Izpostavljeno,  Seznami,  TV

Najbolj obetavne TV serije 2019

Že nekaj let si na tem blogu pogledamo najbolj obetavne filme, ki prihajajo v naslednjih dvanajstih mesecih, že nekaj časa pa je zelo priljubljen seznam najboljših TV serij pod soncem. Ker zlata doba televizije še vedno traja in leto 2019 obljublja obilico kvalitetnih vsebin, verjetno ni narobe, če si pogledamo, kaj se nam obeta letos.

Seznam se osredotoča tako na povsem nove serije kot tudi na obetavne in pomembne sezone, ki se vračajo na sporede. Vrstni red sledi serijam po izidu, tiste, ki še nimajo datuma, pa so naštete po naključnem redu. Seznam se bo tekom leta seveda obnavljal, saj ogromno serij še nima datumov, mnoge pa so še vedno skrivnost.

Brooklyn 99 – 6. sezona (NBC) – 10. januar

Jake Peralta in njegova ekipa se s šesto sezono vrača na NBC in na srečo oboževalcev se razen logotipa v kotu zaslona ni spremenilo dosti. Serija ima še vedno dober humor, veliko srca in fantastične like. Zgodba iz prejšnje sezone se nadaljuje, a do nadaljnjega brez Gine, saj je igralka noseča.

Informer (Amazon/BBC) – 11. januar

Po seriji Bodyguard BBC prinaša še eno napeto serijo, ki se vrti okrog terorizma. Glavni lik je Raza, druga generacija pakistanskih priseljencev v Londonu, ki mu po aretaciji zagrozijo, da bodo deportirali njegovo družino, če ne postane špicelj. Gledalec ima skozi serijo ves čas občutek, da se lahko likom zgodi karkoli in čeprav serija ni popolna, je vredna pozornosti tistih, ki imajo radi temačne ulice britanske prestolnice.

Sex Education (Netflix) – 11. januar

Serijo Sex Education sem pogledal v enem dahu in jo nemudoma dodal na seznam najboljših. Njen opis lahko citiram kar od tam.

Bistra, čudovito napisana in posneta (res se pozna, da so za scenarij in režijo odgovorne predvsem ženske) zgodba o Otisu in Maeve, ki na svoji srednji šoli začneta nuditi terapijo, osredotočeno na spolnost, je osvežujoče iskrena in barvita. Otis je sin terapevtke (neverjetna Gillian Anderson), ki je še vedno devičnik, a vsem na šoli pomaga premostiti težave, povezane s spolnostjo. Zgodba se v osmih epizodah dotakne vseh kotičkov odraščanja in nam ob humorju ponudi še veliko drame in ljubezenskih peripetij. Kdor je videl ogromno TV vsebin, bo na določenih mestih vedel, kaj sledi, a zaradi tega serija ni nič manj vredna pozornosti.

True Detective – 3. sezona (HBO) – 13. januar

Po legendarni prvi sezoni in hitro pozabljivi drugi se Nic Pizzolatto vrača z novo in zelo obetavno tretjo sezono Pravega detektiva. Zgodbo o dveh izginulih otrocih je postavil v okvir dveh detektivov (Mahershala Ali & Stephen Dorff) in tri časovnice (1980, 1995 in 2015). Serija se poleg temačnih tem kot sta umor in pedofilija ukvarja še z vprašanjem spomina in časa, glavni adut pa je tokrat zagotovo Mahershala.

Punisher – 2. sezona (Netflix) – 18. januar

Frank Castle je v prvi sezoni maščeval svojo družino in počistil vso nesnago. A kot je videti, se nesnaga lahko vrne in pridruži povsem novi nesnagi, Frank pa mora znova odpreti svoj arzenal. (Pozor, serija je že ukinjena.)

Black Monday (20. januar)

Črni ponedeljek se vrne v 19. oktober 1987, ko je Wall Street prizadela najhujša kriza. Doslej se ni vedelo, kaj je to finančno katastrofo povzročilo, ta hitra in bistra črna komedija pa s pomočjo čudovitih (in hudo pokvarjenih) likov, neštetih pop-kulturnih referenc, ter brilijantnimi šalami razloži, kaj se je zgodilo. No, ne nujno zares. Za nasnifanim kaosom pohlepnih gospodarjev sveta iz osemdesetih stojita Seth Rogen in Evan Goldberg (Preacher), predvsem pa blestijo Don Cheadle, Regina Hall, Paul Scheer in Andrew Rannells.

Unbreakable Kimmy Schmidt – zadnja sezona (Netflix) – 25. januar

Kimmy Schmidt se je svoje zadnje sezone pravzaprav lotila že maja 2018, a so sezono razdelili na dva dela. Serija je ena najbolj prisrčnih in zabavnih sitcomov zadnjih let (poleg Brooklyn 99) in velika škoda je, da jo bodo zaključili po štirih sezonah.

Suburra – 2. sezona (Netflix) – 22. februar

Italijanska mafijska serija, ki se dogaja v Rimu in je prišla izpod prstov ustvarjalcev Gomore, je lansko leto očitno šla pod radarjem večine. Konec februarja se vrača z nadaljevanjem zgodbe o trojici, ki hoče zavzeti Rim. Kdor obožuje Gomoro, bo tudi v Suburri prepoznal značilen ton in kadriranje, iz neapeljskih ulic pa se tokrat preselimo na tiste, ki povezujejo italijanski parlament, Vatikan in nočne klube polne perverzij in drog.

Billions – 4. sezona (Showtime) – 17. marec

Spletke, teorija igre in nepredstavljive vsote se vračajo in največja sovražnika sta po novem neke vrste prijatelja. Milijarde, gotovo ena najboljših TV serij zadnjih let, s svojo estetiko in dialogi navduši s čisto vsako epizodo, marca pa se bitka za Manhattan (in svet) nadaljuje.

Happy! – druga sezona (SyFy) – 27. marec

Noro spregledana mojstrovina lanskega leta Granta Morrisona in Briana Taylorja se konec marca vrača z novimi zapleti in še bolj brutalnimi prebliski, s katerimi ugotovimo, da smo pravzaprav “sick puppies”. Nick Sax je zdaj družinski človek in poskuša ostati trezen/na pravi strani zakona. A Sonny Shine ima nov načrt. Ljudje bodo brez kože, tepli se bodo starčki, velikonočni zajčki bodo dobili BDSM preobleko, gorele bodo nune in … stvari, ki jih ne bomo mogli ne-videti.

What We Do in the Shadows (FX) – 27. marec

Ko je leta 2014 prišel novozelandski mockumentarec/grozljivka/komedija film What We Do in the Shadows, smo bili vsi presenečeni, da se še vedno da posneti nekaj z vampirji in blesteti. Letos se vampirski sostanovalci vračajo z istimi pisci. Igralska zasedba bo sicer druga, krvosesi pa živijo v New Yorku.

Gomorrah – 4. sezona (Sky) – 29. marec

Tretja sezona Gomore se je končala brutalno in še George R. R. Martin bi dvakrat premislil, preden bi se odločil za takšen zaključek. Aprila se mafijska saga nadaljuje in se seli tudi v London. Nikoli ne bom izpustil priložnosti, da med ljubitelje Gomore privabim nove ljudi, zato si preberite vse razloge, zakaj je ogled te serije nujen.

Santa Clarita Diet – 3. sezona (Netflix) – 29. marec

Čudovita črna komedija in edina zombi serija, vredna omembe, se vrača tretjič. Družina Hammond je že vajena življenja z zombi mamo, oče pa razmišlja, če bi tudi sam postal nesmrten ljudožerec. Poleg okusnega nacista v sosednji hiši se mora družina soočiti z novimi zapleti in sovražniki, obenem pa morajo rešiti še mitološko skrivnost. Prikupno zmešana in zabavna serija. Drew Barrymore, Timothy Olyphant, Liv Hewson in Skyler Gisondo.

Our Planet (Netflix) – 5. april

Nikoli ni preveč čudovitih zgodb o našem planetu, ki jih pripoveduje David Attenborough. Netflix se strinja z nami, zato je staro legendo in vso njegovo ekipo iz Planet Earth pocukal za rokav. To je to.

Game of Thrones – zadnja sezona (HBO) – 14. april

Največja fantazijska seks-nasilje-zmaji-zombiji saga se na žalost bliža koncu. Vsi glavni liki so v Westerosu, bledi mrtveci so podrli zid, čas je za poslednjo bitko med ognjem in ledom, pravijo. Menda nas čakajo najbolj epski boji doslej in samo ugibamo lahko, kdo od najljubših likov bo preživel zombi apokalipso. Če sploh kdo. Upajmo, da konec ne bo razočaranje in da bodo “spin-offi” prav tako dobri kot matična serija.

Catch 22 (Hulu) – 17. maj

Kavelj 22 je verjetno eden najboljših satiričnih vojnih romanov v zgodovini in kdor jo je prebral, ne bo nikoli pozabil Yossariana in njegovih poskusov, da bi zapustil vojsko. Na Hulu končno prihaja miniserija, ki si jo ljubitelji knjige zaslužimo. V Yossarianove čevlje bo stopil Christopher Abbott, mladenič, ki je kariero začel v filmu Martha Marcy May Marlene; še bolj pa me veseli vpletenost dveh kalibrov: Hugh Laurie bo major De Coverley, George Clooney pa Scheisskopf. Datum premiere še ni znan, napovednika pa prav tako še ni.

Good Omens (BBC) – 31. maj

Neil Gaiman je okupiral televizijo in to v najboljšem smislu. Poleg Luciferja (ki sicer ni njegova iznajdba) in American Gods, prihaja na BBC še Good Omens, ki temelji na romanu, pod katerega se je podpisal tudi Terry Pratchett. Serija se bo vrtela okrog demona (David Tennant) in angela (Michael Sheen), ki združita moči, da preprečita konec sveta. Poleg njiju bodo igrali tudi Jon Hamm, Nick Offerman, Michael McKean in Jack Whitehall. Zelo obetavno. Datum premiere še ni znan.

Watchmen (HBO)

Kultni strip, ki je pred leti dobil premalo cenjeno filmsko verzijo, bo na HBO dobil še serijo. Skrajni čas! Serija bo sledila zgodbi iz stripa, predvsem pa je treba omeniti, da bosta v filmu igrala tudi Jeremy Irons (Ozymandias) in Don Johnson. Datum premiere še ni znan, prav tako pa še ni napovednika.

ZeroZeroZero (Sky Italia)

Za ljubitelje Gomore letos prihaja še ena dobra novica: še ena serija, ki temelji na delu Roberta Saviana – izpod prstov Stefana Sollime, ki je odgovoren tudi za Gomoro, Suburro (film) in Sicario 2. Zgodba se bo osredotočila na pot kokaina iz Južne Amerike v Evropo, ni pa še znano, če se bo (tako kot knjiga) dotaknila likov, ki smo jih sicer spoznali v Narcos: Mexico. Trenutno vemo tudi to, da bo v seriji igral legendarni Gabriel Byrne iz The Usual Suspects. Datum premiere še ni znan.

Sašo

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.