Kultura,  TV

Kaj je boljše: Netflix, HBO GO, Amazon Video ali Pickbox?

Slovenci lahko že nekaj časa gledamo serije in filme po svojem urniku na treh t.i. on-demand ponudnikih: Netflix, HBO in Pickbox, po novem pa tudi Amazon Video. A kateri je najboljši? Kdo ponuja največ in kateri se najbolj izplača? Vse tri ponudnike sem prosil za preizkusni mesec in le Voyo se ni odzval. Preveril sem torej Netflix, HBO GO, Amazon Prime in Pickbox. Pojdimo po vrsti.

Netflix

netflix

Splošno:

Prva stvar, ki jo opazimo pri Netflixu, je preprostost in hitrost registracije. Storitev uradno ponuja več kot sto tisoč ur vsebin, oziroma okrog 50 tisoč naslovov. To pomeni, da bi Netflix “obrnili” (če se lahko izrazim po igričarsko), porabili dobrih 11 let. Težava je v tem, da je pri nas na voljo le petina tega in dokler Netflix ne izpolni obljube in celotnemu svetu ne odklene vseh vsebin, se bo mogoče komu zdelo nepravično, da plačamo enako ceno kot Američani za petino vsebin. Še ena pomanjkljivost je tudi to, da ni slovenskih podnapisov. Nekatere govorice pravijo, da jih nikoli ne bo, ker to zaradi majhnega trga ni dobičkonosno, spet drugi govorijo, da se dela na tem. Konec koncev je tudi HBO korporacija, ki pa se ji izplačajo podnapisi.

Možnosti ogleda:

Do Netflixa lahko dostopate preko spletnega brskalnika, mobilnih aplikacij ter pametnih televizorjev (nekateri imajo celo poseben gumb zanj). Netflix je poskrbel, da je “doživetje uporabnika” enako na vseh platformah. Mobilna aplikacija in aplikacija za Apple TV sta zato odzivni in pregledni. Aplikacije na cenejših televizorjih ali medijskih centrih (Western Digital) pa so lahko zastarele in bolj nerodne.

Cena:

Netflix ponuja tri pakete: osnovni (7,99€/mesec) , standardni (9,99€/mesec)  in premium (11,99€/mesec). To pomeni, da dobite pet tisoč naslovov na evro. Razlika med paketi je v kvaliteti videa in številu zaslonov, na katerih lahko istočasno gledate. Osnovni paket omogoča le en zaslon, standardni dva, premium pa štiri. HD kvaliteta je omogočena pri standardnem paketu, premium pa ponuja kvaliteto 4K. Osebno bi izbral srednji paket, saj se najbolj izplača.

HBO GO

hbo-go

Splošno:

HBO velja za ponudnika najboljših TV serij (The Wire, Game of Thrones, The Sopranos…), zato je bil do prihoda Netflixa najboljša izbira med VOD ponudniki. Za razliko od rdečega konkurenta HBO ponuja veliko manj vsebine (“le” 1.500 ur, oziroma slabih 900 naslovov), a večina je kvalitetna (na primer italijanska serija Gomorrah, ki je ni vrtela nobena slovenska televizija).

Možnosti ogleda:

HBO je bil Slovencem dolgo na voljo le preko ponudnikov kot sta Telekom ali Telemach. A konec novembra 2017 so tudi za nas odklenili storitev HBO GO, ki je dostopna na enak način kot Netflix. HBO je še vedno dostopen prek posebne aplikacije na Siol Boxu, po novem pa lahko HBO spremljamo tudi na mobilnih napravah in Apple TV. Nova aplikacija je veliko boljša od prejšnje, a ji kljub temu še veliko manjka. Predvsem povzroča težave aplikacija za Apple TV, saj prepogosto javlja, da se je treba ponovno prijaviti.

Cena:

HBO GO je na voljo za 6,99 evra na mesec, kar je ceneje kot Netflix. HBO lahko s takšno ceno zlahka konkurira Pickboxu in Voyu, ki prav tako ponujata vsebine s podnapisi za 7 evrov mesečno, le da kvaliteto in kvantiteto vsebin težko primerjamo, saj je HBO daleč najboljši za ta denar.

Amazon Video

amazon-video

Splošno:

Amazon Video je kot del paketa Amazon Prime na trgu že desetletje, v Slovenijo pa je prišel konec leta 2017. Poleg filmov in serij drugih ponudnikov (kot so na primer Mr Robot, The Walking Dead, Preacher, Dr House, itd.), Amazon ponuja tudi širok izbor svoje kreative: The Grand Tour, The Man in the High Castle, American Gods, Lore, Goliath, Patriot, Sneaky Pete, in Transparent.

Možnost ogleda:

Amazon Video je možno gledati na računalniku, na mobilnih napravah in na Apple TV. Aplikacije so pregledne, možno pa si je ustvariti tudi svoj seznam vsebin.

Cena:

Naročnina na Prime znaša 99 dolarjev na leto, kar je približno 7,5 evra na mesec. To pomeni, da je cena konkurenčna ostalim ponudnikom na slovenskem trgu, za ta denar pa dobimo več kot 40 tisoč ur vsebin. Poleg filmov in TV serij za ta denar dobimo tudi neomejen dostop do več kot milijona skladb; neskončno shrambo za fotografije; eno Kindle knjigo zastonj na mesec in izposoja ene Kindle knjige. Kljub temu, da Amazon ne ponuja slovenskih podnapisov, je postal resen konkurent drugima ameriškima velikanoma.

PickBox

Splošno:

PickBox je edini VOD ponudnik pri nas, ki ne prihaja iz ZDA, saj ima štab v Zagrebu, svoje vsebine pa ponuja vsem državam bivše Jugoslavije. Na svoji strani ponujajo skoraj tri tisoč ur vsebin, natančneje 200 filmov in 57 serij, vse podnaslovljene s slovenskimi podnapisi. Tako si lahko med drugim ogledamo serije Scandal, Nashville, Vikings in Tunel. Kdor še ni videl Doktorja Whoja, bo prav tako vesel, da ga ima Pickbox. Posebej je treba pohvaliti to, da imajo v svoji knjižnici tudi Samo bedake in konje. Med vsemi ima Pickbox po količini ur najmanj vsebin, a ker ponujajo slovenske podnapise in to za serije, ki jih na primer nima HBO, je Pickbox mogoče bolj privlačen za mnoge Slovence kot Netflix ali Amazon Video.

Možnost ogleda:

Pickbox je ekskluzivno na voljo preko posebne aplikacije na Boxu Telekoma Slovenije, ogled pa je seveda mogoč tudi prek aplikacij na mobilnih napravah in preko spletnega brskalnika. Na voljo so tudi na pametnih televizorjih Samsung in LG. Trenutno ni na voljo za Apple TV. Na žalost je vmesnik malce neroden in nepregleden, a ne nemogoč za uporabo.

Cena:

Pickbox je na voljo za 7,00 evrov mesečno, omogoča pa dva hkratna ogleda in HD kvaliteto. Ponujajo tri pakete, ki pa se razlikujejo le po obdobju vezave. Za 39 evrov se naročite za pol leta, za 72 evrov pa za celo leto (ta paket omogoča tri hkratne oglede).

 

Sašo

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

7 Comments

 • Bralec, recimo da mi je ime Vinko

  Super članek, bravo! Bi pa omenil, da je aplikacija za Amazon na Apple TV, ki je mimogrede povsem nova, saj je prišla na platformo šele kak mesec nazaj, milo rečeno katastrofa. Je pa vsaj zame prvo merilo pri izbiri VOD ponudnika ponudba, z vmesniki se potem človek že stepe 🙂 Srečno Renton in kaj pogosteje objavljaj!

 • kapetanBob

  Hbo Go: pohvala za lokalizirano vsebino, kar moti je neobstoj aplikacije za google tv. Glede na pritožbe po forumih (kako leto drugje po evropi): HBO europe sram te bilo!

 • Leon

  Netflix na novi Apple Tv4K je super. Sedaj ko so posodobili tvOS, izbereš Match Frame Rate and Dynamic Range in je kvaliteta predvajanja res takšna kot mora biti.
  Če je posnetek v 24fps, gledamo v 24fps. Ne da gledamo vse v 50fps. In če imaš dober 4K tv je smiselno vzeti premium naročnino. Veliko novih zadev je v 4K HDR ali Dolby Vision. Razlika je očitna. Lp

 • Fedor

  Sam uporabljam Netflix ter HBO…podnapisi gor/dol, sama zbira je pri obeh zeloo omejena. Po 2mesecih na netflixu lahko šaltaš samo še na indijske filme ki ji je mnogo več kot katerikoli drugih. Prav tako znanih naslovov iz preteklosti je bore malo.
  Prav tako na HBO…
  izbor je omejen pri obeh, kombiniram pa oba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.