20/09/2018 | 08:32
You are here:  / Politika / Terorizem / Vojna / Zeitgeist / Vojna v Siriji načrtovana že leta 1996

Vojna v Siriji načrtovana že leta 1996

Pred dnevi sem se spraševal, zakaj točno hočejo ZDA napasti Sirijo in ugotovili smo, da imajo državo že 20 let ogledano neokonzervativci, ki jim diši imperializem.

Richard Perle

Richard Perle (foto: AEI)

Izkazalo pa se je tudi, da ves ta čas v isti rog trobijo tudi največji zavezniki ZDA, Izraelci. V poročilu “A Clean Break: A New Strategy for Securing the Realm” [1], ki ga je za Benjamina Netanyahuja leta 1996 spisal Richard Perle, republikanski lobist in svetovalec, so našteti pristopi k “reševanju nacionalne varnosti v Izraelu in širjenju zahodnih vrednot”. Omenja se sesutje Sadama Huseina in vojna v Siriji, “katere posedovanje orožja za množično uničenje je treba posebej poudarjati.”

Pred sedemnajstimi leti se je torej že govorilo o vojni, ki jo trenutno kuha Obama in njegova administracija. Kaj točno piše v poročilu?

Namesto ohranjanja miru s celotnim arabskim svetom, Izrael predlaga zavezništvo z Jordanijo in Turčijo, s pomočjo katerih bi zajezili in destabilizirali “določene entitete, ki ogrožajo vse tri države.” Med drugim je govora o varovanju severne meje, kjer Sirija izziva Izrael na ozemlju Libanona. S podporo libanonskih simpatizerjev bi obstreljevali Sirijo in tako začeli spopade, ki bi strateško koristili Izraelu. Poleg tega bi svetovno javnost neprestano opozarjali o naravi sirijskega režima, ki je večkrat prekršil dogovore s Turki ali Američani. Še posebej so nameravali opozarjati na sirsko orožje za množično uničenje.

Omenja se sesutje Sadama Huseina in vojna v Siriji, “katere posedovanje orožja za množično uničenje je treba posebej poudarjati.”

Ohromitev severne sosede pomeni tudi sesutje iraškega režima, piše v poročilu iz leta 1996. Izrael je nameraval investirati v Jordanijo, ki bi se naposled lahko rešila gospodarske odvisnosti od Iraka, v samem Iraku pa so hoteli podpreti Hašemite, ki bi zavladali namesto Sadama Huseina.

Richard Perle je svoje načrte o okrepitvi izraelske vloge na Bližnjem vzhodu naposled začel uresničevati leta 2003, ko so ZDA okupirale Irak. Z Bushevo administracijo se je v Washingtonu razširilo mnenje, da imajo ZDA in Izrael enake interese, je tistega leta za New York Times zapisal Ian Buruma. [2]

Buruma je opozoril, da tu ne gre za judovsko teorijo zarote ali priljubljeno temo paranoikov, sionizem. Gre za posebno zavezništvo med vodilno ameriško elito Waspovcev, agresivne zunanje politike, izraelskih lobistov in neokonzervativcev. Veliko je govora o svobodi in demokraciji, dodaja Buruma, a temelj tega zavezništva je prepričanje, da bo Amerika s pomočjo Izraela dosegla lastno premoč, Izrael pa varnost.

Leta 2006 sta profesorja John Mearsheimer in Stephen Walt v reviji LRB zapisala, da Netanyahu sicer ni upošteval nasvetov ameriškega lobista, a slednji je svojo vizijo prihodnosti prenesel na Bushevo administracijo, ki je začela (oziroma nadaljevala) z Irakom, pod pretvezo, da lovi teroriste, odgovorne za Enajsti september. [3] Obama s trmastim rožljanjem z orožjem proti Siriji pa očitno imperialistične načrte neokonzervativcev zgolj nadaljuje.

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.