23/06/2018 | 07:31
You are here:  / Geografija / Jezik / Priimki: kaj imajo skupnega Tinkara Kovač, Enzo Ferrari in Will Smith?

Priimki: kaj imajo skupnega Tinkara Kovač, Enzo Ferrari in Will Smith?

V Sloveniji je vsaj 114 tisoč priimkov (zanimivo: dvakrat več kot je osebnih imen). Najpogostejši priimek je Novak (malo več kot 11 tisoč Slovencev ga ima), pomeni pa novega človeka, oziroma nekoga, ki je na novo ustanovil kmetijo. Drugi najpogostejši priimek je Horvat, oziroma “Hrvat”. Sledijo jim Kovačič (kovačev sin), Krajnc (nekdo s Kranjskega), Zupančič (sin kmeta ali vaškega starešine), Potočnik (nekdo blizu potoka), Kovač, Mlakar, Kos in Vidmar (kmet, ki pripada gospodarjevemu posestvu).

Kovač, ki je sedmi najpogostejši priimek (slabih pet tisoč Slovencev), je v mnogih evropskih državah na prvem mestu.

V Veliki Britaniji je tako najpogostejši priimek Smith, medtem ko je v Franciji Lefebvre šele na 13. mestu. V Franciji je namreč napogostejši priimek Martin. V Italiji je Ferrari na tretjem mestu, na prvem pa je Rossi (rdečelas). Prav tako na Portugalskem je Kovač, oziroma Ferreira, na tretjem mestu. Prevladuje priimek Silva (gozd). Na Poljskem je Kowalski na drugem mestu, na prvem pa je enako kot pri nas Nowak.

Drugi najpogostejši priimek, povezan s poklicem, je Mlinar. Najbolj pogost je v Španiji, v Nemčiji in Švici, na Danskem, na Norveškem in Švedskem, ter Ukrajini. V Nemčiji je to najpogostejši priimek in Nemci imajo nasploh največ priimkov, povezanih s poklici: Schmidt (kovač), Schneider (krojač), Fischer (ribič), Meyer (kmet), Weber (tkalec), Becker (pek)… V drugih državah, kjer je Mlinar najpogostejši, pa to ni nujno resnično. Skandinavci imajo na primer zelo malo priimkov, povezanih s poklici. Prevladujejo namreč priimki, ki nakazujejo potomstvo: Hansen, Johansen, Olsen, Larsen, in tako dalje. Molina v Španiji je šele na 34. mestu, najpogostejši priimek pa je Garcia. Tudi Španci imajo ogromno priimkov, ki nakazujejo potomstvo (Fernandez, Gonzales, Rodriguez, Martinez…). V Sloveniji je Mlinar šele na 175. mestu, kar pomeni, da se tako piše samo 982 ljudi.

V državah, kjer prevladuje pravoslavna vera, je najpogostejši priimek Duhovnik, saj nižjemu rangu klera ni treba upoštevati celibata. V Sloveniji priimka Duhovnik niti ni na lestvici 200 najbolj pogostih.

Podobno je tudi v muslimanskih državah, kjer od priimkov, povezanih s poklici, prevladuje Imam. Tako je v Albaniji, Bosni in na Kosovem. Predvsem to velja za Bosno, kjer je na prvem mestu Hodžić (imam), na drugem pa Hadžić (romar). Opozoriti je treba, da je tako pri Bošnjakih. Pri bosanskih Srbih vodi Kovačević (kovačev sin). V Albaniji je na prvem mestu Hoxha, ki prav tako pomeni imama. Na drugem mestu je Prifti (duhovnik), na tretjem pa Shehhu (menih reda bektašijev).

Zanimiv je finski Kinnunen, ki pomeni krznarja. Kar ni presenetljivo, glede na to, da je Finska kraj, kjer se je množično trgovalo s krznom. A v primerjavi z ostalimi je komaj na 18. mestu. Na prvem je še bolj zanimiv priimek: Korhonen, ki pomeni osebo, ki slabo sliši. Sledeči priimki so vsi povezani z naravo: potok, hrib, grič, val, brzice, otok, jezero, in tako dalje. Vsem najbolj znan finski priimek Ahonen pa pomeni travnik.

Na zgornjem zemljevidu izstopa tudi nizozemski Bakker, ki pomeni peka. Na lestvici najbolj pogostih priimkov se nahaja na šestem mestu, na prvem pa je De Jong, ki pomeni mladeniča. Podobno kot Nemci imajo Nizozemci ogromno priimkov, povezanih s poklici: Visser (ribič), Smit (kovač), De Boer (kmet), Mulder (mlinar) in seveda Brouwer (pivovar). Pek je v Nemčiji na 9. mestu najpogostejših priimkov (Becker), v Angliji pa komaj na 37. (Baker). Pri nas ga ni med 200 najbolj pogostimi priimki.

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )