Kultura,  Politika,  Seznami,  Zabava

Najboljši podcasti pod Soncem

Uvod | Slovenski podcasti

Behind the Bastards

Kot naslov izdaja, se BTB ukvarja predvsem z barabami. A “baraba” je v večino primerih omiljevanje, saj oddaja predstavi največje kriminalce, diktatorje, psihopate in osebe, ki jih ne bi radi imeli doma ali v družinskem drevesu.

Najboljše epizode: The Most Evil Company In History (1, 2), The Astrologer Who Managed The Reagan Presidency, King Leopold II (1, 2), Secrets of Osama Bin Laden’s Hard Drive.

The Bugle

Avdio časopis za vizualni svet je veteran podcastov, saj sta ga John Oliver in Andy Zaltzman na splet postavila že leta 2007. Ko je Oliverju zaradi oddaje na HBO zmanjkalo časa, je troblja za hip utihnila, leta 2016 pa je znova zaživela, še močnejša in s celo vrsto gostov. Vsak teden se hudomušno lotijo aktualnih novic in zlahka bi oddajo opisali kot Last Week Tonight z manj predavanji in več nadrealizma. Vsem v veselje se kot gost zelo pogosto pojavlja Nish Kumar, včasih pa pridejo tudi Wyatt Cenac, Alice Fraser in Helen Zaltzman.

Najboljše epizode: Ferry bad start of the year, That’s a big cow!, Space Jam.

Comedy Bang! Bang!

Scott Aukerman na podoben način kot nekaj drugih podcastov na seznamu (ste opazili vzorec?) pred mikrofon pripelje znane in zabavne komike, oziroma ljudi, ki so tako ali drugače povezani s humorjem. Z njimi se pogovarja o naključnih stvareh, pogovor pogosto zaide v čudne vode, pogosto pa se z gosti igra tudi igre. Najpogostejši gost (oziroma že skoraj so-voditelj) je Paul F. Tomkins, mnogi gostje pa so tako navdušeni, da se k Scottu vrnejo večkrat.

Najboljše epizode: Pound Foolish, Dana Carvey’s Micro-Impressions, Titbit for Tatbit, Foley Slumber Party, Todd’s Life 2.0, Roll Over, Seth Rogen, Low Five.

Current Affairs

Current Affairs je revija, ki jo opisujejo kot The Wall Street Journal za nadrealistične levičarje, oziroma kot nekaj, kar bi urejala Christopher Hitchens in Willy Wonka. Kot se spodobi, imajo tudi podcast, v katerem sproščena druščina razpravlja o – no, aktualnih zadevah. Pristop k novicam in politiki je manj suhoparno analitičen in bolj “kofetkanje” z zelo razgledanimi prijatelji.

Najboljše epizode: The West and Other Myths, Fascism Schmascism, Spooky Affairs.

Death, Sex & Money

Smrt, seks in denar so verjetno tri stvari, ki človeštvo najbolj zanimajo od vsega začetka (saj veste, Eros, Tanatos in dolar). So pa istočasno to teme, ki jih najraje izpustimo iz vsakdanjih pogovorov. Zato se je Anna Sale odločila, da začne oddajo o stvareh, ki se dotikajo nas vseh.

Najboljše epizode: Prostitutka iz sosednje hiše; Zgodba o pokvarjenem policaju; Življenje po umoru; Pogrebnik na Twitterju

Desert Island Discs

DID je oddaja na BBC Radio 4, ki traja že od leta 1942 (kar pomeni ogromen arhiv!), v njej pa voditelj (trenutno je to Kristy Young) vsak teden pred mikrofon povabi znano osebo in jo postavi v vlogo brodolomca. Povedati morajo, katerih osem skladb, katero knjigo in katero dobrino bi vzeli na samoten otok. Med gosti so se med drugim znašli Spike Milligan, Michael Caine, Benny Hill, Louis Armstrong, …

Najboljše epizode: John Cleese, Stephen Fry, Zadie Smith, Hugh Laurie, Christopher Nolan

The Empire Film Podcast

Kdo ne pozna kultne angleške revije o filmu, Empire? Medtem, ko smo v rubriki s slovenskimi podcasti omenili podcast o filmih, moramo tudi enega na tujem delu. Ekipa cinefilov se vsak teden zbere pred mikrofonom in medse povabi vsaj dva znana obraza iz sveta filma. Včasih je oddaja posvečena določenemu filmu, včasih pa se pogovarjajo o vsem mogočem in v vrtinec tem povlečejo še gosta.

Najboljše epizode: Eric Idle, Bryan Cranston, Jon Hamm & Stellan SkarsgardChristopher McQuarrie, Martin Freeman, Jeff Goldblum, Stanley Tucci.

Fake the Nation

Premisa podcasta Fake the Nation ni nekaj novega – pregled novic in aktualnega dogajanja skozi humor in satiro; je pa zorni kot drugačen. Medtem ko večino (sicer dobrih) politično-humorističnih podcastov vodijo beli moški, FTN vodi ženska stand-up komičarka iranskih korenin. Tako dobimo čudovit in osvežujoč pogled na dogajanje (predvsem v ZDA) in politiko.

Fresh Air

Fresh Air je še ena odlična oddaja iz zakladnice NPR. Terry Gross se vsak teden pogovarja z različnimi kritiki iz vseh kotičkov kulture. Gostje komentirajo TV, filme, knjige, glasbo in ostale pritikline popularne kulture. Katalog oddaj je epskih razsežnosti, najbolj priljubljene pa so verjetno epizode z intervjuji bolj ali manj znanih ljudi.

Najboljše epizode: Better Call SaulDopesick, Why We SleepBob Woodward, Aaron Paul, John Oliver, Stephen Colbert.

The Guardian Books

Urednica literarne rubrike britanskega časopisa The Guardian, Claire Armitstead, vsak teden pred mikrofon povabi avtorje in pisatelje, preveri nove naslove na trgu in razpravlja o knjigah, ki jih je vredno ošvrkniti.

Najboljše epizode: V zakulisju velikih knjižnic; TS Eliot in smisel analiziranja poezije; Najboljše britanske kratke zgodbe; Intervju z Margaret Atwood

Hardcore History

Dan Carlin je izredno priljubljen in spoštovan komentator (in nekdanji radijec), ki se je pred dobrim desetletjem lotil podcastov. Najprej je komentiral politično dogajanje, nato pa se je vrgel v zgodovino. V vsaki epizodi se do potankosti loti obdobja ali teme v človeški zgodovini, začel pa je z oddajo, v kateri je primerjal Aleksandra Velikega in Hitlerja. Epizode (oziroma serije) so postajale vedno daljše in podrobnejše – med njimi najdemo tudi takšne, ki so dolge šest ur. Kljub temu, da ga mnogi zgodovinarji obtožujejo poenostavljanja, so njegove oddaje odlična začetka točka, preden se zavzeto lotite resnejše literature. Trenutno je brezplačno na voljo 16 epizod, vsaka oddaja iz arhiva pa je v povprečju dva dolarja.

Najboljše epizode: Blueprint for Armageddon (1, 2, 3, 4, 5, 6), Painfotainment.

Here Be Monsters

HBM je skupnost umetnikov in producentov, ki jih zanima le eno: strah in soočanje z neznanim. “Here be monsters” je namreč v starih časih pisalo na zemljevidu, ko avtor ni vedel, kaj se tam nahaja. Oddaje se osredotočajo na znanost, droge, smrt, vero, politiko in medicino.

Najboljše epizode: Do Crows Mourn Their Dead?, Call 601-2-SATAN-2, MI5 MI6 KGB CIA, Are You Sure You’re Awake?, Eve Is Hungry.

How to Invent a Country

Misha Glenny je britanski novinar, ki ve stvar ali dve o državah – predvsem o tistih na jugovzhodu Evrope in tistih, kjer vlada organiziran kriminal (Glenny je avtor knjige McMafia). Potem, ko je napisal tudi tri knjige o Balkanu, se je lotil oddaje na BBC, kjer si ogleda, kako so nastale nekatere države. Z veliko nasilja, ponavadi.

Najboljše epizode: The Spectacular Rise and Fall of the HabsburgsThe Netherlands – Why Belgium?The USA – The Melting PotThe Rise of Prussia.

Intelligence2

Intelligence Squared ni običajen podcast, saj je posnet pred ogromno publiko, gostje pa so praviloma bistri in priznani ljudje, kot so Stephen Fry, Richard Dawkins, Jesse Jackson, Salman Rushdie, Richard Branson, Brian Cox, Umberto Eco in mnogi drugi. Doslej so se v oddajah pogovarjali o Saudski Arabiji, o internetu kot o utopiji, o demokraciji, religiji in vseh ostalih stvareh, o katerih je treba govoriti s pametnimi ljudmi.

Najboljše epizode: organizirani kriminal (Roberto Saviano), iskanje nesmrtnosti (John Gray & Adam Phillips), temna stran Winstona Churchilla

Invisibilia

Invisibilia (lat.: nevidne stvari) je še en čudovit NPR podcast, v katerem se pogovarjajo o nevidnih silah, ki vodijo naša življenja. Ideje, verovanja, predvidevanja in čustva. Lulu Miller in Alix Spiegel skupaj tketa zgodbe, ki so povezane z znanostjo, poslušalcem pa poskušata spremeniti pogled na svet in svoje življenje.

Najboljše epizode: The Personality Myth, The Secret Emotional Life of Clothes, The Secret Life of Thoughts

It Could Happen Here

Robert Evans, ki vodi tudi zgoraj omenjeni Behind the Bastards, je v svoji karieri poročal iz Iraka in Ukrajine, zato ve, kako se protesti hitro spremenijo v državljansko vojno, in kako se lahko uspešno boriš proti ameriški vojski. V oddaji It Could Happen Here Evans prikaže, kako zlahka lahko Združene države padejo v drugo državljansko vojno, kako bi se Američani borili, in kako bi se vse končalo. Ne gre za pravljico ali teorijo zarote, ampak dobro raziskan fenomen, ki je bolj verjeten kot se nam zdi.

Knowledge Fight

Knowledge Fight je zelo specifičen podcast, saj se ukvarja izključno s cirkusantsko-zarotniškim likom Alexa Jonesa in njegovo dolgoletno paranoično propagando proti Iluminatom in Judom, ter njegovim 180° obratom iz anti-establishment podzemlja v alt-right trobilo, ki ima dostop do Bele hiše. Komik Dan Friesen se za nas potaplja v močvirje in nam vsak teden prinese tako oddaje izpred desetletja (ko je bil Jones še zabaven) kot tudi najnovejše (ko je Jones že v zatonu). Ob njem je glasen prijatelj Jordan Holmes, ki o Jonesu nima pojma, in se uči z nami, ter pogosto reče točno tisto, kar si poslušalec misli.

Najboljše epizode: Reverend Manning, Mars Germans and Moon Leases, Satanic Hamburger, Piers Morgan, Russian Media

The Last Podcast on the Left

Imenu navkljub ta podcast ni politična oddaja, ki govori samo o levičarjih, ampak izredno zanimiva, v detajle raziskana, smešna serija o najbolj temačnih temah na svetu. Komik Henry Zebrowski skupaj z dvema prijateljema iz otroštva skozi črn humor predstavi grozodejstva, ki so bodisi namišljena bodisi resnična. To pomeni dolge razprave o serijskih morilcih, teorijah zarote, NLPjih, terorizmu, nacistih, kultih, in tako naprej. Podcast bo predvsem všeč ljudem, ki jih zanima temna stran človeštva in izredno črn humor.

Najboljše oddaje: Carl Panzram, Albert Fish, Nazis and the Occult, The Worst Ways to Die, Satanism in the Government,

Longform Podcast

Longform” je priljubljena beseda za članke, ki se jih bere dlje kot pet minut, Longform.org pa je spletna stran, ki takšne članke vestno zbira. Pred svoj mikrofon ne vabijo zvezdnikov, temveč pisce strokovne literature, ki tedensko razpravljajo o pisanju in novinarstvu. Naštevanje večini neznanih imen vas ne bi privabilo k poslušanju, a verjemite mi na besedo, da so gostje vedno strokovnjaki na svojem področju in vedno imajo povedati zanimive stvari.

Najboljše epizode: Chris Hayes, Kevin Roose, Rachel Aviv, Elizabeth Wurtzel, Amy Harmon.

Mobituaries

Mo Rocca je dober znanec piflarjev, saj smo ga slišali v NPR kvizu Wait, Wait… Don’t Tell Me!, štiri leta je bil korespondent za The Daily Show, za CBS Sunday Morning pa je dobil Emmyja. V podcastu Mobituaries se Mo loti zgodb o ljudeh, ki niso več živi, so pa izredno zanimivi. Zanima ga, kaj se je zgodilo z imitatorjem JFK, ko so tega ustrelili; kdo je bil prvi kitajsko-ameriški super-zvezdnik; in kako se sitcom loti smrti.

Najboljše epizode: JFK Impersonator, Sitcom Deaths

Moyers & Company

Bill Moyers je veliko ime na ameriški medijski sceni. Za svojo mizo tedensko vabi strokovnjake, ki jim postavi resna vprašanja, na katera dobi poučne odgovore. Za zahtevnejše poslušalce.

Najboljše epizode: TPP (Yves Smith & Dean Baker), Science, Religion and the Universe (Neil deGrasse Tyson), The Real Vietnam War (Nick Turse)

Nerdist Podcast

Nerdist je portal z mnogimi odličnimi podcasti (nekaj jih je na seznamu), a krovni podcast je z razlogom najbolj priljubljen. Blazno zaposlen komik Chris Hardwick pred svoj mikrofon vabi blazno znane ljudi kot so Schwarzenegger, Neil Degrasse Tyson, Jared Leto, Jon Hamm, … Odlični intervjuji z izjemno zanimivimi ljudmi.

Najboljše epizode: John Cleese, Morgan Freeman, Eddie Izzard, Neil deGrasse Tyson, Kirsten Dunst, David Goyer, Jon Hamm, Bryan Cranston

On Being

On Being je nagrajena oddaja, narejena za filozofska bitja. Sprašuje se o tem, kaj pomeni biti človek, kako hočemo živeti; poskuša pa prinesti modrost in domišljijo. Dejstva so jim enako pomembna kot poezija, poslušalce pa poziva, da poskusijo nekaj novega in se odprejo novim stvarem. V oddaji bodo zase nekaj našli tako zvedavi znanstveniki kot tudi poduhovljeni guruji. Brez težav ta podcast označim za najbolj inteligentnega na seznamu.

Najboljše oddaje: Hopes and Dreams in a World of Fear, Cosmic Origami and What We Don’t Know, Contemplating Mortality

On the Media

OTM tedensko razišče najodmevnejše novice in stopi v njihovo ozadje. Pred mikrofon postavijo novinarje, ki o njih poročajo, in z njimi obdelajo vse vidike sodobnih medijev. Izredno informativna oddaja. Redna voditelja sta Brooke Gladstone in Bob Garfield.

Najboljše epizode: Confronting the Unknown, Special: The Torture Report, Silliness and Moral Indignation.

Our Fake History

Zgodovinskih podcastov je malo morje, a Our Fake History izstopa. Prvič, vodi ga profesor (Sebastian Major) in obsedenec z zgodovino. Drugič, oddaja se ne ukvarja z naštevanjem dogodkov in datumov, ampak se loti (citiram podcast) “mitov, za katere mislimo, da so zgodovina, ter zgodovine, za katero mislimo, da je mit”. Med drugim oddaja razišče, če je bil Shakespeare v resnici nepismen prevarant; če je bila kraljica Elizabeta pravzaprav moški; in če je Napoleon Sfingi res odstrelil nos.

Najboljše epizode: Kongo in kralj Leopold (1, 2), Sokrat, Anastazija, Sredinec, “Alamut“.

The New Yorker’s Out Loud

The New Yorker je revija, ki že od leta 1925 vsak teden prinese kup kvalitetnih reportaž, komentarjev, kritik, esejev in literarnih del. Podcast Out Loud se tedensko z različnimi gosti loteva tem, ki so se znašle tudi v reviji, vrtijo pa se okrog kulture, literature, znanosti, podjetništva, humorja in drugih zgodb.

Najboljše zgodbe: Genialnost Orsona Wellesa; Jezik okuševalcev vina; Glasba v dobi Spotifyja; Droga Oliverja Sacksa; Izzivi prevajalstva

Radio Times

Radio Times z Marty Moss-Coane je oddaja z intervjuji, ki poskuša ljudi prisiliti k razmišljanju. Ukvarja se z regionalnimi (torej ameriškimi) in globalnimi zgodbami, raziskuje ideje in trende, poslušalcem pa vsakič predstavijo zanimivega gosta, ki ima veliko povedati. Oddaj je ogromno, zato boste imeli veliko dela, jaz pa sem se težko odločil za najboljše med njimi.

Najboljše epizode: Charlie Hebdo and the right to offend, The Psychology of racial bias and stereotyping, Inside the CIA’s interrogation program

RadioLab

RadioLab je oddaja o radovednosti, prihaja pa iz ugledne družine NPR. Ustvarjalci govorijo o znanosti, filozofiji in človeštvu nasploh. Mnogi so mi oddajo priporočali in jasno mi je, zakaj. Cvetober izkušenih voditeljev tedensko prinese teme kot so standardizirane uteži, 11. september 2001, komarji, skrivnostnost obveščevalnih agencij, konec sveta in mnogo drugih sila človeških vprašanj.

Najboljše epizode: Translation, 9-Volt Nirvana, Neither Confirm Nor Deny, Blood, Nukes, The Girl Who Doesn’t Exist

The Ratline

The Ratline je BBCjeva mojstrovina in trenutno eden najboljših podcastov. The Ratline je zgodba o nacistih, ljubezni, umoru, vohunih; je zgodba o povojnem skrivanju nacistov s pomočjo Vatikana in Cie. Philippe Sands, odvetnik, ki se ukvarja z vojnimi zločini, hoče izvedeti, kaj se je zgodilo s pomembnim naci oficirjem z imenom Otto von Wächter, ki je kot guverner Galicije ukazal pobiti na tisoče Judov, med drugim Philippove prednike. Med odkrivanjem resnice mu pomaga Ottov sin, ki še vedno verjame, da je bil njegov oče pošten in dober; številni novo odkriti dokumenti, shranjeni v von Wächterjevem gradu; intervju, ki ga je z nemškim novinarjem naredila Ottova žena; ter neverjetno podrobno raziskovanje.

Revisionist History

Malcolm Gladwell je priljubljen pisec, ki se predvsem ukvarja s sociologijo in psihologijo. V podcastu pa se poglobi v “spregledane in narobe razumljene” teme in stvari iz zgodovine. V vsaki epizodi obdela dogodek, osebo, idejo, ali celo pesem iz preteklosti, ter se vpraša, če smo to prvič pravilno dojeli.

Najboljše epizode: Hallelujah, The Satire Paradox, A Good Walk Spoiled, The Road to Damascus

Switched on Pop

Pop glasbo pogosto omalovažujemo kot nekaj, kar se predvaja na komercialnih radijih, in kot nekaj, kar so “spacali” mimogrede. A popularna glasba je napisana po točno določenih glasbenih pravilih, s katerimi pisci poskrbijo, da pesmi še dolgo ne pozabite. Muzikolog Nate Sloan in tekstopisec Charlie Harding poskušata odkriti, zakaj so priljubljene pop pesmi … priljubljene.

Najboljše epizode: Say Hey, Modulation Nation, Borrow or Steal, Fall Out XCX

Sword and Scale

Sword and Scale se predvsem ukvarja s podzemljem, ki mu vladajo pokvarjeni zločinci in sprijeni psihopati, ki v sencah izvajajo najbolj podle in odvratne stvari.

Najboljše epizode: The Franklin Cover-Up, Prison Life, Death PenaltyChild Pornography Ring, Luka Magnotta, Is humanity inherently good or evil?

The Takeaway

The Takeaway (Kiosk, po domače) je jutranja oddaja, ki se vsak delovnik vrti v New Yorku. Voditelj John Hockenberry se loti različnih tem, ki pa se vrtijo okrog aktualnih novic, intervjujev, mnenj, analiz, … Za tiste, ki hočejo biti na tekočem.

Theory of Everything

Benjamin Walker enkrat do dvakrat mesečno raziskuje različne teme, kot so osamljenost, lažni uporabniki na družbenih omrežjih, mučenju v sobanah Cie… Izredno zanimiv podcast, ki ga pozna premalo ljudi.

Najboljše epizode: Red, White, Blue & Orange; Stages on Life’s Way; Recent, Relevant, Random.

This American Life

TAL je verjetno na seznamu skoraj vsakega ljubitelja podcastov. Vsak teden ima oddaja svojo temo, zgodbe pa pripovedujejo “običajni” ljudje. Naj bo to pogovor z astronavtko, ki razloži, kako tam zgoraj spijo ali pa zgodba dvojčkov, ki so jih ob rojstvu poslali k napačnim družinam. Oče podcasta je Ira Glass.

Najboljše epizode: What I Learned from Television, Dr. Gilmer and Mr. Hyde, The Giant Pool of Money, I’m From the Private Sector and I’m Here to Help, The Seven Things You’re Not Supposed to Talk About.

What’s the Point

What’s the Point je otrok priljubljene spletne strani FiveThirtyEight, ki se ukvarja izključno s statistiko in analizo aktualnih novic na podlagi surovih podatkov. Podcast se loteva politike, športa, znanosti, ekonomije in kulture. Vsake zgodbe se loti s tiste strani, ki je merljiva in ki lahko da jasne odgovore na podlagi statistike. Kateri politik ima zares največjo podporo? Katera športna ekipa bo najverjetneje zmagala? Kateri film bo uspešen?

Najboljše epizode: Človek, ki lahko napove uspeh filmov; Vsi smo si bratranci; Razlika med vami in vašim Facebook profilom; Program, na katerem temelji Wall Street

The World In Time

Lewis H. Lapham je ameriški pisatelj v svojih osemdesetih, ki je dolga leta pisal za Harper’s Magazine. Izredno razgledan in načitan (seveda se je šolal na univerzah Yale in Cambridge) izdaja revijo v knjižni obliki, v kateri se z različnimi strokovnjaki ubada z raznovrstnimi temami (kazen, čas, smrt, itd.), v svojo oddajo pa povabi fascinantne osebe iz sveta znanosti, literature, novinarstva in filozofije. Njegove oddaje so polne zanimivih razmišljanj in podatkov, in težko bi našel oddajo, ki ni vredna časa.

Najboljše epizode: Roland Phillips, Catherine Nixey, Barbara Ehrenreich, Victor Sebestyen, Kory Stamper, Ed Yong.

WTF with Marc Maron

Marc Maron je že dvajset let standup komik, zadnjih deset pa ustvarja priljubljeno oddajo WTF, na katero redno prihajajo sama velika imena. Med skoraj tisočimi epizodami tako najdemo celo nekdanjega predsednika ZDA, Baracka Obamo, predvsem pa številne znane hollywoodske igralce in komike. Maron je je zelo samo-refleksiven, pripravljen na vsakega gosta, iz katerih skoraj vedno izvleče izredno zanimive zgodbe. Edina težava (za poslušalca) je to, da so starejše epizode plačljive (preko Stitcherja) – brezplačno so na voljo le tiste, mlajše od šestih mesecev.

Najboljše (brezplačne) epizode: John Cleese, Eric Idle, Michael Douglas, Ray Liotta/Jim Jefferies

Uvod | Slovenski podcasti

Pages: 1 2 3

Sašo

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

9 Comments

 • Aleš

  Vsekakor bi še k tujim dodal nekaj drugih:
  – Radiolab
  – 99% Invisible
  – The Truth
  – True Story
  – Astronomy Cast

 • Vinc

  Skoraj popolnoma enak preferenčni vrstni red imam tudi jaz. Le podcasta Filmflow nikakor ne bi mogel uvrstiti med ostale težkokategornike. Dokaj nedodelana, zmedena zadeva, z obilico nepotrebnimi “fancy” izrazi, ki razpotegne analizo filma prek vseh logičnih meja in, ki iz zgodbe kar za lase privleče stvari, katerih v filmu sploh ni.

 • T4h10n

  Co-Optional podcast, ki večinoma govorijo o igrah. Totalbuiscuit, Jesse Cox in Dodger ga pa vodijo

 • Tomaž

  Dodal bi še Love+Radio in Strangers. Če ste ljubitelj zgodovine pa ne smete izpustiti Hardcore History.

 • wtfucable

  kaj pa WTF pod (marc maron)? zacel sem nekje konec 2010 pri 55. delu in tip jih bo kmalu dosegel 600 (2x na teden) pa sem se vedno addicted…

 • Simon

  Živjo,
  čeprav ne ravno na temo, pa me pri podcastih vseeno nekaj zanima.
  Sem precej nov na tem področju, pa ne vem kako deluje tehnično.
  Odkar poslušam podcaste, hitro pokurim prenos podatkov, in sms o 80% porabljenih je hitro tu.
  Kako torej deluje? Jaz sem mislil, da pač zdownloadaš oddajo, tistih 20 MB in potem poslušaš.
  Ampak se mi zdi, da ni povsem tako. Če pridem kam, kjer ni neta, oddajo prekine, se mi zdi da kljub temu vseskozi nekaj loada?
  Mi zna kdo po kmečko razložit, ali pa poslati na kak pejž kjer to vse že piše.

  Thanks.

  lp,
  s.

  • miško

   za iOS je fajn aplikacija Overcast, imaš lažji nadzor nad hrambo/streamanjem epizod, pa tudi veliko ostalih dobrih funkcij.

 • Sašo

  Sašo

  Živjo,

  točno tako bi moralo biti. Če si epizodo snameš z interneta in si jo naložiš na telefon kot mp3, potem se podatki jasno ne kurijo. Če pa uporabljaš aplikacijo, moraš biti pozoren, da oddajo snameš takrat, ko si na wi-fi povezavi. Podatke ti kuri, če epizodo “streamaš”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.