Jezik,  Politika,  Terorizem,  Vojna,  Zeitgeist

CIA s politično korektnimi izrazi blaži vojskovanje na daljavo

Najnovejše razkritje tajnih dokumentov, ki jih je dostavil Edward Snowden, govori o vohunjenju za Alkajdo in Ciini uporabi brezpilotnih letal. V dokumentih se skriva tudi odlomek, ki razpravlja “rebranding” vojskovanja z njimi. [1]

Poročilo iz leta 2010, tako Washington Post, je napovedalo, da bo javnost prej ali slej pod lupo vzela operacije z brezpilotnimi letali in da bo odziv večinoma negativen. Zato so obveščevalne agencije predlagale, kako bi neprijetno resnico zakrili z olepšanim jezikom.

“Napad” namiguje na to, da so Američani napadli prvi, žrtev pa ni imela časa za odziv. Druge fraze, ki vzbudijo negativen odziv, so “kill list” (morilski seznam), “hit squads” (morilski vodi) “robot warfare” (vojskovanje z roboti) in “aerial assassins” (zračni ubijalci).

Agencije so predlagale, da se napadom raje reče “lethal UAV operations“, oziroma smrtonosne misije z brezpilotnimi letali. Debata o njih naj bi odslej uporabljala bolj abstraktne fraze, kot sta “inherent right of self-defense” (neodtujljiva pravica do samoobrambe) in “pre-emptive and preventive military action” (preprečevalne in preventivne vojaške misije).

Tudi slavni pilot, oziroma upravljalec brezpilotnih letal, Bill Tart, ki “vedno pazi na otroke,” je v zadnjem intervjuju za Huffington Post raje uporabil izraz “remotely piloted aircraft”, oziroma daljinsko vodeno letalo. [2]

Vedno bolj je jasno, da agencije s tremi črkami bolj skrbijo za svoj PR in zavijanje v celofan, kot pa odgovarjanje na še kako pomembna vprašanja.

Foto: USAF

Sašo

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.