Multimedija,  Video,  Zeitgeist

Lažna Pariz in Manhattan na Kitajskem

Na Kitajskem se v zadnjih letih gradi kot za stavo. Ker je to država presežkov, so tudi številke, povezane s pospešeno gradnjo mest, astronomske. V zgornjem prispevku nam VICE predstavi mesto Tianducheng, ki je popolna kopija Pariza. Lahko si ogledate Eifflov stolp, se sprehodite po pariških ulicah in doživite francosko prestolnico na Kitajskem (več fotografij tukaj). Manjkajo le ljudje. Ta Pariz je mesto duhov. In ni osamljen primer.

Na Kitajskem obstaja vsaj 11 ogromnih zapuščenih mest in 64 milijonov praznih domov. Ta osamljena mesta večinoma stojijo na zemlji, ki je še pred nekaj leti le travnata površina ali pa dom revnim kmetom, ki so tam živeli več generacij.

Pred desetimi leti je bila Kitajska bolj ali manj gospodarstvo izvažanja, danes pa je glavno gonilo razvoja nepremičninski trg. Skozi špekuliranje in nenadzorovano gradnjo je postal njihov nepremičninski trg prenasičen, a ker tam ne deluje logika ponudbe in povpraševanja, ostajajo cene visoke, stanovanja pa prazna. Ponekod se je gradnja ustavila kar na sredini.

Investitor Jim Chanos je novinarjem povedal, da je imela Kitajska leta 2009 5,6 milijard kvadratnih metrov gradbišč, kar pomeni okrog dva kvadratna metra na vsakega Kitajca. Celotna zgodba izseljevanja kmetov, špekuliranja na trgu in same gradnje gromozanskih mest naj bi bila vredna 5 bilijonov ameriških dolarjev. Nepremičninski balonček je počil že v ZDA, pa je bil trikrat manjši od kitajskega. Ko bo počilo tam, bo to zelo slaba novica za Ameriko, ki je gospodarsko zelo povezana s Kitajsko, nato pa bo nasankal še preostanek sveta.

Na Kitajskem pa se gradi tudi njihova verzija New Yorka, Yujiapu, oziroma finančnega središča na Manhattnu. Kot poroča The China Chronicle, so starodavno ribiško vasico 140 km stran od Pekinga leta 2008 preprosto izbrisali. Na njenem mestu zdaj stoji ogromno gradbišče, na katerem pridno rastejo nebotičniki. Yujiapu, slabe 4 kvadratne kilometre veliko mesto, bi naj bilo končano leta 2019 (delno naj bi ga odprli junija 2014) in postalo “največje finančno središče sveta.” (vir) Investicija naj bi bila vredna dobrih 24 milijard evrov. (vir)

kitajska-lazna-mesta-zemljevid

Ko bo mesto končano, bo poslovnežem ponujalo 15,2 milijona kvadratnih metrov pisarniških površin, kar pomeni, da kljub večji površini Yujiapu ponuja trikrat manj zmogljivosti kot Manhattan. The Atlantic je poročal, da bo miniaturno mesto zelo zvesta kopija New Yorka, vključno z Rockefellerjevim centrom in izvirnima dvojčkoma World Trade Centra. Luo Si Luo Ke iz kitajske podružnice skupine Rockefeller, je za CNN povedal, da je dotično mesto ključni projekt na Kitajskem (samo v letu 2013 se je v državi pojavilo 20 novih “mest duhov”).

Čeprav se Yujiapu omenja kot kopijo New Yorka, temu ni tako. Nekatere stavbe in splošno ozračje sta sicer “klonirana”, a tloris je drugačen. Poleg razpršenih parkov so arhitekti dodali park na otok v obliki kita; pod zemljo bo tekla nakupovalna ulica; mesto pa bo z ostalo državo povezovala tri-tirna podzemna železnica, po kateri se bodo prevažali hitri vlaki do Pekinga ali Tianjina, 11-milijonskega mesta. (vir)

Sašo

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.