Jezik,  Seznami

10 skrajno kratkih obnov literarnih klasik

Včasih padete v pogovor z zelo načitano osebo, ki na veliko omenja literarne klasike, jih citira in vas sprašuje, kaj menite o prodajanju duše hudiču ali o osamljenosti. Če ste stari komaj nekaj desetletij, obstaja velika verjetnost, da večine klasikov niste prebrali, ker pač ne pišejo o vampirjih ali čarovnikih. Tukaj vam lahko pomaga kratek vodič po največjih literarnih delih. Najkrajše obnove na spletu, ki vas bodo naredile pametnejše. Vsaj na prvi pogled.

Faust (Goethe)

O čem gre: Tip po imenu Faust proda svojo dušo hudiču v zameno za znanje, ko pa se hoče izmuzniti, hudič zahteva plačilo.
Zakaj je pomemben: Če ne drugega, so Goetheja kopirali vsepovprek, med drugim Mala morska deklica, Hudičev advokat… Le da imajo ti srečen konec. Predvsem pa je dober indikator, kaj se zna zgoditi, ko naslednjič srečate hudiča, ki vam ponudi večno slavo inu čast.

Zločin in kazen (Dostojevski)

O čem gre: Revni študent Razkolnikov ubije staro gospo iz zastavljalnice in njeno sestro, se zaradi tega počuti obupno, se zaljubi v prostitutko, ki izgleda bolj kot ne metafora za boga.
Zakaj je pomemben: Najbolj priljubljen roman strica Fjodorja raziskuje področje trpljenja, odrešitve in odmaknjenosti, poleg tega pa ga lahko Janez napačno citira.

Vojna in Mir (Tolstoj)

O čem gre: En kup likov živi in umre v Rusiji za časa Napoleona. Najkrajša obnova romana, ki šteje pol milijona besed.
Zakaj je pomemben: Ker ni boljšega zgodovinskega romana in ker prekrši toliko romanopisunskih konvencij. Na primer, v romanu najdete nefiktivne eseje o naravi vojne in zgodovine.

Ulikses (Joyce)

O čem gre: Dva tipa, žid Leopold Bloom in bodoči pisatelj Stehpen Dedalus se sprehajata po Dublinu, 16. junija 1904, dan ki traja več kot 1000 strani.
Zakaj je pomemben: Neskončno slojevit in nepredstavljivo ambiciozen roman, z odseki, ki so brez ločil. Štejejo ga za enega največjih literarnih dosežkov 20. stoletja.

Varuh v Rži (Salinger)

O čem gre: Holden Caulfield se potika po New Yorku, potem ko ga vržejo iz dijaškega doma.
Zakaj je pomemben: Mogoče zaradi inovativnega in zanimivega pripovedovanja, za kar ga ljudje obožujejo. Mogoče zaradi egocentričnosti, zaradi katerega ga ljudje sovražijo. Holden je eden najpopulranejših junakov med mladimi in morilci Johna Lennona.

Emma (Austen)

O čem gre: Bogata, lepa in bistra Emma se odloči, da bo našla Harriet Smith (ne-bogata, ne-lepa) fanta. A ko pride v mesto Frank Churchill, se stvari malce zapletejo.
Zakaj je pomemben: Jane Austen ustvari neverjetno dodelane like, poleg tega pa film Clueless bolje razumete, če ste prej prebrali dotično knjigo.

Dogodivščine Huckleberryja Finna (Twain)

O čem gre: Huck je najstniška rečna podgana, ki s sužnjem Jimom pluje po reki Mississippi in srečuje zanimive ljudi, vključno šolski odbor, ki povsem narobe razume njegove podvige in roman nekaj časa prepove.
Zakaj je pomemben: Kot je rekel Hemingway: “Vsa moderna ameriška literatura izvira iz te knjige.”

Sto let samote (Marquez)

O čem gre: Izmišljena kolumbijska vas Macondo se najde v središču stoletja južnoameriške zgodovine – od državljanske vojne in tujih vlagateljev do pobojev in otroka, ki ga pretepejo mravlje. In ko smo že pri mravljah, tudi ta roman je primer magičnega realizma.
Zakaj je pomemben: Medtem, ko pripoveduje zgodovino Kolumbije, se ubada z zapletenimi temami časa in pripovedovanja.

Povest o dveh mestih (Dickens)

O čem gre: Francoska revolucija, ti zanimivi časi. Še posebej za London, kjer se jim je godilo dobro ter Pariz, kjer jim ni šlo tako v redu. Še posebej slabo je šlo angleškemu odvetniku Sydneyu Cartonu, ki se po celem življenju cinizma celo žrtvuje za nekoga in… nočem vam pokvariti konca, a nekomu odleti glava.
Zakaj je pomemben: Četudi je Dicknes na čase melodramatičen (beri: zelo zelo melodramatičen), ga moramo oboževati zaradi odlično razvitih likov in zamotani zgodbi. Lahko dodate, da sta zgodbo za navdih vzela brata Nolan, ko sta pisala scenarij za Vzpon viteza teme.

Beowulf (Anonimnež)

O čem gre: Stara angleška klasika govori o velikem bojevniku, ki premaga pošast Grendel. V nadaljevanju pa kot veliki kralj ubije še njegovo mater. Potem pa umre.
Zakaj je pomemben: Predvsem zato, ker je najboljše delo v angleščini, ki je preživelo celih 1000 let. Če je to za vas angleščina: da se ellengaest earfodlice prage gepolode, se pe in pystrum bad, paet he dogora gehwam dream gehyrde.

Sašo

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.