20/09/2018 | 07:29
You are here:  / Politika / Zeitgeist / Lahko Melanijo in njeno družino deportirajo?

Lahko Melanijo in njeno družino deportirajo?

Ameriški predsednik Donald Trump je 25. januarja 2017, le pet dni po ustoličenju, podpisal odredbo, ki poleg gradnje zidu ob mehiški meji predvideva tudi strožje pogoje za priseljence. Natančneje pravi, da vsem “nezakonitim priseljencem” grozi izgon. Kar pomeni, da bi njegova soproga, Melanija Trump, bila po pospešenem postopku deportirana nazaj v Slovenijo, če bi njegov zakon veljal leta 1996. Oziroma jo še vedno lahko.

Služba na turistični vizum

Leta 1996 je bila Melanija Knavs namreč manekenka, ki je v New Yorku delala preko turističnega vizuma – kar pomeni, da je kršlia pogoje vstopa v državo. Kot je v pridobljenih dokumentih ugotovil Associated Press, je “turistka” Melanija v sedmih tednih zaslužila več kot 20.000 dolarjev (oziroma okrog 25.000 današnjih evrov), kar pomeni, da je v tem času pridno delala – za kar bi potrebovala uradno dovoljenje za delo v Ameriki. Leta 2001 je zaprosila za zeleno karto, leta 2006 pa je postala naturalizirana ameriška državljanka (z Donaldom se je poročila leto pred tem). Lanski zakon zahteva, da se iz države odstrani vse tujce, ki so državljanstvo dobili z goljufijo ali napačnimi podatki. Glede na to, da je prva dama kršila svoj vizum, in ob zaprositvi za zeleno karto tega ni omenila, bi jo lahko ICE (Immigration and Customs Enforcement) brez težav poslal nazaj na Brnik.

In to, da je Melanija dobila državljanstvo, še ne pomeni, da ji ga ne morejo odvzeti. Pride lahko namreč do denaturalizacije, kar je sicer redek postopek, ni pa nemogoč. Doslej se je to dogajalo le v izrednih primerih, ko je šlo za teroriste in vojne zločince, Trumpov zakon Agenciji za domovinsko varnost (DHS) pa izrecno veleva, da mora ljudi, ki so tehnično kršili pravila, deportirati. Omenjena agencija je hitro sporočila, da se nameravajo ukaza držati.

In so se ga: v Mehiko so deportirali Jorgeja Garcio, ki je v Ameriki živel od svojega desetega leta, in si je v ZDA ustvaril družino. | Tudi Jesus Berrones je moral oditi, četudi so ga v Ameriko prinesli, ko je bil star eno leto. Njegov petletni sin ima levkemijo. | Amer Adi Othman, ki je v Ameriki živel 40 let, je bil deportiran nazaj v Oman.

Omenjene osebe so bile deportirane zaradi podobnih stvari, ki jih je leta 1996 zagrešila prva dama. A agenti carinske in imigracijske agencije verjetno ne bodo prišli v Belo hišo ponjo.

Verižno priseljevanje in zakonca Knavs

Kako pa sta dovoljenje za bivanje v Ameriki dobila starša prve dame? Viktor in Amalija sta svoji zeleni karti dobila s pomočjo t.i. “verižnega priseljevanja“, ki svojcem naturaliziranega Američana omogoča zakonito stalno prebivališče v ZDA. S tem ni nič narobe, saj je to zakonito že desetletja in je namenjeno temu, da se lahko družine znova združijo. Ponavadi to počnejo ljudje, ki so se preselili v ZDA, dobili službo, nato pa so jim sledile še družine. Med Slovenci v 20. stoletju je bilo takšnih primerov nešteto. Amerika je leta 2016 izdala milijon zelenih kart in kar 65% jih je šlo sorodnikom legalnih priseljencev.

A Trump bi rad to ukinil. Že dolgo se t.i. omejevalci priseljevanja trudijo, da bi zmanjšali število družinskih vizumov, saj je po njihovih besedah ameriški sistem priseljevanja na avtopilotu. Trump pa ne bi zgolj omejil verižnega priseljevanja, ampak bi ga rad povsem ukinil. Njegov izgovor? Tujci pravim Američanom kradejo službe in ogrožajo državno varnost.

A to ne pomeni, da bi Trump zapečatil ameriško mejo. Le druge priseljence bi rad, kar pomeni, da bi v državo spustil ljudi, ki si to “zaslužijo”. Tisti, ki znajo dobro angleško, in imajo določeno znanje, imajo prednost.

Viktor in Amalija, ki svoje dni preživljata med Belo hišo, Trump Towerjem in Mar-a-Lagom, sta dovoljenje za prebivanje v ZDA lahko pridobila na dva načina: preko Melanije ali pa s pomočjo delodajalca v ZDA. Slednje seveda ni mogoče, saj sta upokojena, kar pomeni, da gre za očitno verižno priseljevanje. Kar pa ne pomeni, da bodo zakonca Knavs deportirali. A zanimivo je, da Trump ob svojih zakonih glede priseljevanja vedno govori o “tistih bolj temnih” ljudeh, nikoli pa o svoji razširjeni družini, ki je v ZDA prišla s pomočjo enakih zakonov ali prevar/zmot. In ker bosta kmalu postala prava ameriška državljana, se lahko za to zahvalita prav zakonu, ki bi ga njun zet ukinil.

Bodo torej deportirali Melanijo Trump in njena starša? Seveda ne, ampak po novih zakonih bi Melanijo brez težav izgnali, njena starša pa brez zakona, ki ga Trump zdaj ukinja, ne bi mogla postati Američana.

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.