Zeitgeist

Bi legalizacija marihuane rešila Slovenijo?

Kolorado je konec leta 2012 legaliziral uporabo marihuane v rekreativne namene in po dolgih birokratskih bitkah je 1. januarja 2014 20 trgovin po Koloradu začelo z zakonito prodajo omenjene droge. Poleg bojda prijetnih učinkov rastline za odločitvijo stoji veliko bolj pragmatičen razlog: denar.

Danes ima v Koloradu licenco za prodajo marihuane 136 trgovin in neodvisna preiskovalna skupina CFC napoveduje letno povpraševanje 69.203 kilogramov trave v omenjeni zvezni državi. (vir) Težko je predvideti povprečno ceno, saj je visoko povpraševanje ceno dvignilo na 10 evrov na gram, kar je skoraj dvakrat več kot povprečje. (vir) (vir)

Cena je trenutno tako visoka, ker je povpraševanje večje od ponudbe, a s časom se bo razmerje izravnalo in če sklepamo, da bodo prebivalci Kolorada pripravljeni plačati malce več za kvalitetno in zakonito robo, bo 8 evrov na gram še sprejemljiv strošek.

Če se CFC ne moti, bi to lahko pomenilo 562,5 milijona evrov letnega dobička, kar pri davku 2,9% pomeni 15,25 milijona evrov v državno blagajno in dodatnih 52,7  milijona zaradi posebnega 10% davka na marihuano. Potem je tu še trošarina, ki v Koloradu pomeni 15% od prodaje, kar pomeni dodatnih 16 milijonov dolarjev. Vse skupaj to za državo pomeni slabih 84 milijonov evrov samo od prodaje marihuane. Dodajte še prihranek v policijskem proračunu, nato pa dodajte še davek na dobiček glede na nove službe, ki jih legalizacija prinaša. (vir)

Če odmislimo moralne zadržke in vsesplošno demonizacijo marihuane v Sloveniji – vključno z industrijsko, je nemogoče zanikati velikost trga. Kaj bi se zgodilo, če bi se legalizacija marihuane zgodila pri nas?

Uporaba konoplje pri nas ni dovoljena, saj jo zakonodaja uvršča v prvo skupino drog, torej med substance, ki so zelo nevarne za zdravje ljudi zaradi hudih posledic. (vir) Kljub temu, da naj bi marihuana bodisi pomagala pri preprečevanju bolezni (Alzheimer) in lajšanju težav kot so astma, depresija in celo rak, je prepovedana tudi medicinska uporaba. Kogar zanima policijski pogled na učinke marihuane, si lahko prebere informativno zloženko, namenjeno prestrašenim staršem, zato tu ne bom zapravljal besed o pro et contra.

Policija pravi, da marihuano uživa okrog en odstotek odraslih, torej okrog 20 tisoč Slovencev, medtem ko OZN ocenjuje, da v naši regiji marihuano uživa slabih osem odstotkov, torej 160 tisoč Slovencev. (vir) Glede na povprečno uporabo 4 gramov substance na teden se v Sloveniji letno porabi 33.280 kilogramov marihuane. Če je povprečna cena za gram dobrih 6 evrov, to pomeni 199.680.000 evrov na letni ravni. Seveda gre tu za omenjeno povprečno ceno 6 evrov, ki bi bila ob legalizaciji verjetno višja. Če bi trgovci postavili enako ceno kot v Koloradu, bi se letni dobiček od prodaje vrtel okrog 332 milijonov evrov.

Ker pri nas še ni resnih predlogov o legalizaciji marihuane, mi tudi ni znano, kakšni davki naj bi bili uvedeni. A če upoštevamo samo DDV (22%) in trošarino za tobak (25%), bi država od zakonite prodaje marihuane po ceni 10 evrov na gram dobila skupaj 156 milijonov evrov. Če bi država uvedla še 10% davka na marihuano, bi bila končna vsota, ki bi romala v državno blagajno, 189 milijonov evrov.

Če vsoto primerjamo z 1,4 milijarde (TEŠ 6) ali 4,7 milijardami evrov (banke), je slabih 190 milijonov kapljica v morje, a po drugi strani bi se s tem denarjem lahko naredilo veliko koristnega, da o medicinski plati sploh ne govorimo.

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

2 Comments

 • si79

  sem proti legalizaciji. zakaj? ker ni potrebna, nima pozitivnih učinkov, je karcinogena, na dolgi rok povzroča depresijo. mladi, ki še niso zreli razmišljat (danes je večina nezrelih tudi v poznih 20ih), se morajo naučit da je treba življenje uživat na odgovoren način. za nikogar ne bo dobro če se po ulicah sprehajajo zadetki ki sami zase ne vejo.
  kar se tiče proračuna.. podporniki želijo svobodno gojiti travo. danes govorijo da naj se trava legalizira, da naj jo obdavčijo, da ima zdravilne učinke (pod kar NE spada kajenje, za kar jo bo uporbaljalo 99% uporabnikov), ko pa bo legalizirana, bojo trdili da se država nima pravice vmešavat kaj gojijo na svojem vrtu, ker ni nič ilegalnega, in za to ne bojo plačevali davka.
  podporniki marihuane so zabave željni, več ali manj neodgovorni in nezreli mladi ki razmišljajo o zabavnem preživljanju prostega časa namesto o odgovornosti, posledicah takšnih sprememb zakonov. menim da osebe s takšnim razmišljanjem sploh ne bi smele odločat o spremembah zakonov. živimo v času ko država potrebuje konkretne rešitve za nujne življenjske dobrine, izboljšanje gospodarstva, infrastrukture, itd. . mamila so nepotreben balast, bolj sredstvo za beg od realnosti kot pa dejansko aktivno reševanje težav. dober izgovor je pa seveda misel d abi od davkov prodanih mamil napolnili državni proračun (ki bi se kmalu spraznil zgloj za reševanje težav, ki bi jih povzročila mamila).
  veliko bolj bi bil smiseln predlog o prepovedi alkohola, ki že povzroča mnogo problemov.
  krizo bomo ustavili tako da si naredimo omejitve, se organiziramo in potrudimo za boljšo državo, pri čemer bo treba marsikateri užitek tudi žrtovati, NE da promoviramo še večje razvajanje in neproduktivnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.