Categories
Mediji Multimedija Video Zeitgeist

Konec sveta in poslednji video na CNN

Ko je Ted Turner na prvi junijski dan leta 1980 zagnal prvi TV program z novicami ves dan, petek in svetek, je dejal, da se Cable News Network z malih zaslonov ne bo poslovil do konca sveta.

Na sporedu bomo in o koncu sveta bomo poročali v živo. Konec sveta bo naš zadnji dogodek. Državno himno bomo predvajali le enkrat in sicer na prvi junij, ko pa pride zadnji dan sveta, bomo zaigrali K tebi želim, Gospod. Nato bo ugasnil tudi CNN.

Tako je obljubil medijski mogotec pred slabimi 35 leti. Ljudje so mislili, da se šali, a pred dnevi je spletni portal v arhivu CNN odkril še ne videni posnetek, ki ga bo moral zadnji preživeli zaposleni predvajati v zadnjih izdihljajih človeštva. Skladba, ki so jo bojda zaigrali na Titaniku, ko se je počasi spuščal v globine oceana, bi bila zadnja skladba, ki bi jo slišalo človeštvo, ako bi med apokalipso še imeli elektriko in bi imeli vklopljen CNN.

Govorice o zgornjem posnetku so se pojavile že leta 1988 (New Yorker) in 2001 (Daily News), apokalipsa, o kateri je govoril Turner, pa je bil jedrski holokavst. Daljnega leta 1980 je nad Zemljani še vedno visela možnost vzajemnega uničenja obeh velesil. Turner nadaljuje:

Tako kot s pištolami je tudi z jedrskim orožjem. Če ga imaš, ga boš prej ali slej uporabil. Ponavadi TV postaje svoja poročila začnejo in končajo z državno himno, a ker so na CNN poročila neprestano, se lahko odjavimo le enkrat in vedeli smo, kaj to pomeni. Prav v ta namen smo zbobnali pihalne orkestre vojske, mornarice in letalstva, jih peljali pred stari štab CNN in jih posneli, kako igrajo K tebi želim, Gospod. Povem vam, fantje iz vojske so takoj vedeli, kam pes taco moli. Tega posnetka ne morem gledati brez solza.

Veliko drame po ameriško, a ko poslušate omenjeno skladbo in si predstavljate, da je to zadnje, kar odmeva po zahodnem svetu, vas gotovo spreleti srh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.