Zgodovina

JFK: Kaj se je v resnici zgodilo?

29. novembra 1963, teden po atentatu na ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, je njegov naslednik, Lyndon Johnson, komisiji Warren ukazal, naj raziščejo vsa dejstva o brutalnem umoru. V osnovi je raziskava hotela izvedeti tri temeljne stvari: Kdo, zakaj in kako. Razlogi za atentat so bili neposredno povezani s storilcem, zato so se preiskovalci predvsem lotili detajlov poteka atentata. Ker se je komisija predvsem obesila na ta vidik dogodka, je v zadnjih petdesetih letih zraslo ogromno dvomov in teorij o zarotah.

888 strani dolgo poročilo se le na sedmih straneh ukvarja z rekonstrukcijo atentata. V ostrostrelskem gnezdu na šestem nadstropju dallaške knjižnice so našli tri tulce, kar potrjuje pričevanja očividcev, da so slišali tri strele. A niti po desetih mesecih raziskovanja poročilo ni ponudilo zadovoljive in kredibilne razlage za njihovo sosledje. Predložili so različne teorije. Prvi strel je bil strel v glavo, ki je bil za predsednika usoden, izstrelil pa ga je Lee Harvey Oswald. Druga krogla ga je prestrelila in zadela teksaškega guvernerja Connallyja, za tretjo kroglo pa niso bili prepričani, od kod je prišla, kdaj je bila izstreljena in kje je pristala. Dolžina napada se razlikuje med 4,8 sekundami do več kot 7 sekund.

Člani Warrenove komisije septembra 1964 preiskujejo prizorišče atentata | Ferd Kaufman

Razlogov za zmedeno raziskavo je več. V komisiji so bili predvsem pravniki, vmešala sta se FBI in Tajna služba, o tragediji pa je predvsem poročal medijski mogotec Time Inc. Najpomembnejši faktor v raziskavi in vseh nadaljnjih teorijah pa je gotovo bil 26 sekund dolg posnetek, ki ga je posnel Abraham Zapruder, 58-letni podjetnik in ljubiteljski filmar.

Zapruder na predsednikov mimohod ni prinesel najboljše kamere, ki jo je imel doma. Tajnica mu je rekla, da mu bo žal, če ne bo zraven in če ne posname dogodka, še posebej zato, ker se je predsednik peljal skoraj mimo njegove trgovine. Zapruder je stekel domov in vzel svojo manj kvalitetno kamero, Bell & Howell Zoomatic. Njegov posnetek je sestavljen iz dveh delov: prvi je dolg 132 sličic (oziroma sedem sekund), prikazuje pa policiste na motorjih, ki spremljajo predsednikovo karavano.

Bell & Howell kamera, s katero je Abraham Zapruder posnel zadnje trenutke JFK | NARA
Kamera, s katero je Abraham Zapruder posnel zadnje trenutke JFK | NARA

Zapruder je za hip nehal snemati, saj filma ni hotel zapraviti za spremstvo. Ko je zaslišal množico, da je začela vzklikati ob prihodu predsedniške limuzine, je začel znova snemati. 19 sekund dolg posnetek, ki ga pozna ves svet, se začne pri sličici 133. FBI in Tajna služba sta nemudoma zasegli posnetek, ki je postal ključni dokaz v sojenju proti Oswaldu, katerega so aretirali 75 minut po atentatu. A vloga posnetka se je spremenila čez dva dni, ko je mafijec Jack Ruby Oswalda usmrtil med premestitvijo v zapor.

Medijska ekskluziva

Ker Amerika in svet nista slišali plati domnevnega morilca, je zgodbo moral pripovedovati Zaprudrov posnetek. Lahko rečemo, da si težko predstavljamo eno najslavnejših smrti 20. stoletja brez njega. A kmalu za tem je v dogajanje posegla medijska hiša Time Inc., ki je kupila vse pravice do posnetka in javnosti razglasila, da ima posnet celoten atentat. 29. novembra se je v reviji Life pojavilo 31 posnetkov s filma, revija pa je svoje ekskluzivne pravice izkoristila za rušenje govoric, da bi bili vsi trije streli nemogoči iz Oswaldovega gnezda. V posebni izdaji je revija zatrdila, da se na podlagi filma da točno rekonstruirati atentat.

V natanko 6,8 sekundah so tri krogle zadele najprej predsednika v vrat, druga guvernerja, tretja pa predsednika v glavo. Life je do konca trdil, da je Zaprudrov posnetek zajel celoten dogodek, vključno v lanski ilustrirani knjigi, vredni 50 dolarjev. Spomnimo, revija Life je bila leta 1963 največja v Združenih državah, z naklado 7 milijonov izvodov vsak teden. Prvi dve izdaji takoj po atentatu sta se tako dobro prodajali, da so za sicer 25 centov vreden izvod hoteli tudi do 20 dolarjev, kmalu za tem pa je Time objavil posebno, spominsko izdajo v treh milijonih izvodih. Še FBI jim je verjel, ko so rekli, da je na posnetku celoten incident.

Znamenita naslovnica revije Life 6. decembra 1963 | Time
Znamenita naslovnica revije Life 6. decembra 1963 | Time

Januarja 1964 je bilo v vzporedni raziskavi zapisano, da je “amaterski posnetek Abrahama Zaprudra najboljši vir za oceno dogodkov” in da je med prvim in zadnjim strelom minilo šest sekund. Komisija Warren se sicer ni absolutno obesila na (ne)slavni posnetek, saj so ugotovili, da sta bila predsednik in guverner ustreljena v tako kratkem sosledju, da se Oswald ne bi mogel tako hitro pripraviti na naslednji strel. Komisija je zato postavila teorijo, da sta bila strelca dva, ali pa je ena izmed krogel zadela oba moža. Druga teorija se jim je zdela verjetnejša, saj je Oswald uporabljal vojaške naboje, ki so bili ustvarjeni tako, da prebijejo človeško telo.

Poleg tega je imela zgodba, ki sta jo širila Life in FBI, še eno težavo. Če je krogla letela s hitrostjo 580 m/s in prestrelila predsednikov vrat, kam je šla potem, ko je vrat zapustila pri hitrosti 550 m/s? Le ena oseba poleg predsednika je bila zadeta – kot rečeno, guverner Connally, ki je sedel neposredno pred Kennedyjem. FBI in mediji so bili sveto prepričani, da je moralo iti za isto kroglo. Druge razlage ni bilo. Kritiki so teorijo imenovali “čudežna krogla”, oziroma “teorija ene krogle”. Kar pomeni, da je krogla morala zadeti JFK v vrat, nato pa zaviti navzdol, da je lahko zadela še guvernerja. Če pa guvernerja ni zadela ista krogla, potem je bila še bolj čudežna – saj je izginila takoj, ko je zadela predsednika.

Rekonstrukcija in luknje v teoriji

Komisija je atentat na Dealey Plaza rekonstruirala 24. maja 1964, dokazati pa so hoteli, da je teorija z eno kroglo mogoča. V šestih mesecih so teorijo potrdili skoraj vsi zanesljivi strokovnjaki, zato je praktično postala že zaključek. A vsi so zanemarili zevajočo luknjo v teorijo: če je ena krogla zadela dva moža, potem je eden od treh strelov zgrešil tarčo, krogle pa nikoli niso našli. Manjkajoči naboj je bil vrzel, ki je komisija ni znala razložiti. Ne glede na to, koliko krat so zavrteli Zaprudrov film, tretjega strela niso znali časovno umestiti.

Eden izmed posnetkov rekonstrukcije, ki jo je opravila Tajna služba. | NARA
Eden izmed posnetkov rekonstrukcije, ki jo je opravila Tajna služba. | NARA

Takrat se niso zavedali, da se je tudi komisija dokončno obesila na posnetek. Bolj kot so poskušali tretji strel umestiti v nepopoln posnetek, bolj se je zdelo, da je imel Oswald nadnaravne ostrostrelske sposobnosti. Eden izmed scenarijev, v katerem je komisija sklenila, da se je atentat odvil v 4,8 sekundah – vsi trije streli – je praktično nemogoč za še tako izurjene strelce. A komisija si je krila hrbet z izjavo, da ne trdijo, da se je atentat zares tako zgodil, temveč, da bi se lahko. Ob taki izjavi lahko podvomimo v celotno poročilo.

Komisija je morala vedeti, da Zaprudrov film ni zajel celotnega atentata, a se za to niso zmenili. Kot rečeno so se najbolj osredotočili na način in postopek, ignorirali pa so tudi več poročanj očividcev, saj niso sovpadali z izbrano zgodbo. Nekaj pomembnejših namigov, za katere se niso zmenili:

  • Petnajstletni Amos Lee Euins je policiji povedal, od kod je slišal prvi strel – iz šestega nadstropja knjižnice, šerifu pa je povedal še, kje se je nahajala limuzina, ko je odjeknilo prvič. A ko ga je izprašala komisija, ga nihče ni vprašal o teh podrobnostih.
  • Šerifov namestnik, Luke Mooney, je v ostrostrelskem gnezdu našel tri tulce: dva skupaj, tretji pa nekaj metrov stran. Med izpraševanjem niso hoteli slišati o tem. Ko pa so o isti stvari spraševali agenta FBI, Robert Fraizerja, jim ta ni mogel povedati kaj dosti, saj ni imel enakega vpogleda kot Mooney.
  • Tretja ustreljena oseba je bil prodajalec avtomobilov, James Tague, na licu katerega je namestnik šerifa opazil kaplje krvi. Ko je Tague pokazal, kje je v času atentata stal, je namestnik tam našel sledi naboja. Šele devet mesecev kasneje je FBI odstranil tisti košček asfalta, ga analiziral in ugotovil, da se ostanki ujemajo s svincem v Oswaldovih kroglah.

Slednji dokaz je bil edini forenzični dokaz o usodi tretje krogle, a ga komisija v poročilu ni mogla uporabiti, saj se ni skladalo s časovnico, ki jo je narekoval Zaprudrov posnetek. Enako se je zgodilo s sledjo, ki je ostala blizu pokrova za kanalizacijo, več metrov od položaja, kjer je stal James Tague. Največja napaka komisije pa je gotovo bilo ignoriranje pomembnega dejstva, ki ga je FBI odkril med poustvarjanjem atentata maja ’64. Zvezni agentje so odkrili, da je bil zgornji del predsednikovega trupa na Oswaldovi muhi veliko pred dejanskimi streli in sicer v tistem času, ko Zapruder ni snemal. Oswald je bil nekaj časa marinec in te učijo, naj merijo v zgornji del trupa. To pomeni, da bi Oswald glede na svoj trening streljal prej – preden je Zapruder znova zagnal kamero. A v poročilu komisije ni niti ene omembe tega dejstva. Še več, sam posnetek je napačno predstavljen, saj so zapisali, da je Zapruder snemal od tiste točke, kjer bi ga Oswald lahko prvič ustrelil – zares pa je začel snemati več sekund kasneje.

Kanalizacija, kjer se je zarinila prva krogla, ki se je odbila od semaforja. | Dallas Municipal Archives
Kanalizacija, kjer se je zarinila prva krogla, ki se je odbila od semaforja. | Dallas Municipal Archives

A Warrenova komisija ni bila edina, ki se ni zmenila za omenjene sledi. Številni novinarji so podrobno pregledali vsa dejstva in vse možne vidike atentata, vključno z ekipo CBS leta 1967, ekipo PBS leta 1988 in ekipo ABC leta 2003. Ekipa CBS pa je kljub vsemu odkrila nekaj novega. Prvi Oswaldov strel je pravzaprav zgrešil in kljub dodatnim potrditvah strokovnjakov se ta najdba v javnosti ni prijela, saj bi to pomenilo, da je Oswald zgrešil ravno takrat, ko mu je bil Kennedy najbliže. Po tem novem scenariju je Oswald imel več kot osem sekund, da je izstrelil tri naboje. Prvi je zaradi drevesa zgrešil, a še danes se ne ve, katera sličica Zaprudrovega posnetka ga je ujela. CBS je poročal, da se je prvi strel zgodil v sličici 186, medtem ko je ABC trdil, da je prava sličica 157. Razlika je torej ogromna. To pomeni, da je Oswald pravzaprav ustrelil takrat, ko naj bi izurjeni marinec streljal, zgrešil pa naj ne bi zaradi drevesa, temveč zato, ker je bil med Oswaldom in Kennedyjem semafor. Drugi strel je ob prvi priložnosti predsednika prestrelil, tretji pa ga je pokončal.

Tako imenovana "čarobna krogla", ki naj bi po besedah poročila ranila tako predsednika kot tudi guvernerja | Warren Commission
Tako imenovana “čarobna krogla”, ki naj bi po besedah poročila ranila tako predsednika kot tudi guvernerja | Warren Commission

Policija ni opravila svojega dela

National Geographic je leta 2010 hotel preveriti teorijo, da je Oswald streljal preden je Zapruder znova začel snemati. Pred kamero je stopil bivši strokovnjak za kovine pri FBI, Frank DeRonja, in pregledal semafor, če so na njem sledi krogle. Novembra 2011 so o tem predvajali dokumentarec. Preučil je več fotografij, posnetih v zadnjih petdesetih letih, in ker semaforja niso mogli odstraniti in ga vzeti v laboratorij, ga je moral strokovnjak na hitro pregledati, ko je bilo to na prometni aveniji mogoče. Kljub vsemu so s pomočjo laserjev ugotovili, da se sledi na semaforju, pločniku in ob kanalizaciji ujemajo s položajem ostrostrelca na šestem nadstropju knjižnice.

DeRonja je v naslednjih letih opravil več preizkusov, vključno z balističnimi, v katerih je uporabil podobne kovine kot je bil steber semaforja in enako puško, kot jo je imel Lee Harvey Oswald. Ugotovil je, da se ostanki krogle prvega strela ujemajo z njegovimi testi. To bi lahko policija preverila že leta 1963. Če bi se komisija bolj poglobila v dejansko forenzično znanost in ne le v nepopoln Zapruderjev posnetek, bi lahko namesto treh teorij ponudila eno, bolj ali manj zanesljivo. Atentat je tako trajal 11 sekund, prva krogla je karavano zgrešila, druga je prestrelila tako predsednika kot tudi guvernerja pred njim, tretja pa je Kennedyju razčesnila glavo. Poleg tega bi lahko ugotovili, da Oswald ni bil tako dober strelec, kot bi se spodobilo za izurjenega marinca. A Warrenova komisija se je raje ubadala s strelčevo povezavo s Castrovo Kubo, čudežno kroglo in drugimi manj verjetnimi teorijami, medtem ko so bili vsi dokazi na prizorišču umora. Le CSI Dallas bi moral opraviti svoje delo.

Odzivi na prvi strel

Tako Zapruderjev kot drugi posnetki jasno kažejo, da se Kennedy po drugem strelu drži za vrat, guverner pa je obrnjen za 90 stopinj, kar kaže, da sta bila oba zadeta. A na to se ni odzval nihče, razen policistov in tajnih agentov na vozilu za predsednikovim. Trije agenti so se obrnili v smer, od koder je odjeknil strel, dva druga pa sta to ravno hotela storiti. Eden izmed njiju je nato takoj opazil, da je predsednik v težavah, zato je skočil nanj, da bi ga zaščitil s svojim telesom. Zaprudrova sličica 153 prav tako pokaže, da dve sekundi po prvem strelu, ko se je krogla odbila od semaforja, nihče ni reagiral. A trije agenti na vozilu, ki je sledilo predsedniku, so se odzvali na nekaj nenavadnega. Niso točno vedeli, kaj se dogaja, a nekaj jih je zmotilo.

Sličica 153 na Zaprudrovem posnetku | The Sixth Floor Museum
Sličica 153 na Zaprudrovem posnetku | The Sixth Floor Museum

Jack Ready je bil zadolžen za desno stran karavane, a je bil protokolu navkljub obrnjen proti levi, ko je zaslišal nekaj nenavadnega. George Hickey, ki je sedel za šoferjem spremljevalnega vozila, se na posnetku že dviga in obrača proti levi. V svoji izjavi je povedal, da je mislil, da je nekdo v karavano vrgel petardo. Še bolj zanimivo je gibanje tretjega agenta, Glena Bennetta, ki je sicer komaj viden, a nagiba se na svojo desno stran, da bi videl mimo tajnega agenta Emoryja Robertsa, ki je sedel tik pred njim. Na poti v Washington tistega dne je v svojo beležnico zapisal, da je “si je hotel ogledati šefov avto”, ko je zaslišal prvi strel, četudi ni vedel, kaj se dogaja. V tistem trenutku je videl, kako sta druga in tretja krogla opravili svoje smrtonosno delo.

Kaj lahko torej sklenemo?

Carlos Marcello, mafijec iz New Jerseya, ki naj bi po nekaterih teorijah naročil umor JFK
Carlos Marcello, mafijec iz New Orleansa, ki naj bi po nekaterih teorijah naročil umor JFK

Okrog atentata na JFK se vrti nešteto zarotniških teorij in tragedija buri duhove že petdeset let. Nekateri trdijo, da je kriva mafija, drugi s prstom kažejo na Cio, tretji pa krivijo samega podpredsednika, Lyndona Johnsona. Nekateri sumijo celo predsednikovo soprogo, Jacqueline, ali pa njegovega šoferja. Ker je bil Oswald komunist, so osumili tudi KGB, mnogi pa trdijo, da so predsednika dali ubiti najbogatejši Američani. Osmi osumljenec je skrivnostni možakar z dežnikom, a ne smemo pozabiti tudi na dežurne krivce: nezemljane in Iluminate.

Najslavnejši atentat 20. stoletja navsezadnje ni bil delo skrivnostnih sil v ozadju, temveč za njim navsezadnje stoji ravno Lee Harvey Oswald. Forenzična znanost je po polovici stoletja rešila večino zagat, kaj se je čisto zares zgodilo, pa bomo mogoče izvedeli, ko bodo odprli vse arhive, povezane z dogodkom.

vir: Newsweek

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.