Vojna,  Zeitgeist,  Zgodovina

Mož, ki je rešil 669 otrok pred nacisti

Nicholas Winton danes šteje 104 leta, kar je verjetno rezultat vse dobre karme, ki si jo je prislužil med drugo svetovno vojno.

Sin nemških judov, ki so se v Veliko Britanijo preselili leta 1907, je pred božičem 1938 nameraval smučat v Švico. A tik pred zdajci se je premislil in odpotoval v Prago, kjer je živel njegov prijatelj, Martin Blake. (vir) Ta je beguncem pomagal zbežati iz Češkoslovaške in postavil imeniten sistem, ki je rešil številne judovske otroke pred gotovo smrtjo.

rescuing-the-children
Knjiga, ki podrobno opisuje reševanje otrok. (Amazon)

Tistega leta, kmalu po Kristalni noči, je britanska vlada sprejela zakon, ki je dovolil vstop beguncem, mlajšim od 17 let, pod pogojem, da so imeli zagotovljeno streho nad glavo in 50 funtov, s katerimi bi si po vojni lahko kupili karto nazaj domov. (vir) Težave so nastopile na Nizozemskem, kjer so vojaki na meji begunce pošiljali nazaj v Nemčijo. A Wintonu je vseeno uspelo, saj mu je britanska vlada zagotovila prehod.

Doma je našel streho nad glavo 669 otrokom, katerih starši so bili umorjeni v Auschwitzu. Njegova mati je pomagala iskati dobrodušne Britance, kasneje pa tudi hostle. Zadnjih 250 otrok na žalost niso mogli rešiti, saj so nacisti napadli Poljsko in otroke zajeli. (vir)

Ko je izbruhnila vojna, je Winton najprej hotel delati za Rdeči križ, a se kasneje pridružil Kraljevim letalskim silam (RAF). Do konca vojne je napredoval do čina poročnika. (vir) A o svojih dobrodelnih akcijah na predvečer druge svetovne vojne je molčal. Čudovito skrivnost je odkrila njegova soproga Grete, ki je leta 1988 brskala po podstrešju in našla podroben dnevnik. V njem je bil seznam vseh otrok in naslovov, kamor so jih poslali. Najti ji je uspelo 80 rešenih “Wintonovih otrok”, junaka pa so presenetili v posebni oddaji na BBC, ko so se navidez navadni člani publike izkazali za omenjene otroke. Video si lahko ogledate spodaj.

Foto: Li-sung (CC)

Sašo

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.