Infografike,  Multimedija,  Vojna,  Zeitgeist

Koliko bi vas stala invazija manjše države?

Kako mislite, da ZDA uspeva širjenje svojega imperija? Zakaj so vojne tako potratne? In zakaj sploh so vojne? S pomočjo zasebnih vojaških podjetij, ker so njihove storitve drage in zato ker vojne prinašajo dobiček.

Kaj če bi se odločili zavzeti majhno afriško državico, ki ima bodisi diamante bodisi nafto? Koliko denarja potrebujemo, koliko orožja in koliko osebja? Kakšni bi bili stroški invazije? Pojdimo po vrsti.

Osebje

Za invazijo na manjšo državico, ki ima cca. pol milijona prebivalcev in skorumpirano diktatorsko družino na čelu, ne potrebujemo stotisočev vojakov. Armada stotih čelad bo zadoščala. Vse kar moramo storiti, je tiha akcija komandosov, razstrelitev centralne banke in kakšne elektrarne, atentat na ključne osebe vlade ter zasedba strateških točk.

Cena različnih vojakov na dan
Cena različnih vojakov na dan

 

Zdaj pa se odločimo, koga bomo izbrali. Glede na to, da potrebujemo vsaj 80 vojakov za normalno invazijo, se ne bomo odločili za najdražje SASmovce, ampak recimo za NATO vojake.

Cene označujejo mesečni strošek na enoto:

invazija-cenik-osebje-mesec
Cena osebja na mesec invazije

Orožje

Nismo ravno bankirji, zato nimamo ogromnega budžeta. Zato si bomo izbrali poceni, a najbolj zanesljive puške, (AK-47), ki jih dobite po smešnih cenah. Poleg tega potrebujemo tudi avtomatske puške AR-15, minomete, granate ipd. In seveda strelivo.

Stroški oborožitve
Stroški oborožitve


Transportna oprema

Kakopak moramo vse te oborožene može pripeljati do cilja, ne? Potrebujemo torej dva helikopterja (najbolje ruski MI8), gorivo, posadko, terence in seveda letalo, ki bo te terence pripeljalo.

Cena označuje mesečni strošek:

invazija-cenik-transport


Komunikacijska oprema

Ker vojaki ne morejo delovati neorganizirano in za organiziranost nam jogurtni lončki povezani z nitjo ne pomagajo dosti, potrebujemo hi-tech napravice, ki bodo naše plačance držale skupaj.

Stroški telekomunikacij
Stroški telekomunikacij

Skupaj

Tako torej, cenik smo postavili.

Mesečni strošek invazije
Mesečni strošek invazije

Zdaj pa seštejmo vse izdatke in pomnožimo vse skupaj s 6, saj predvidevamo, da bomo celo štalo izvajali pol leta. Najmanj. Torej je skupni strošek za polletno invazijo manjše afriške državice cca. 34 milijonov evrov.

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.