Izpostavljeno,  Kultura,  Politika,  Seznami,  Zabava

Najboljši podcasti pod Soncem

Uvod Tuji podcasti

Apparatus

Apparatus avtor Anže Tomić opisuje kot serijo pogovorov z legitimnimi člani družbe in po seznamu ljudi, ki so se vsako sredo oglasili, lahko upamo na lepo prihodnost države. V osnovi je oddaja o napravicah, a pogovor se vedno razvije v vse smeri. Med gosti so se znašli vsi, ki naj bi bili legitimni člani družbe, vključno z menoj (zato pogojnik).

Najboljše epizode:  Boštjan Videmšek, Goran Hrvačanin, Tilen ArtačGašper Bergant, Ana Maria Mitič, Katarina Lotrič, Manca G. Renko.

Apgrejd

Podcast Apgrejd bi moral po abecednem redu biti čisto prvi, a sem ga postavil za Apparatus, ker je njegov hčerinski projekt. Kakorkoli že, tehnološko naravnano oddajo vodijo trije geeki: Maja, Jan in Uroš, ki vsak drugi četrtek predstavijo novosti v svetu tehnologije in napravic. 

Najboljše epizode: Ko odklenka števcu, Big Bad Wolf, Emoji kriza, Kripto osnove.

Bitni pogovori

Bitni pogovori je podcast, v katerem Nejc Ž. Dulmin in Mark Bizilj redno in čedno obravnavata Apple in ostalo tehnologijo – a predvsem vse, kar je povezano z jabolčnimi napravami. Zanimivo tudi za tiste, ki tovrstnih zadevic (še) nimajo.

Najboljše epizode: O bitcoinu, o geslih in varnosti.

Frekvenca X

Vsak četrtek, deset čez pet, se na Val 202 Frekvenca X sprašuje o vznemirljivih vprašanjih moderne znanosti, ki pred svoje mikrofone povabi bistre znanstvene glave z vseh vetrov. To, da jim pomagajo trije doktorji (Jelen, Zwitter in Dolenc), je le še dodaten razlog za ‘subscribe’.

Najboljše epizode: Obvezno cepljenje in avtizem, Paradoks črnih lukenj, Teorije zarotKam vodijo sledi z MarsaNevroznanost na sprehodu po galerijiČlovek stroj: od Platona do TerminatorjaVeliko podatkov za velikega brata.

Glave

Glave je še eden izmed Podcastov, ki jih vodi Anže Tomić. Skupaj z odličnim Boštjanom Gorencem (Pižamo) in različnimi gosti tedensko pametujeta o filmih, serijah in pop kulturi nasploh. Enkrat sem se jima pridružil in prek slabega mikrofona povedal besedo ali dve o jesenskih serijah 2014.

Najboljše epizode: Risa je skotila (True Detective, House of Cards), Vzemi nas, rumeni kralj (True Detective), Nune niso bile v čipkah (Monty Python Live)

Metamorfoza

Metamorfoza je podmladek Metine Liste, podcast, v katerem zoolog dr. Matjaž Gregorič z gosti predstavi zanimivosti in novice iz biologije organizmov. Izredno specializirana oddaja, a zanimiva za vse, ki jih zanimajo nečloveška živa bitja.

Kot ime namiguje, se za mikrofonom zbirajo brihtne glavé iz tega ali onega področja. Gostitelj je dr. Luka Ausec, biolog in raziskovalec, njegovi gostje pa so vse od biotehnologov in antropologov do matematičarjev in inženirjev strojništva.

Najboljše epizode: Mravlje, bioluminiscenca, krokodili

Meta PHoDcast

Kot ime namiguje, se za mikrofonom zbirajo brihtne glavé iz tega ali onega področja. Gostitelj je dr. Luka Ausec, biolog in raziskovalec, njegovi gostje pa so vse od biotehnologov in antropologov do matematičarjev in inženirjev strojništva.

Najboljše epizode: antropologinja Pina Sadar, fizičarka Ana Hočevar, filozof Jernej Sever, biokemičarka Urška Slapšak, inženirka gozdarstva Katarina Flajšman, virologinja Anja Šterbenc, bioinformatik Nejc Haberman.

Metin čaj

Metino listo sem že velikokrat pohvalil in z veseljem sem pozdravil odločitev, da se “spletna postaja za osebe širokih pogledov in aktivnega duha” podaja tudi v eter. Kot je običajno za avtorje člankov, je tudi podcast prostor za pametne, načitane in razmišljujoče osebe. Gostje so doslej bili med drugim Nejc Jemec, Matija Stepišnik, Manica J. Ambrožič, Nataša P. Musar in Anuška Delić.

Najboljše epizode: Andrej Stare, Boštjan Videmšek, Matej PraprotnikAnuška Delić, Tomato Košir, Igor E. Bergant, Andrej Rozman Roza, Rachel Maddow, Sanja Leban Trojar.

Odbita do Bita

Kot že naslov pove, se sredina oddaja na Valu 202 (petnajst do petih) ukvarja z vsem, kar diha na bite. Internet, naprave, družbena omrežja in najnovejše pogruntavščine v svetu tehnologije nam tedensko prinaša ekipa mladih novinarjev in navdušencev nad tehnikalijami.

Naboljše epizode: Pretočna glasba, NSA vas gleda, Skriti del interneta.

Pod črto

Pod črto je neodvisen in neprofiten medij, ki od leta 2014 razkrivajo afere in teme, ki bi morale zanimati vsakega aktivnega državljana. Glave za projektom so Anže Voh Boštic, Taja Topolovec, Tanja Pirnat in Lenart J. Kučić.

Najboljše epizode:  Policijske zagate z DNKPritiski na delo naših novinarjevPrekarci, roboti in revni zaposleni.

Podrobnosti

Anže Tomić (spet) z Bokijem (Boštjan Nachbar) snema oddajo, v kateri z znanimi Slovenci obdelata svet znanosti, tehnologije in zgodovine. Med gosti so se znašli tudi DJ Umek, Marko Štepec, Sani Bečirović, Dejan Zavec in Matevž Luzar.

Najboljše epizode: Marko Štepec (prva svetovna vojna), Boštjan Nachbar (misija v Čadu), Boštjan Videmšek (Sirija & ISIS).

Številke

Še ena oddaja za ljubitelje številk in statistike. Simpatični Slavko Jerič, matematik med novinarji, v sodelovanju s Statističnim uradom RS vsak petek obravnava različne teme, od znanosti in vesolja, do športa in kulture, vsakič pa pred mikrofon povabi strokovnjaka. Podcast je dokaz, da Val 202 kralj med ustvarjalci radijskih vsebin.

Najboljše epizode: Konec vesolja (Andreja Gomboc); Možgani na zatožni klopi (Renata Salecl); Človek v vesolju (Chris Hadfield); Prevzemanje besed v slovenskem jeziku (Simona Klemenčič)

Toplovod

Toplovod tehnično ni podcast, ampak čisto prava radijska oddaja – in to oddaja, ki Slovence nasmeje ali razjezi dlje kot obstajajo podcasti. Vsak torek zvečer Miha Šalehar občestvo vpraša: Zaupate medijem? Kakšen bo jutri? Kdo je večji levak? Ljudje pridno kličejo in med različnimi mnenji se vedno najde prostor za preudarno besedo voditelja. A nikar ga ne hvalite, ker tega ne mara.

Najboljša epizoda: Štiri epizode, ki se osredotočajo na teorije zarot. Prvi, drugi, tretji in četrti del.

Uvod | Tuji podcasti

Pages: 1 2 3

Sašo

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

8 Comments

 • Aleš

  Vsekakor bi še k tujim dodal nekaj drugih:
  – Radiolab
  – 99% Invisible
  – The Truth
  – True Story
  – Astronomy Cast

 • Vinc

  Skoraj popolnoma enak preferenčni vrstni red imam tudi jaz. Le podcasta Filmflow nikakor ne bi mogel uvrstiti med ostale težkokategornike. Dokaj nedodelana, zmedena zadeva, z obilico nepotrebnimi “fancy” izrazi, ki razpotegne analizo filma prek vseh logičnih meja in, ki iz zgodbe kar za lase privleče stvari, katerih v filmu sploh ni.

 • T4h10n

  Co-Optional podcast, ki večinoma govorijo o igrah. Totalbuiscuit, Jesse Cox in Dodger ga pa vodijo

 • Tomaž

  Dodal bi še Love+Radio in Strangers. Če ste ljubitelj zgodovine pa ne smete izpustiti Hardcore History.

 • wtfucable

  kaj pa WTF pod (marc maron)? zacel sem nekje konec 2010 pri 55. delu in tip jih bo kmalu dosegel 600 (2x na teden) pa sem se vedno addicted…

 • Simon

  Živjo,
  čeprav ne ravno na temo, pa me pri podcastih vseeno nekaj zanima.
  Sem precej nov na tem področju, pa ne vem kako deluje tehnično.
  Odkar poslušam podcaste, hitro pokurim prenos podatkov, in sms o 80% porabljenih je hitro tu.
  Kako torej deluje? Jaz sem mislil, da pač zdownloadaš oddajo, tistih 20 MB in potem poslušaš.
  Ampak se mi zdi, da ni povsem tako. Če pridem kam, kjer ni neta, oddajo prekine, se mi zdi da kljub temu vseskozi nekaj loada?
  Mi zna kdo po kmečko razložit, ali pa poslati na kak pejž kjer to vse že piše.

  Thanks.

  lp,
  s.

 • Sašo

  Sašo

  Živjo,

  točno tako bi moralo biti. Če si epizodo snameš z interneta in si jo naložiš na telefon kot mp3, potem se podatki jasno ne kurijo. Če pa uporabljaš aplikacijo, moraš biti pozoren, da oddajo snameš takrat, ko si na wi-fi povezavi. Podatke ti kuri, če epizodo “streamaš”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.