, pa največ okara dotični vladi. Svetovni mainstream mediji pa dogajanja sploh ne pokrivajo. (Razen Al Jazeere, ki je decembra lani posnela dokumentarec.)

Rohingijcem so napovedali krvav masaker ta teden in neonacistična skupina Rakhine je prisegla, da ne bo pustila niti enega živega. Takšno dogajanje v 21. stoletju ni dopustno. Spodaj je sporočilo Anonymousa (pozor: vsebina ni za ljudi s slabim želodcem).

Spletni časopis VICE je opravil intervju z dr. Muangom Zarnijem, aktivistom iz Burme, ki glasno opozarja o grozljivki v domovini.

Foto: Hmuu Zaw

Sašo

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.