Film,  Izpostavljeno,  Kultura,  Seznami

Najbolj obetavni filmi 2020

Tradicija! Že sedmič si na tem blogu pogledamo, kaj nam ponuja prihodnje leto v kinematografih (preverite tudi 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, in 2019) in upamo, da bo vsaj polovica naštetih filmov vredna ogleda.

Med nekaj izvirnimi izdelki je ogromno nadaljevanj in seveda vseprisotni Marvel, najbolj všečni pa sta vrnitvi Christopherja Nolana in Guya Ritchieja. Kot vedno je seznam subjektiven in vnaprej se zavedam, da bodo nekateri filmi na seznamu slabši kot se nam zdi zdaj. Ker bodo novi napovedniki še prihajali v bodoče, preverite seznam tudi kasneje, saj se bodo na njem pojavili novi filmi.

1917 (10. januar)

Videti je, da prva svetovna vojna končno dobiva ogleda vredne filmske zgodbe. 1917 se vrti okrog dveh britanskih vojakov, ki se morata prebiti globoko v sovražnikovo ozemlje, da bi s sporočilom iz štaba preprečila masaker, ki bi se zgodil, ko bi ena od kompanij vkorakala naravnost v zasedo. Film je napisal in režiral Sam Mendes (American beauty, Jarhead, Skyfall, Spectre), pod scenarij pa se je podpisala tudi Krysty Wilson-Cairns (Penny Dreadful). Na bojišče severne Francije so postavili imenitno igralsko zasedbo: George MacKay in Dean-Charles Chapman igrata glavni vlogi, ob njima pa bodo še Mark Strong, Andrew Scott, Richard Madden, Colin Firth in Benedict Cumberbatch. Film je v britanske kinematografe prišel že za božič, pri nas pa ga bomo lahko gledali od 10. januarja.

Bad Boys for Life (17. januar)

Po šestnajstih letih je kot kaže znova čas za podle fante in za dinamični duo Will Smith + Martin Lawrence. Tokrat filma ne režira Michael Bay, ampak dokaj zelen dvojec (Adil El Arbi & Bilall Fallah), ki bosta v bližnji prihodnosti četrtič zagnala tudi film Beverly Hills Cop. Zgodbo je spisala druščina belih fantov, ki imajo že nekaj akcijske kilometrine in kljub temu, da vse kaže na to, da bo film flop, sem ga dodal na seznam prav zaradi glavnih dveh igralcev in nezdrave nostalgije, ki jo čutim do Bayevih kreacij. Tudi zgodba je dokaj preprosta: Martin Lawrence je inšpektor, Will Smith pa je v krizi srednjih let. Moči združita proti albanskemu plačancu, ki jima da ponudbo, ki je ne moreta zavrniti.

The Gentlemen (23. januar)

Guy Ritchie se je končno vrnil v svoje stare vode in posnel film o barabah, ki kradejo od drugih barab globoko v londonskem podzemlju. Tokrat nas bo zabavala imenitna igralska zasedba: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Hugh Grant, Colin Farrell, Jeremy Strong in Michelle Dockery. Lik, ki ga igra McConaughey je Američan, ki vodi uspešen ‘ganja’ imperij v britanski prestolnici in ko se izve, da se hoče upokojiti, se začne bitka za prestol. Pričakujemo lahko močan naglas, odbito akcijo in značilen ritchijevski stil.

Birds of Prey (7. februar)

Po hudo obetavnem Suicide Squad, ki se je izkazal za zmedeno polomijo, se vrača najboljši del filma: Margot Robbie v vlogi Harley Quinn. Harley združi moči z manj znanimi liki kot so Black Canary, the Huntress in Renee Montoya, ko hoče rešiti bodočo Batgirl pred zlobcem, ki sliši na ime Black Mask. Gledalci smo že rahlo utrujeni od vseh stripovskih filmov, veliko tveganje pa je tudi zgodba z neznanimi liki, kar pa ne pomeni, da film ne more biti dober. Osvežujoče je dejstvo, da tako za scenarijem kot tudi režijo stojita ženski (režiserka Cathy Yan in scenaristka Christina Hodson), Margot Robbie pa bo več kot gotovo na platna prinesla svojo neponovljivo energijo. Ob njej bodo še Mary Elizabeth Winstead, Jurnee Smollett-Bell, Rosie Perez in Ella Jay Basco, zlobneža pa bo igral Ewan McGregor.

Guns Akimbo (27. februar)

Guns Akimbo je film, ki ne bi smel biti tako obetaven kot v resnici je. Daniel Radcliffe kot kaže svojega agenta vsak dan vpraša, če mu lahko uredi vlogo v filmu z najbolj zmešanim scenarijem, in agentu je znova uspelo. Jason Lei Howden, ki je delal na posebnih učinkih na filmih kot so Avengers in War for the Planet of the Apes, se je odločil, da bo napisal in režiral film o tipu, ki mu na roke pritrdijo pištoli in ga prisilijo, da sodeluje v spletni gladiatorski igri do smrti, kjer mora premagati nepremagljivo Nix (Samara Weaving, Hugova nečakinja). Ko mu ugrabijo dekle, se stvari zaostrijo, edina rešitev pa je očitno sodelovanje z glavno nasprotnico.

The Platform (20. marec)

Satirični ZF film se dogaja v ogromnem vertikalnem zaporu, kjer zaporniki dnevne obroke dobivajo preko dvigala, ki z vrha navzdol pripelje obilico hrane. Zaporniki spodaj dobijo le ostanke, kar ustvari ogromen prepad med zaporniki. Parodija se niti ne trudi skriti metafore za sodobni turbo-kapitalistični svet, minimalistični bes, ki preveva poldrugo uro zgodbe pa močno spominja na Becketta. Film je premiero doživel na filmskem festivalu v Torontu, ostali pa si ga lahko ogledamo na Netflixu.

Capone (12. maj)

Potem, ko sta legendarnega mafijca iz Chicaga fantastično zaigrala Robert De Niro (The Untouchables) in Stephen Graham (Boardwalk Empire), je v njegove zloščene čevlje stopil tudi Tom Hardy. Tom, ki je že večkrat bil gangster in lopov (Layer Cake, RocknRolla, Bronson, Lawless, Legend, in Peaky Blinders), bo pod težko masko in težjim naglasom prikazal zadnja Caponova leta, ki jih je po enajstih letih kehe sifilitičen preživel na Floridi. Ob njem bodo tudi Linda Cardellini, Matt Dillon, Kyle MacLachlan, in Kathrine Narducci, scenarist in režiser pa je relativen novinec Josh Trank, ki ima za seboj večinoma superjunaške filme. To, da je leta 2016 dobil dve malini za najslabšo režijo in scenarij, sicer ne vzbuja velikega upanja… V času virusa bo film prišel izključno na VOD platforme.

Irresistible (29. maj)

Jon Stewart se končno vrača v popkulturo, in če se že noče z novo satirično oddajo, se kot pisec in režiser politično-satirične komedije. V njej se Steve Carrell in Rose Byrne borita za zmago na volitvah (Carrell je demokratski svetovalec, Byrne dela za republikance), ko demokratska stranka ugotovi, da mora nekako nagovoriti ruralne belce. Če kdo pozna absurdnost ameriške politike, je to Stewart, zato se nam očitno obeta veliko živčnega smeha.

Bill & Ted Face the Music (27. avgust)

Dolgo časa je minilo od Čudovite pustolovščine Billa in Teda ter njenega nadaljevanja. Trideset let, če smo natančni. Čudoviti bomo do vseh v duhu surferjev že tretjič, skupaj z izvirnima “modeloma”. Keanu Reeves in Alex Winter nič-hudega-sluteča preživljata svoja srednja leta, ko jih obišče nekdo iz prihodnosti. Opozori ju, da morata posneti pesem, ki bo rešila ne samo Zemljo ampak kar celotno vesolje.

Tenet (3. september)

Novi Nolanov film, ki je med produkcijo nosil ime Merry Go Round, ni še razkril svoje zgodbe, vemo pa, da v njem igrajo John David Washington, Robert Pattison, Elizabeth Debicki, Kenneth Branagh, Clémence Poésy in, seveda, Michael Caine. Proračun za film je bil 225 milijonov dolarjev, kar pomeni, da nas znova čaka spektakel, snemalo pa se je v sedmih državah: na Danskem, v Estoniji, v Indiji, v Italiji, na Norveškem, v Združenem kraljestvu in v ZDA. Protagonist se prebija skozi nenavaden spet mednarodne špijonaže in presega dimenzije prostora in časa – ne v časovnem potovanju ampak v časovni inverziji. Karkoli to pomeni.

Unhinged (10. september)

Leta 1993 se je Michaelu Douglasu v Falling Down utrgalo in je postal urbani virus nasilja v Los Angelesu. Letos je svoj “road rage” v biblične razsežnosti nesel Russel Crowe, ki je pravo nasprotje Douglasovi stoični jezi, saj je srhljivo utrgan. No, besen, kot so prevedli naslov. Banalen prepir v popoldanski gneči v New Orleansu se spremeni v orgijo nasilja, v katero padejo vsi, povezani z Rachel (Caren Pistorius), tarčo zmešanega Russela. Mogoče le še ena grozljivka besa, a Russel Crowe je vreden 93-ih minut, ne?

The Devil All the Time (16. september)

Ko sem pred leti bral napet “southern gothic” roman Donalda Raya Pollocka, sem si ga slikovito predstavljal kot film. Bogovi Hollywooda so me kot kaže slišali, saj sredi septembra prihaja ekranizacija! V okrožju Knockemstiff v Ohiu se potikajo zlovešči liki kot so ne preveč svet pridigar (Robert Pattinson), izprijen par (Jason Clarke & Riley Keough) in pokvarjen šerif (Sebastian Stan). Vsi se zgrnejo okrog mladega Arvina (Tom Holland), ki hoče le sebe in svojo družino zaščititi pred zlom. Zelo splošen opis, vem. Poleg omenjenih bodo v filmu tudi Bill Skarsgard, Haley Bennet in Mia Wasikowska. Film bo na ogled na Netflixu.

Borat: Subsequent Moviefilm (23. oktober)

Po štirinajstih letih nas je z napovedjo drugega dela presenetil Sacha Baron Cohen, ki se vrača v vlogi Borata. Tokrat gre v ZDA z nalogo, da podpredsedniku kot darilo izroči svojo hčer (Maria Bakalova, Gomorrah). Film je na hitro posnel med omilitvijo ukrepov proti koronavirusu, Rudy Giuliani pa je menda poklical policijo, ko je Sacha na dogovorjen intervju vdrl v roza bikiniju. Polno ime filma je Borat: Gift of Pornographic Monkey to Vice Premiere Mikhael Pence to Make Benefit Recently Diminished Nation of Kazakhstan, gledali pa ga bomo lahko na Amazon Prime.

Mank (4. december)

Na Netflix prihaja izjemno obetaven film, ki ga je režiral wunderkind David Fincher. Mank sledi zgodbi Hermana J. Mankiewicza, scenarista, ki je napisal scenarij za kultni Citizen Kane. Gary Oldman bo pokazal, kako se je moral pisec boriti z režiserjem Wellesom, da mu je priznal prispevek k filmu. Igrali bodo tudi Amanda Seyfried, Lily Collins in Charles Dance, glasbo pa sta zložila Trent Reznor in Atticus Ross. Glede na to, da je scenarij za film napisal Fincherjev oče Jack, verjetno ne bo težav s priznavanjem prispevka.

Free Guy (10. december)

Kaj bi se zgodilo, če bi eden od likov, ki naseljuje širni svet akcijske video igre a la GTA ali Fortnite, nenadoma postal aktiven igralec? Če bi na primer medtem, ko v igri ropate banko, vajeti v roke vzel bankir, katerega vnaprej napisana vloga vam mora pomagati končati misijo? Prav to je premisa nove akcijske komedije Free Guy, v kateri se Ryan Reynolds odloči, da ne bo več tisti lik. Razlog za njegovo odločitev? Jodie Comer (Killing Eve), ki začudeno ugotovi, da se je NPC zaljubil vanjo. Reynolds očitno znova igra samega sebe, ob njem pa bo glavnega zlobneža igral (upravičeno) vedno bolj priljubljen Taika Waititi. Reynolds mora postati glavni junak video igre, preden razvijalci ugotovijo, kaj se dogaja in naložijo posodobitev.

Wonder Woman 1984 (24. december)

Medtem, ko smo že vsi izmučeni od superjunakov, naš imunski sistem pa prenese le še Amazonove The Boys, se v kino vrača Gal Gadot in njena Čudežna ženska. Tokrat je nadčloveška akcija postavljena v osemdeseta, saj se milenijcem kot kaže zelo toži po njih (vaporware, anyone?). Wonder Woman se bo leta 1984 borila proti dvema manj znanima super-zlobcema iz vesolja DC (Maxwell Lord in Cheetah), hladno vojno pa bo kot kaže spreminjala v vročo CGI akcijo brez pomoči netopirskega milijarderja in nezemeljskega božanstva. Ob Gal Gadot bodo Chris Pine, Kristen Wiig, Pedro Pascal in Robin Wright. Menda se že dela tretji film.

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.