Izpostavljeno,  Kultura,  Seznami,  TV

Najbolj obetavne TV serije 2020

Leto 2020 je skoraj tu in ustvarjalci TV vsebin že napovedujejo nekaj resnično eksplozivnih serij. Preden se potopimo v prvo leto novega desetletja, si lahko preberete tudi, kaj se nam je zdelo najbolj obetavno leto nazaj.

Kot je to v navadi pri seznamih najbolj obetavnih filmov (za leto 2020 si ga poglejte tu), se bo tudi ta seznam dopolnjeval in osveževal.

Messiah (Netflix) – 1. januar

Avstralski scenarist in režiser Michael Petroni je zbral nekaj znanih obrazov in za Netflix posnel absurdno akcijsko serijo, katere središče je novi mesija. Na Bližnjem vzhodu se namreč pojavi Al-Massih (Mehdi Dehbi), ki trdi, da je drugi prihod samega Jezusa. Ker je videti, da dejansko izvaja čudeže, hitro dobi privržence, agentka Cie (Michelle Monaghan) pa sumi, da se za tem skriva nekaj manj nadnaravnega in nekaj bolj temačnega.

Dracula (Netflix) – 4. januar

Nisem vedel, da potrebujemo še bolj temačen pogled na zgodbo najbolj znanega vampirja, kar pa ne pomeni, da je ne bomo dobili. Mark Gattis in Steven Moffat, ki sta najbolj znana po spektakularni seriji Sherlock, sta se vrnila v viktorijanski London (in seveda Transilvanijo), kjer bosta v zgolj treh epizodah pogledala, kaj v presolnici megle dela Drakula. Glavno vlogo je prevzel Claes Bang (Borgen).

The Outsider (HBO) – 12. januar

Stephen King je tako prolifičen, da vsak teden pride nekaj njegovega na TV ali v kino. Po uspešnici Mr. Mercedes leta 2020 prihajata kar dve seriji, posneti po njegovih delih. The Outsider pripoveduje zgodbo o moškem (Jason Bateman), ki ga aretirajo zaradi umora otroka. Analiza DNK pokaže, da je neizpodbitno kriv, a obenem ni dokaza, da je bil v času umora v mestu. Detektiv (Ben Mendelsohn) mora ugotoviti, kaj se je zares zgodilo v tem čudnem primeru.

The New Pope (HBO) – 13. januar

Novi papež je pravzaprav druga sezona Sorrentinove nepozabne serije Mladi papež, a ker ima nov naslov, jo jemljemo kot nekaj ločenega. Jude Law dobi močnega nasprotnika (John Malkovich), ki prevzame vatikanski prestol. Zdrahe s primesmi magičnega realizma tako dobijo nove razsežnosti, v skrivnostne hodnike svetega sedeža pa bosta stopila tudi Sharon Stone in Marilyn Manson.

68 Whiskey (Paramount) – 15. januar

Ko so Američani predolgo v dragi vojni posnamejo dramedijo o vojaških zdravnikih na bojišču. V sedemdesetih so imeli M.A.S.H., po 18 letih vojne v Afganistanu pa Ron Howard prinaša sodobno verzijo z bolj realistično akcijo in ostrejšim humorjem. Zanimivost: serija je osnovana na izraelski nanizanki Charlie Golf One.

Avenue 5 (HBO) – 19. januar

Armando Iannucci je po seriji Veep ustvaril ZF-medijo, za katero nisem vedel, da jo potrebujemo. Dogaja se štirideset let v prihodnosti in ljudje križarijo po vesolju v luksuznih vesoljskih ladjah. Kapitan ladje (Hugh Laurie) se zelo hitro znajde v težavah, ki jih mora po svojih najboljših močeh rešiti, kljub temu, da je njegova posadka (skupaj z bogatim lastnikom) še bolj nesposobna od njega.

Star Trek: Picard (CBS) – 23. januar

Trekiji bodo končno lahko uživali v novi zgodbi iz vesolja, v kateri bo glavna vloga sam Jean-Luc Picard. 20 let po dogodkih v Nemesis se serija ubada z uničenjem planeta Romulus (kar smo slišali v filmu Star Trek leta 2009) in s smrtjo Date v prej omenjenem Nemesisu. Picarda bo seveda igral nihče drug kot Patrick Stewart, ob njem pa bosta tudi Jeri Ryan in Alison Pill.

Tommy (CBS) – 6. februar

CBS ima navado snemati policijske proceduralke, ki jih večina spregleda zaradi njihove povprečnosti, nato pa izginejo po eni ali dveh sezonah. Upam, da s serijo Tommy ne bo tako, saj se z njo vrača Edie Falco (The Sopranos, Nurse Jackie). Ta igra prvo poveljnico LAPD, ki zelo hitro stvari obrne na glavo. Serijo je ustvaril Paul Attanasio (Bull, Homicide: Life on the Street).

Mythic Quest: Raven’s Banquet (Apple TV+) – 7. februar

Glede na ime bi sklepali, da gre za temačno serijo o orkih in čarovnikih, v resnici pa je to serija, ki jo je ustvaril Rob McElhenney. Za nekaj časa je dal It’s Always Sunny in Philadelphia na pavzo, da je lahko sproduciral in zaigral v pisarniški komediji, ki se vrti okrog ekipe razvijalcev največje večigralske video igre.

Narcos: Mexico S2 (Netflix) – 13. februar

Saga o mehiških narcotraficantes se nadaljuje. Po brutalnem zaključku prve sezone se mora Félix Gallardo soočiti s posledicami svojih dejanj in kot kaže, ne more zaupati nikomur.

Hunters (Amazon Video) – 21. februar

Jordan Peele z vsakim novim projektom dokazuje, da je eden najbolj inovativnih ustvarjalcev v zadnjem času in tokrat se je lotil nacistov. Serija Hunters se vrti okrog skupine lovcev na naciste, ki leta 1977 v New Yorku iščejo Hitlerjeve podanike, ki so preživeli vojno. V Ameriki namreč načrtujejo četrti rajh in ustavi jih lahko le pisana druščina antifašistov, ki jih vodi sam Al Pacino.

Fargo S4 (FX) – 19. april

Z bratoma Coen lahko vedno računamo na dobro zgodbo, dodelane dialoge, in odlično igro. Četrta sezona se bo iz Minnessote premaknila v Kansas (seveda bo ena od rednih vlog imela močan naglas), kjer bo Chris Rock zaigral vodjo gangsterjev, ki bežijo z rasističnega juga leta 1950. V Kansasu se ne bodo posebej dobro razumeli z italijansko mafijo, kar bo pripeljalo do ogromno nasilja in preobratov. Ob Rocku bodo tudi Timothy Olyphant, Jason Schwartzman in Ben Whishaw, najbolj pa se veselim nepričakovane vloge, ki jo bo igral Salvatore Esposito (Genny v Gomori). Če je bratoma uspelo posneti tri odlične sezone, ne dvomim v kvaliteto četrte.

Sašo

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.