12/12/2017 | 03:17
You are here:  / Kultura / TV / Kaj je boljše: Netflix, HBO GO, Amazon Video ali Pickbox?

Kaj je boljše: Netflix, HBO GO, Amazon Video ali Pickbox?

Začetek januarja je Netflix svoje storitve odklenil skoraj vsem državam sveta, vključno s Slovenijo. Mediji so navdušeno poročali o tem, mnogi pa smo šli preizkusit brezplačni mesec. Ni skrivnost, da je Netflix ena najbolj priljubljenih tovrstnih storitev, ni pa prva pri nas. Slovenci lahko že nekaj časa gledamo serije in filme po svojem urniku na treh t.i. on-demand ponudnikih: HBO GO, Pickbox in Voyo. A kateri je najboljši? Kdo ponuja največ in kateri se najbolj izplača? Vse tri ponudnike sem prosil za preizkusni mesec in le Voyo se ni odzval. Preveril sem torej Netflix, HBO GO, Amazon Prime in Pickbox. Kdo je zmagal? Pojdimo po vrsti.

Netflix

netflix

Prva stvar, ki jo opazimo pri Netflixu, je preprostost in hitrost registracije. Storitev uradno ponuja več kot sto tisoč ur vsebin, oziroma okrog 50 tisoč naslovov. To pomeni, da bi Netflix “obrnili” (če se lahko izrazim po igričarsko), porabili dobrih 11 let. Težava je v tem, da je pri nas na voljo le petina tega in dokler Netflix ne izpolni obljube in celotnemu svetu ne odklene vseh vsebin, je teh 11 let filmov in serij na voljo le s pomočjo Smartflixa. Do Netflixa lahko dostopate preko spletnega brskalnika, mobilnih aplikacij ter pametnih televizorjev (nekateri imajo celo poseben gumb zanj). Netflix ponuja tri pakete: osnovni (7,99€/mesec) , standardni (9,99€/mesec)  in premium (11,99€/mesec). To pomeni, da dobite pet tisoč naslovov na evro. Razlika med paketi je v kvaliteti videa in številu zaslonov, na katerih lahko istočasno gledate. Osnovni paket omogoča le en zaslon, standardni dva, premium pa štiri. HD kvaliteta je omogočena pri standardnem paketu, premium pa ponuja kvaliteto 4K. Osebno bi izbral srednji paket, saj se najbolj izplača. Edina pomanjkljivost poleg omejitve dostopa do vseh vsebin je to, da ni slovenskih podnapisov. Če gre verjeti govoricam, jih tudi ne bo (ker zaradi majhnega trga ni dobičkonosno), kar bo verjetno glavni razlog, da se Slovenci ne bodo množično odločali za to storitev.

HBO GO

hbo-go

HBO velja za ponudnika najboljših TV serij (The Wire, Game of Thrones, The Sopranos…), zato je bil do prihoda Netflixa najboljša izbira med VOD ponudniki. Za razliko od rdečega konkurenta HBO ponuja veliko manj vsebine (“le” 1.500 ur, oziroma slabih 900 naslovov), a večina je kvalitetna (na primer italijanska serija Gomorrah, ki je ni vrtela nobena slovenska televizija). HBO GO je na voljo za 10,20 € na mesec, kar pomeni, da dobite približno 90 naslovov za evro. Velika težava je v tem, da je storitev dostopna le preko Telekoma, Telemacha in (zanimivo) CATV Selnica-Ruše. Storitev je namreč vezana na celoten paket HBO in ni na voljo v izključno spletni/mobilni različici (razen v ZDA, kjer za 15 dolarjev na mesec ponujajo storitev HBO Now, ki deluje po enakem principu kot Netflix). Prednost HBO so seveda podnapisi in medtem ko ponuja ogromno kvalitetnih filmov, pa je bolj ali manj omejen na lastno produkcijo. Ljubiteljem klasičnih HBO serij, ki bi radi še enkrat podoživeli zgodbe iz Westerosa ali pripetije Tonyja Soprana, se gotovo izplača, dokler so naročniki Telemacha ali Telekoma. Najbolj moteče pri HBO je zagotovo njihova aplikacija za telefone in tablice, ki je zmedena in hroščata.

Amazon Video

amazon-video

Amazon Video je del paketa Amazon Prime in obstaja že deset let, a uradno ni na voljo v Sloveniji. Kar pomeni, da za ogled nujno potrebujete proxy storitev. Naročnina na Prime znaša 99 dolarjev na leto, kar je približno 7,5 evra na mesec, torej zelo podobno ostalim ponudnikom. Velika razlika je v tem, da so v paket vključene vse video kvalitete (SD, HD in 4K), medtem ko jih je Netflix razdelil na tri pakete. Slaba stran tega, da Prime ni na voljo pri nas (brez proxyja) je ta, da ogled serij in filmov ni mogoč prek mobilnih aplikacij ali prek pametnih televizorjev. Zelo dobrodošlo je to, da ima Amazon pogodbo s HBO, zato je na voljo veliko njihovih vsebin (ne vse). Amazon Video se ponaša s 40 tisoč urami vsebin in resno lastno produkcijo. Najbolj odmevna je oddaja, ki bo nadomestila Top Gear. Tisto, v čemer Amazon blesti, so dodatne storitve, ki so vključene v paket Amazon Prime. Poleg omenjenih 40 tisoč ur filmov in serij dobite neomejen dostop do več kot milijon skladb; neskončno shrambo za fotografije, eno Kindle knjigo zastonj na mesec in izposoja ene Kindle knjige, prav tako na mesec. A ker vse to poteka preko proxyja, ni znano, če je v Sloveniji slednje sploh mogoče. Trenutno Amazon ni huda konkurenca Netflixu pri nas, bi pa bila, če bi bil Prime na voljo tudi po uradni poti. In če bi imeli boljši vmesnik.

PickBox

pickbox

PickBox je edini VOD ponudnik pri nas, ki ne prihaja iz ZDA, saj ima štab v Zagrebu, svoje vsebine pa ponuja vsem državam bivše Jugoslavije. Na svoji strani ponujajo skoraj tri tisoč ur vsebin, natančneje 200 filmov in 57 serij. Poleg tega PickBox obljublja premiere in nove vsebine (omenimo čisto novo serijo Billionski že žanje dobre kritike). Storitev mesečno stane 7 evrov in glede na to, da imajo vse vsebine podnapise, je to dobra kupčija in dobra konkurenca velikanom.

Kdo zmaga?

netflix-header

Vsak izmed treh ponudnikov ima svoje prednosti in svoje slabosti. Netflix bi lahko imel slovenske podnapise (če odmislimo profitabilnost in logistiko), HBO bi lahko bil malce cenejši in na voljo izven paketa TV programov, PickBox pa je sicer dobra konkurenca velikanom, a ga zaradi vsebin in aplikacij Netflix vseeno premaga.  Amazon Prime je prav tako huda konkurenca našemu zmagovalcu, če bi le bil na voljo v Sloveniji. Najboljši izdelek bi bil skupek vseh štirih, seveda. Storitev, ki bi ponujala vse vsebine na enem kraju, za razumno ceno. A ker je treba določiti zmagovalca, sem izbral Netflix. Kvaliteta, kvantiteta, cena ter splošni vtis ga postavijo na vrh in tisti, ki znajo angleško, jih odsotnost podnapisov ne bo motila.


 

Popravek: Za Pickbox sem zapisal, da ima premalo vsebin. Članek je bil napisan v začetku januarja, ko je storitev ponujala veliko manj filmov in serij kot jih zdaj. Trenutno je izbira veliko večja.

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )