//

Najboljši filmi 2014

Konec leta je čas retrospektive in nizanja najpomembnejših dogodkov, ki so se zgodili v preteklih 12 mesecih. In filmov. Res je, vsake oči imajo svojega pleskarja, zato mi verjetno ni treba posebej poudarjati, da na seznamu niso omenjeni filmi, ki jih sam nisem povohal, in da se bo marsikdo razburjal, da je čisto preveč tistih filmov, v katerih stvari delajo bum in tresk.

Leto 2014 je bilo leto nadaljevanj, ki jih Hollywood obožuje, a tudi čas svežih idej. Prva so bolj domena akcijskih in super-herojskih odisejad, medtem ko drama, komedija in ZF stavijo na izvirna dela.

The Grand Budapest Hotel (7. marec)

Če potrebujete odpuljeno komedijo, pokličite Wesa Andersona. Ta vam bo dal noro zgodbo in fantastične igralce. Ralph Fiennes igra receptorja v hotelu v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Ko se v hotelu zgodi umor, postane glavni osumljenec, ob vsem tem pa se zvrsti serija znanih obrazov: Adrien Broy, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Lea Seydoux, Tilda Swinton, Owen Wilson, in tako naprej. Auteur znova prinese ekscentričnost, simetrijo, in svoj značilen slog.

Need for Speed (20. marec)

Ekranizacija priljubljene dirkaške video igre Need for Speed verjetno zveni kot trapasta ideja, a producenti imajo srečo, da je Aaron Paul (Breaking Bad) izredno nadarjen igralec in da ima povprečen moški gledalec starosti 15-45 let gensko pogojeno ljubezen do hitrih avtomobilov. Mogoče iz filma nismo potegnili globokega moralnega nauka, smo pa gotovo uživali v odlično posneti akciji. Zgodba je preprosta: Aaron Paul pride iz zapora, maščevati se hoče nekemu zlobnemu stricu, to pa lahko izvede le z vratolomno vožnjo, ki je policija običajno ne odobrava. Igrajo tudi: Michael Keaton, Dominic Cooper, Dakota Johnson, in Imogen Poots.

Captain America: The Winter Soldier (26. marec)

Marvel je pred leti zagnal kolosalno mašinerijo filmov, ki temeljijo na stripih in doslej mu je še vedno uspelo posneti uspešnico. Tudi druga instalacija Stotnika Amerike ni izjema – ni nujno najboljši film pod soncem, je pa dobra pokovka. Steve Rogers (Chris Evans) zdaj živi v modernem svetu (v katerem se je dobro znašel že v Maščevalcih), a spopasti se bo moral s starimi demoni. Oziroma enim demonom: sovjetskim agentom, Zimskim vojakom. V filmu lahko vidimo tudi Roberta Redforda in Emily VanCamp (Revenge), vračata pa se tudi Scarlett Johansson in Hayley Atwell.

Calvary (11. april)

Priznajmo, katerikoli film, v katerem igra Brendan Gleeson, je vreden ogleda. V Kalvariji igra duhovnika, ki hoče svet spremeniti na bolje, a redno izgublja vero v ljudi, ko se srečuje s svojimi farani. Nekega dne mu med spovedjo nekdo zagrozi s smrtjo, iz česar sledi črna komedija, ki so jo zmožni le Irci. Igrajo tudi Kelly Reilly, Chris O’Dowd, Aidan Gillen in preklemani Dylan Moran!

The Raid 2 (11. april)

Včasih se najboljši akcijski filmi ne posnamejo v Hollywoodu, ampak v Indoneziji. Že prvi del je bil brutalen, nadaljevanje pa je ultra nasilje navilo “na enajst”. Potem, ko Rama (Iko Uwais) preživi krvav obračun s tolpami, se mu zdi, da se lahko vrne v normalno življenje (klasika!). A dogodki iz prejšnjega filma pritegnejo pozornost še nevarnejših ljudi, ki se spravijo na njegovo družino. To pomeni, da mora iti pod krinko v zapor, se približati sinu glavnega botra, in tvegati vse, da enkrat za vselej uniči zločinsko organizacijo. Četudi govorimo o res nasilnih prizorih, je to tako stilizirano in tako lepo izpeljano, da ga je užitek gledati. Ustvarjalci zaupajo gledalcu, da lahko spremlja hitro in sočasno akcijo, medtem ko se v krvavem baletu lomijo kosti. Na koncu filma se vam bo še tako prestižna akcija iz Kalifornije zdela kot risanka za lahko noč.

The Edge of Tomorrow (30. maj)

Poznate me: če igra Tom Cruise, bom skoraj gotovo film vključil na seznam. “Živi, umri, ponovi,” je kratek opis napetega, zabavnega in inteligentnega ZF akcijskega Edge of Tomorrow. Zemljo napadejo Nezemljani, ki jih ne more uničiti nobena vojska na svetu. Zato mora (spet) v akcijo stopiti Cruise, ki med samomorilsko nalogo ugotovi, da je padel v časovno zanko, ki se ponavlja kot Groundhog Day. Z vsako ponovitvijo je boljši in ker točno pozna potek dogodkov, se lahko nanje pripravi. Ko mu v pomoč pristopi še tovarišica Emily Blunt, sta z vsakim ponovnim vstajenjem bliže zmagi nad vesoljci. Zlahka eden najboljših filmov tega leta. Odličen scenarij je napisal Christopher McQuarrie, režiral je Doug Liman, ob omenjenima zvezdama pa igrata tudi Brendan Gleeson in Bill Paxton.

22 Jump Street (6. junij)

Komedija, v kateri igrata Channing Tatum in Jonah Hill? In to nadaljevanje? Tako je! Policista Schmidt in Jenko se spet spravita globoko pod krinko, preiskava pa znova poteka v šoli. Tokrat na koledžu. Ena od bratovščin namreč preprodaja krek, policista pa jih morata zašiti. Kemija med glavnima igralcema je čudovita, 22 Jump Street pa ima boljši tempo in šale kot prvi del. Igrajo tudi Peter Stormare, Wyaatt Russel, Ice Cube in Nick Offerman.

Dawn of the Planet of the Apes (17. julij)

Planet opic je videl že ogromno filmskih upodobitev, a zadnja renesansa zna biti najboljša. Zgodba se odvija osem let po prvem filmu, planet pa je že uspešno podjarmljen vojski genetsko razvitih opic, ki jih vodi primerno poimenovan Cezar (Andy Serkis). Ljudje in opice sicer sklenejo premirje, ki pa seveda ne traja dolgo. Vojna, ki sledi, bo odločila, kdo se bo lahko imenoval Primat. Igrajo tudi Jason Clarke, Gary Oldman, Keri Russell, Kirk Acevedo in Judy Greer.

Birdman (30. avgust)

Kako posnameš nepozaben film? Na režiserski stolček naj sede Alejandro González Iñárritu, recite mu, naj posname film, ki je videti kot bi bil posnet v enem kadru, pred kamero pa naj stopijo Michael keaton, Edward Norton, Amy Ryan, Emma Stone, Naomi Watts in Zach Galifianakis. Keaton igra bivšega superjunaka, ki hoče poživiti svoje postano življenje z igro na Broadwayu. Hoče namreč dokazati, da je pravi igralec, in ne le še eden izmed lepotcev v oprijetih kostumih pred zelenim ozadjem. A do uspešne premiere ga čaka veliko preprek in čudnih situacij. Birdman ima dobesedno krila, predvsem pa pokaže, koliko samovšečnosti je med igralci in kako odvisni so od svojih gledalcev. In če vas zgodba ne pritegne, vas bo zagotovo trik enega kadra.

Gone Girl (2. oktober)

Imamo enega najboljših režiserjev (David Fincher) in eno najbolj uspešnih pisateljic ta hip (Gillian Flynn). Dodajmo imeni kot sta Ben Affleck in Rosamund Pike, pa imamo napet triler, kjer do konca in jasno, kaj je res in kaj ni. Temačen, inteligenten in dovršen film je iz vseh vpletenih povlekel le najboljše, ko nam pripoveduje zgodbo o izginuli ženi in o možu, ki jo hoče najti. Za vsakim likom se skriva kup skrivnosti, okostnjaki takorekoč neprestano padajo iz omar, za vsem pa se skriva psihopatsko dodelan načrt. Ko sem rekel, da gre za triler, sem se malo zlagal: Gone Girl je predvsem črna komedija o zakonu, ki na čase meji na izprijeno. Čudovito.

’71 (10. oktober)

Leto 1971. Mesto je sredi brutalne sektaške vojne in sovraštvo med dvema verskima ločinama ne pojenja. Govorimo seveda o Belfastu, ki je bil v sedemdesetih prizorišče državljanske vojne med katoliki in protestanti. Britanska vlada na ulice pošlje vojsko, med drugim mladega vojaka Garyja (Jack O’Connell). Tega enota med protesti pomotoma pusti v kaosu, zato mora nekako rešiti svojo kožo. Zgodba hitro pokaže nesmisel dotičnega spora in razgali srd, ki je že generacije zažrt v gene lokalnega prebivalstva.

The Judge (17. oktober)

Robert Downey Jr. igra uspešnega odvetnika, ki se vrne v svoj rojstni kraj pokopat svojo mater. A čaka ga presenečenje: njegov oče, mestni sodnik (Robert Duvall), je osumljen umora. Sin se ga odloči braniti, skozi film pa izvemo za vse zamere in družinsko zgodovino. Mogoče se bo komu scenarij zdel preveč klasičen in predvidljiv, a film je vreden ogleda že zaradi igralske zasedbe. Poleg omenjenih velikih kalibrov igrajo tudi Vincent D’Onofrio, Jeremy Strong, Billy Bob Thornton, Vera Farmiga, Dex Shepard, in Leighton Meester. 

Nightcrawler (31. oktober)

Na ulicah Los Angelesa se neprestano dogajajo nesreče, umori, požari in vse kar spada vmes. Mediji imajo v nekaj minutah ekskluzivne posnetke od blizu – tako blizu, da je kamera skoraj krvava. Kako? S pomočjo nočnih mrhovinarjev, ki blodijo po mestu in čakajo na pravo kodo na policijskem sprejemniku. Ko se v ta temačni svet pririne brezposelni prevarant Louis Bloom (Jake Gyllenhaal), se med lovom za gledalci ločnica med opazovanjem in udeležencem zelo hitro spremeni. Protijunak se v iskanju vedno boljšega zmagovalnega kadra, ki bo pristal v naslednjih novicah, prelevi v zlobca, film pa je pogosto spregledana mojstrovina. Igrajo tudi Rene Russo, Bill Paxton, Riz Ahmed, Ann Cusack, Kevin Rahm in Michael Hyatt.

Interstellar (7. november)

Nolan! Seveda gre za epski film, posebej zato, ker nas vesoljska odisejada pelje v paralelne dimenzije skozi črno luknjo. Zemlja je namreč na robu preživetja, profesor Brand (Michael Caine) pa pri Nasi razvija poseben načrt, kako rešiti človeštvo: nekaj jih bo za seme preselil na drug planet. Bivši pilot (Matthew McConaughey) mora z ekipo preveriti tri kandidate, kar pomeni potovanje skozi črvino, različen tok časa (govorimo namreč o Nolanu), ter spektakularne prizore. Pri izdelavi modela črne luknje je sodeloval astrofizik Kip Thorne, ki je prav zaradi tega prišel do novih revolucionarnih spoznanj. Igrajo tudi John Lithgow, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Timothée Chalamet, David Oyelowo, Mackenzie Foy, Casey Affleck, in igralec, ki ga nalašč niso posebej oglaševali, Matt Damon.

Selma (11. november)

Martin Luther King Jr. je bil eden najpomembnejših Američanov in zaslužil si je samo briljanten film. Pod taktirko fenomenalne Ane Duvernay je v čevlje velikana stopil David Oyelowo, in prikazal boj za enakopravnost temnopoltih od zakona za desegregacijo Juga leta 1964 do slavnega pohoda od Selme v Montgomery, in podpis zakona o volilni pravici letao kasneje. Igrajo tudi Tom Wilkinson, Carmen Ejogo, Giovanni Ribisi, Cuba Gooding Jr., Tim Roth, Oprah Winfrey in Common. Težko se je odločiti ali je boljša igra ali režija, v vsakem primeru pa gre za pomemben film, ki pusti pečat.

The Imitation Game (14. november)

Matematični genij Alan Turing je imel neverjetno življenje, zato bi ga moral tisti, ki bi posnel film o njem, nekje hudo polomiti, če bi hotel slab izdelek. Na srečo so zgodbo v roke vzeli sposobni ljudje in ustvarili čudovit film o možu, ki je s svojo ekipo razvozlal nemško Enigmo. Benedict Cumberbatch je s svojo igro že tako dobro biografijo dvignil za na prestižen nivo, največja akcija pa se dogaja takrat, ko glavni lik razmišlja in razstavlja nacistični stroj skrivnosti. Film bi zlahka bil dolgočasen, a sta norveški režiser Morten Tyldum in scenarist Graham Moore ustvarila napeto dramo, vredno ogleda. Igrajo tudi Keira Knightley, Charles Dance, Mark Strong, Matthew Goode, in Rory Kinnear.

What We Do in the Shadows (21. november)

Kako je videti življenje vampirja v 21. stoletju? Če nam odgovor data Taika Waititi in Jemaine Clement, špasno. Trojica zelo starih krvosesov ima že tako težave s sodobnim svetom, ko pa v njihovo življenje pride nov hipster vampir, mu morajo pokazati vse dobre in slabe strani večnega življenja. Če imate radi vampirski žanr, a se Somraka ne bi dotaknili niti v skafandru, Intervju z vampirjem pa vam je bil malo preveč srhljiv, potem je to idealen film. Upam si reči, da gre za eno najboljših komedij doslej, saj ima edinstven čut za satiro in humor nasploh. Sveže, temačno, odlično.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.