Zeitgeist,  Zgodovina

Je Donald Trump sodobni Kaligula?

Pri člankih z vprašanjem v naslovu je ponavadi tako, da je odgovor nikalen. A v primeru Donalda Trumpa je še tako bizarno vprašanje ali primerjava velikokrat na mestu in verjetna.

Kaligula je bil rimski cesar, ki je vladal med letoma 37 in 41. Njegovo ime ponavadi povezujemo z absolutno močjo, v zgodovino pa se je zapisal kot najslabši in najbolj zmešan rimski cesar. A Kaligula ni bil zgolj psihopat, ampak zelo barvita oseba, ki jo lahko primerjamo z nekom, ki je zdaj zasedel Ovalno pisarno v Beli hiši.

Kaligula je imel izredno rad spektakel in preobleke, še raje pa je žalil in poniževal druge. Donald Trump nima posebnih zadržkov do žaljenja. The New York Times je naštel skoraj 300 ljudi, držav in drugih entitet, ki jih je novi ameriški predsednik užalil. Najbolj se verjetno spomnimo trenutka, ko je pred množico oponašal invalidnega novinarja.

Nazaj v Rim. Kaligula je bil nečak cesarja Tiberija, kar pomeni, da je bil rojen v elitni družini. Tako kot Donald Trump, ki ga je na začetku z milijoni zalagal njegov oče, Fred Trump. Kaligula je stricu Tiberiju na mondenem otoku Capri prirejal pornografske zabave z brhkimi dekleti in voljnimi fantiči. Tudi Donald Trump je rad obkrožen z lepimi dekleti, predvsem pa je znan po lepotnem tekmovanju Miss Universe. In ko smo pri ženskah: Kaligula je v svojih 28. letih imel štiri žene. Donald Trump je trenutno s tretjo ženo. Razlika je v tem, da Caligula ni kazal zanimanja za priseljenke. Malce bolj neprijetna podobnost je tudi v tem, da je Kaligula često občeval s svojimi sestrami, Donald Trump pa je nezdravo navdušen nad svojo hčerko Ivanko.

Podobnost med Kaligulo in Trumpom se začne že pred nastopom oblasti. Trump je lani neslavno pozval svoje podpornike, naj “kaj ukrenejo glede Hillary Clinton”, ki naj bi jim pobrala orožje. Zgodovinar Tacit je (edini) zapisal, da je Kaligula prepričal prefekta pretorijske straže, Nevija Makra, naj “poskrbi za strica Tiberija”.

Ko je Tiberij umrl, se je Kaligula preselil v Rim, kjer je z veseljem prevzel vajeti imperija. Ko je konec marca leta 37 vkorakal v prestolnico, so ga spremljale navdušene množice, ki so ga oklicale za “njihovo zvezdo”. Vsi so bili navdušeni nad Kaligulo, predvsem zato, ker ni bil Tiberij. Tudi Trumpa so množice Američanov pozdravile kot nekoga, ki je drugačen in predvsem “ne Obama”. Kaligula je vladanje Rimu obrnil na glavo, saj je bil polarno nasprotje moralne strategije svojega strica Tiberija ali cesarja Avgusta še pred njim. Predvsem je poteptal vse dotedanje vrednote rimske republike, saj ni maral aristokracije in tedanjega establišmenta. Vam zveni znano? Donald Trump je zajahal val priljubljenosti med revnejšimi belimi republikanci predvsem zato, ker je ponavljal, da “ni tak kot prejšnji politiki”, da stvari dela drugače kot jih dela Washington in da je proti establišmentu. Kaligula, od rojstva del elite, je pljuval po elitah. Množice Rimljanov so bile vzhičene. Trump, od rojstva del elite, je pljuval po elitah. Množice Američanov so bile vzhičene.

Kljub slabemu finančnemu stanju imperija se je Kaligula lotil ogromnih gradbenih projektov. Nekateri so bili v korist naroda, mnogi pa so bili namenjeni njemu. Najbolj izstopa gradnja dveh ogromnih ladij. Prva, manjša, je bila tempelj boginje Diane; druga, večja, pa je bila prava palača na vodi, z vodovodom in marmornatimi tlemi. Trump že dolgo obljublja “lep in velik” zid na meji z Mehiko, ki naj bi ga plačali prav Mehičani, a ga bodo prav verjetno ameriški državljani. Glede na to, da je ves denar od volitev pospravil v svoj žep in da s skrbno orkestriranimi tviti manipulira borzo, pa lahko verjamemo, da bo svojo vladavino izkoristil v svoj prid.

Kaj čaka Donalda Trumpa in Ameriko v prihodnosti, ne vem. Je pa Kaligula umrl preden je dopolnil 29 let, in sicer zaradi čisto trumpovskega razloga. Ubil pa ga je član njegove elitne straže Pretorijancev, ko mu je Kaligula rekel, da ima glas kot deklica. Kar je nekaj, kar bi zlahka izjavil tudi Donald Trump.

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.