Kultura,  Politika,  Seznami,  Zabava

Najboljši podcasti pod Soncem

Uvod Tuji podcasti

Apparatus

Apparatus avtor Anže Tomić opisuje kot serijo pogovorov z legitimnimi člani družbe in po seznamu ljudi, ki so se vsako sredo oglasili, lahko upamo na lepo prihodnost države. V osnovi je oddaja o napravicah, a pogovor se vedno razvije v vse smeri. Med gosti so se znašli vsi, ki naj bi bili legitimni člani družbe, vključno z menoj (zato pogojnik).

Najboljše epizode:  Boštjan Videmšek, Goran Hrvačanin, Tilen ArtačGašper Bergant, Ana Maria Mitič, Katarina Lotrič, Manca G. Renko.

Bitni pogovori

Bitni pogovori je podcast, v katerem Nejc Ž. Dulmin in Mark Bizilj redno in čedno obravnavata Apple in ostalo tehnologijo – a predvsem vse, kar je povezano z jabolčnimi napravami. Zanimivo tudi za tiste, ki tovrstnih zadevic (še) nimajo.

Najboljše epizode: O bitcoinu, o geslih in varnosti.

Evropska četrt

Oddaja, v kateri se ekipa predvsem posveča temam o Evropski uniji, prihaja iz hiše Metine liste. Volitve, Brexit, evro, sporazumevanje, stranke in življenje v Uniji. Če vas zanima, kaj se dogaja tam gor v Bruslju, je Evropska četrt pravi kotiček.

Najboljše epizode: Italijanska politična mineštra | Brexit v slepi ulici | Zmaj, ki ga jahajo prevajalske nindže v evropskih institucijah | “Wir schaffen das”

Filozofija gre v svet

Filozofiranje ima za ljudi, ki niso ravno diplomirali iz filozofije, nekam negativen prizvok. Zato je oddaja, v kateri debatirajo ljudje, ki ne samo, da so diplomirali iz filozofije, ampak jo celo učijo in/ali živijo, dobrodošla za vse tiste, ki jih filozofija zanima, a jih njena verboznost in navidezna zapletenost straši.

Najboljše epizode: Filozofija kot terapija | Apokalipsa jutri? O umetni inteligenci | Kdo se boji nadčloveka?

Frekvenca X

Vsak četrtek, deset čez pet, se na Val 202 Frekvenca X sprašuje o vznemirljivih vprašanjih moderne znanosti, ki pred svoje mikrofone povabi bistre znanstvene glave z vseh vetrov. To, da jim pomagajo trije doktorji (Jelen, Zwitter in Dolenc), je le še dodaten razlog za ‘subscribe’.

Najboljše epizode: Obvezno cepljenje in avtizem, Paradoks črnih lukenj, Teorije zarotKam vodijo sledi z MarsaNevroznanost na sprehodu po galerijiČlovek stroj: od Platona do TerminatorjaVeliko podatkov za velikega brata.

Metin čaj

Metino listo sem že velikokrat pohvalil in z veseljem sem pozdravil odločitev, da se “spletna postaja za osebe širokih pogledov in aktivnega duha” podaja tudi v eter. Kot je običajno za avtorje člankov, je tudi podcast prostor za pametne, načitane in razmišljujoče osebe. Gostje so doslej bili med drugim Nejc Jemec, Matija Stepišnik, Manica J. Ambrožič, Nataša P. Musar in Anuška Delić.

Najboljše epizode: Andrej Stare, Boštjan Videmšek, Matej PraprotnikAnuška Delić, Tomato Košir, Igor E. Bergant, Andrej Rozman Roza, Rachel Maddow, Sanja Leban Trojar.

Meta PHoDcast

Kot ime namiguje, se za mikrofonom zbirajo brihtne glavé iz tega ali onega področja. Gostitelj je dr. Luka Ausec, biolog in raziskovalec, njegovi gostje pa so vse od biotehnologov in antropologov do matematičarjev in inženirjev strojništva.

Najboljše epizode: antropologinja Pina Sadar, fizičarka Ana Hočevar, filozof Jernej Sever, biokemičarka Urška Slapšak, inženirka gozdarstva Katarina Flajšman, virologinja Anja Šterbenc, bioinformatik Nejc Haberman.

O.B.O.D.

Poddaja O.B.O.D., katere ime je prevod Marvelove organizacije S.H.I.E.L.D., je narejena za vse ljubitelje superjunakov iz vesolj Marvel in DC, pa tudi za tiste, ki so jim všeč zmaji, srhljivke in mitologija. Trio agentov (Mito Gegič, Igor Harb & Aljoša Harlamov) se tako lotijo vse od Maščevalcev pa do Terryja Pratchetta, včasih pa v svojo tajno votlino povabijo tudi goste.

Najboljše epizode: Temni vitez in njegov avto | Desert Rose jelejele | Veseli, da smo ljudje | Črn špegu

Odbita do bita

Maruša Kerec in Anže Tomič se v oddaji na Val 202 spopadata s svetom tehnologij in digitalij ter z vsemi dobrimi in slabimi stvarmi, ki jih prinaša. Včasih nam predstavita koristne skrivnosti, včasih pred mikrofon povabita gosta, vedno pa nam razširita obzorja, ko gre za internet in naprave.

Najboljše epizode: Otroci vplivneži | Kako je Facebook uničil pomen rojstnega dne | Kaj je algoritem? | Plačuj digitalno!

Pod črto

Pod črto je neodvisen in neprofiten medij, ki od leta 2014 razkrivajo afere in teme, ki bi morale zanimati vsakega aktivnega državljana. Glave za projektom so Anže Voh Boštic, Taja Topolovec, Tanja Pirnat in Lenart J. Kučić.

Najboljše epizode:  Policijske zagate z DNKPritiski na delo naših novinarjevPrekarci, roboti in revni zaposleni.

Podrobnosti

Anže Tomić (spet) z Bokijem (Boštjan Nachbar) snema oddajo, v kateri z znanimi Slovenci obdelata svet znanosti, tehnologije in zgodovine. Med gosti so se znašli tudi DJ Umek, Marko Štepec, Sani Bečirović, Dejan Zavec in Matevž Luzar.

Najboljše epizode: Marko Štepec (prva svetovna vojna), Boštjan Nachbar (misija v Čadu), Boštjan Videmšek (Sirija & ISIS).

Številke

Še ena oddaja za ljubitelje številk in statistike. Simpatični Slavko Jerič, matematik med novinarji, v sodelovanju s Statističnim uradom RS vsak petek obravnava različne teme, od znanosti in vesolja, do športa in kulture, vsakič pa pred mikrofon povabi strokovnjaka. Podcast je dokaz, da Val 202 kralj med ustvarjalci radijskih vsebin.

Najboljše epizode: Konec vesolja (Andreja Gomboc); Možgani na zatožni klopi (Renata Salecl); Človek v vesolju (Chris Hadfield); Prevzemanje besed v slovenskem jeziku (Simona Klemenčič)

Tandem

Romina Kavčič je oblikovalka, ki je med drugim delala za Chipolo, Outfit7 in GoOpti, v dobrem desetletju pa je spoznala ogromno strokovnjakov in ljudi, ki jim je v svojem “fohu” uspelo. V poddaji Tandem predstavi ljudi, ki si upajo stopiti korak dlje, in ki lahko poslušalce tudi kaj novega naučijo.

Najboljše epizode: Kako služiti z ilustriranjem in prodajati po celem svetu? | Kako zgraditi eno najuspešnejših slovenskih mlekarn? | Je izgorelost posledica družbenih norm ali previsokih zahtev do sebe? | Intervju z Davidom Urankarjem

Uvod | Tuji podcasti

Pages: 1 2 3

Sašo

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

9 Comments

 • Aleš

  Vsekakor bi še k tujim dodal nekaj drugih:
  – Radiolab
  – 99% Invisible
  – The Truth
  – True Story
  – Astronomy Cast

 • Vinc

  Skoraj popolnoma enak preferenčni vrstni red imam tudi jaz. Le podcasta Filmflow nikakor ne bi mogel uvrstiti med ostale težkokategornike. Dokaj nedodelana, zmedena zadeva, z obilico nepotrebnimi “fancy” izrazi, ki razpotegne analizo filma prek vseh logičnih meja in, ki iz zgodbe kar za lase privleče stvari, katerih v filmu sploh ni.

 • T4h10n

  Co-Optional podcast, ki večinoma govorijo o igrah. Totalbuiscuit, Jesse Cox in Dodger ga pa vodijo

 • Tomaž

  Dodal bi še Love+Radio in Strangers. Če ste ljubitelj zgodovine pa ne smete izpustiti Hardcore History.

 • wtfucable

  kaj pa WTF pod (marc maron)? zacel sem nekje konec 2010 pri 55. delu in tip jih bo kmalu dosegel 600 (2x na teden) pa sem se vedno addicted…

 • Simon

  Živjo,
  čeprav ne ravno na temo, pa me pri podcastih vseeno nekaj zanima.
  Sem precej nov na tem področju, pa ne vem kako deluje tehnično.
  Odkar poslušam podcaste, hitro pokurim prenos podatkov, in sms o 80% porabljenih je hitro tu.
  Kako torej deluje? Jaz sem mislil, da pač zdownloadaš oddajo, tistih 20 MB in potem poslušaš.
  Ampak se mi zdi, da ni povsem tako. Če pridem kam, kjer ni neta, oddajo prekine, se mi zdi da kljub temu vseskozi nekaj loada?
  Mi zna kdo po kmečko razložit, ali pa poslati na kak pejž kjer to vse že piše.

  Thanks.

  lp,
  s.

  • miško

   za iOS je fajn aplikacija Overcast, imaš lažji nadzor nad hrambo/streamanjem epizod, pa tudi veliko ostalih dobrih funkcij.

 • Sašo

  Sašo

  Živjo,

  točno tako bi moralo biti. Če si epizodo snameš z interneta in si jo naložiš na telefon kot mp3, potem se podatki jasno ne kurijo. Če pa uporabljaš aplikacijo, moraš biti pozoren, da oddajo snameš takrat, ko si na wi-fi povezavi. Podatke ti kuri, če epizodo “streamaš”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.