Jezik

So Američani leta 1776 govorili britansko?

Kot vam je verjetno znano, so ZDA postale neodvisne leta 1776, ko so se rešile nadvlade Njenega Veličanstva. Kot lingvista in študenta angleščine me je zanimalo, če so imeli Američani leta 1776 britanski naglas. Jasno, pod britanski naglas mislim tistega, ki ga lahko slišite na BBCju, ameriški naglas pa je tipična izgovorjava ljudi v hollywoodskih filmih. Ameriški naglas je rotičen, medtem ko standardni britanski ni (kar pomeni, da prvi “r-je” izgovarjajo trdo, slednji pa jih sploh ne).

Vedno se je nekako sklepalo, da so prišleki v Ameriki imeli britanski naglas (govorimo seveda o pionirjih, ne o kasnejših priseljencih), da je ta po revoluciji izginil in da je v Britaniji ostal bolj kot ne enak skozi leta.
A odgovor je presenetljiv.

Takratni naglasi so bili bolj podobni današnjemu ameriškemu, kot pa modernemu britanskemu. Medtem, ko sta se oba naglasa skozi zgodovino spreminjala, je bil prav britanski tisti, ki se je najbolj drastično spremenil.
Leta 1776 sta bila oba naglasa bolj kot ne rotična, a tekom let se je v južni Angliji pojavila ne-rotična izgovorjava, predvsem, seveda, med predstavniki višjega razreda. Kmalu je ta “prestižna” ne-rotična izgovorjava postala na Otoku standard, večina ameriških naglasov v ZDA pa je ostala rotična.

Zanimivi izjemi sta New York in Nova Anglija, ki sta zaradi rednih povezav z Britanci skozi zgodovino, prevzeli ta nov način izgovorjave.

Sašo

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.