Politika,  Zeitgeist

NSA zakonito lahko vohuni tudi v Sloveniji

V zadnjem letu vemo vedno več o vohunski agenciji NSA in njenih nečednostih, ki jih počne (vsaj) od leta 2001.  30. junija pa je Washington Post razkril nov tajni dokument, ki našteje 193 držav, v katerih je imela (in še ima) NSA dovoljenje za prisluškovanje in sledenje, s podpisom sodišča FISA. ZDA so se le s štirimi državami dogovorile, da ne bodo brkljale po njihovih državljanih: Velika Britanija, Kanada, Avstralija in Nova Zelandija. A dokument iz leta 2010 kaže, da ima agencija veliko bolj proste roke pri svojem početju.

Novo razkriti dokument pa, kot rečeno, razkriva tudi, da je NSA dobila dovoljenje za vohunjenje za Slovenci (med 193 državami smo težko izjeme), sodišče pa jim je dalo zeleno luč tudi za zbiranje informacij o Svetovni banki, Mednarodnem denarnem skladu, Evropski uniji in Mednarodni agenciji za jedrsko energijo.

Seznam držav, v katerih NSA lahko legalno vohuni | Washington Post
Seznam držav, v katerih NSA lahko legalno vohuni | Washington Post

Ni nujno, da NSA dejansko vohuni za nami, a noben ameriški zakon jim tega ne prepoveduje. Uradniki pri NSA sicer ne potrjujejo obstoja omenjenih dokumentov in dodajajo, a so pravila glede vohunjenja za tujimi državami zelo stroga in da mora vsako potrditi sam predsednik. Poleg tega je bilo najlažje našteti vse države in s tem prihraniti čas, pravijo špijoni.

Njihov glavni izgovor je scenarij, kjer se v državi, ki je z Ameriko sicer v dobrih odnosih, zgodi huda humanitarna kriza, ameriška vojska pa je dolžna v trenutku evakuirati vse ameriške državljane. Po njihovem morajo ZDA imeti vse možne podatke, ki bi jim to omogočili. A vsakomur je jasno, da nam ZDA ne vohunijo iz človekoljubnih vzgibov.

Dokument, ki ga je podpisala FISA, dovoljuje obveščevalni agenciji vohunjenje za praktično vsemi, vključno z akademiki, novinarji in aktivisti. Če nekdo pošlje e-pošto ali SMS eni izmed tarč, je samodejno vključen v sledenje in preverjanje. Tudi za države, ki so izključene iz vohunskih dejavnosti ZDA, obstajajo izjeme. Sistem sicer samodejno izloči telefonske klice iz Velike Britanije, Kanade, Avstralije in Nove Zelandije; ne pa iz njihovih suverenih ozemelj (teh je 28).

Direktor ameriških obveščevalnih služb je konec junija izdal poročilo, v katerem priznava, da je ameriška vlada v letu 2013 prisluškovala in sledila skoraj 90 tisoč tujcem, kar pa je po mnenju nekaterih pravnikov zelo nizko število, glede na to, da ameriške ponudnike brezplačnih elektronskih naslovov uporablja več milijard ljudi. Pomirjujoče.

Štab NSA | foto: Trevor Paglen/Creative Time Reports
Štab NSA | foto: Trevor Paglen/Creative Time Reports

Medtem ko zakon od NSA zahteva, da je identiteta ameriških državljanov v njihovih poročilih zakrita (razen, če je ta ključna za primer), jim tega ni treba storiti za tujce. Bivši agent, ki ga citira WP, poudarja, da je edini razlog za to, da sodišče FISA sploh nadzira početje NSA, dejstvo, da od leta 2008 vlada lahko vohuni za ameriškimi podjetji, ki imajo v lasti komunikacijsko infrastrukturo.

Vsem se je približno sanjalo, da nam nekdo prisluškuje in ko je Edward Snowden na plano povlekel tajne dokumente, smo dobili še uradno potrdilo. Vedno se nam je zdelo, da Slovenija verjetno ni izjema in da verjetno vohunijo tudi za nami. Tokrat so dokumenti potrdili tudi to.

Sašo

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.