23/08/2017 | 18:22
You are here:  / Kultura / Obvezno čtivo / Religija / Seznami / Obvezno čtivo #6

Obvezno čtivo #6

Odlična TV serija True Detective se je pred kratkim končala in večina oboževalcev požre vse, kar je povezano z njo. (Če vas zanima mitologija za serijo, izvolite.) Matt Seitz je za Vulture napisal dolgo odo seriji in naštel 7 stvari, o katerih je serija pravzaprav bila. (Vulture)

Vsi, ki lani niso bili v komi, poznajo ime Tamerlan Tsarnajev. Čečenski mladenič naj bi na ciljni ravnini bostonskega maratona podtaknil bombo in ubil tri ljudi. A to je bil le epilog daljši zgodbi, v katero je vpletenih več ljudi in FBI, začne pa se s trojnim umorom leta 2011. Susan Zalkind je za Boston Magazine raziskala ozadje osumljenca in čudnih ubojev s strani FBI, poleg tega pa zgodbo povedala še podcastu This American Life. (Mimogrede, tu je 19 najboljših podcastov.) Dolgo, a izredno zanimivo branje. (Boston Magazine)

Afrika je že dolga stoletja krvavo igrišče svetovnih velesil in imperijev in dandanes ni veliko bolje. Nick Turse, odličen novinar, je za The Nation opisal, kako je vsaka poteza Washingtona v Afriki le korak globlje v kaos in uničenje. (The Nation)

Demenca je gotovo ena najhujših bolezni, ki nas lahko prizadane, saj počasi izgubljamo tisto, kar nas dela ljudi: um. Znanstvenica in pisateljica Gerda Saunders je pred štirimi leti izvedela, da ima mikrovaskularno bolezen, zato se je odločila, da pove svojo zgodbo, preden pozabi, kdo je. (Slate)

Mlademu Nemcu se povsem spremeni življenje, ko ugotovi, da je bil njegov oče zdravnik v taborišču Mauthausen, kjer so ga poznali pod imenom Dr. Smrt. Nicholas Kulish in Souad Mekhennet povesta dve desetletji dolgo zgodbo. Če koga zanima več, si lahko kupi nujno knjigo The Eternal Nazi. (The Atlantic)

Odkar je UKC zahteval preklic “maše za splavljene otroke” v svoji kapeli, se mnenja o prekinjanju nosečnosti še bolj krešejo. Nina Karjčinović meni, da z molitvijo ni nič narobe, dokler se dogaja doma in ne v javni ustanovi. (Delo)

Zakaj brati knjige od začetka do konca? Zakaj sploh beremo? Kaj ima s tem minljivost? Jaka Bulc začne pri Ayn Rand, konča pa pri iskanjem večnosti. (AirBeletrina)

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )