Kultura,  Seznami,  Zabava

Najbolj obetavni filmi 2014

Konec leta je čas retrospektive in nizanja najpomembnejših dogodkov, ki so se zgodili v preteklih 12 mesecih. Je pa tudi čas obljub in gledanja v prihodnost. Seznam filmov, ki kanijo svetlo luč sveta ugledati v letu 2014, je dolg, zato je dobro ločiti seme od plevela in izpostaviti le tiste, ki bodo eksplozivni, zabavni, globoki ali pa polni znanih obrazov.

Res je, vsake oči imajo svojega pleskarja, zato mi verjetno ni treba posebej poudarjati, da na seznamu niso omenjeni filmi, ki jih sam ne mislim povohati in da se bo marsikdo razburjal, da je čisto preveč tistih filmov, v katerih stvari delajo bum in tresk.

Če na hitro preletim seznam, bo leto 2014 tako leto nadaljevanj (Hollywood jih obožuje), a tudi leto svežih idej. Priznati je treba, da nadaljevanja prevladujejo predvsem v akcijskem žanru, medtem ko drama, komedija in sci-fi obljubljata nekaj inovativnih novosti. In ko smo že pri žanrih, seznam je razdeljen na štiri. Če torej ne marate bum-tresk filmov, rubriko preskočite.

Poglejmo si torej, kaj obljublja prihajajoče leto.

RoboCop

Od zadnjega Robocopa je minilo dobrih 26 let in skrajni čas je, da dobi novo, bolj temačno in spolirano podobo. Zgodba ni pretirano drugačna. Dogaja se v Detroitu leta 2028, multinacionalka OmniCorp pa hudo ranjenega policista Alexa Murphyja spremeni v pol-robota. Mogoče dobra alegorija trenutnemu vzponu brezpilotnih letal in vedno bolj naprednih robotov. (napovednik)

300: Rise of An Empire

Po krvavem koncu prvega filma se grški general Temistoklej bori proti perzijski vojski, ki jo vodi Kserkses. Najbolj vidna je gotovo Eva Green v vlogi Artemisie, Zack Snyder pa obljublja mnogo polikane CGI glorifikacije nasilja. (napovednik)

Need for Speed

Ekranizacija priljubljene dirkaške video igre Need for Speed verjetno zveni kot trapasta ideja, a producenti imajo srečo, da je Aaron Paul (Breaking Bad) izredno nadarjen igralec in da ima povprečen moški gledalec starosti 15-45 let gensko pogojeno ljubezen do hitrih avtomobilov. Mogoče iz filma ne bomo potegnili globokega moralnega nauka, bomo pa gotovo uživali. Zgodba je preprosta: Aaron Paul pride iz zapora, maščevati se hoče nekemu zlobnemu stricu, to pa lahko izvede le z vratolomno vožnjo, ki je policija ponavadi ne odobrava. (napovednik)

Captain America: The Winter Soldier

Marvel je pred leti zagnal kolosalno mašinerijo filmov, ki temeljijo na stripih in doslej mu je še vedno uspelo posneti uspešnico. Glede na napovednik druga instalacija Kapitana Amerike ne bo izjema. Steve Rogers (Chris Evans) zdaj živi v modernem svetu (v katerem se je dobro znašel že v Maščevalcih), a spopasti se bo moral s starimi demoni. Oziroma enim demonom: sovjetskim agentom, Vojakom zime (neuradni prevod). V filmu bo zanimivo videti tudi Roberta Redforda in Emily VanCamp (Revenge), vračata pa se tudi Scarlett Johansson in Hayley Atwell. (napovednik)

The Expendables 3

Ko so prvič napovedali akcijski film vseh akcijskih filmov, sem bil navdušen kot mala deca. Kako ne bi bil, če so pa v isti film vtaknili Rambota, Terminatorja, McClanea, Transporterja in Chuck Norrisa?! No, ne prvi ne drugi del nista bila presežka, zato sklepam, da tudi trojka ne bo revolucionarna, a ko boste potrebovali pop corn film, kjer je rdeča nit serija eksplozij in batin, povezanih z brihtnimi enovrstičnicami, boste verjetno hvaležni, da obstaja trilogija. (napovednik)

Sin City: A Dame to Kill For

Že dolgo nam obljubljajo nadaljevanje kultnega brutal noir filma, ki ni varčeval s posebnimi učinki in nasiljem, a konec avgusta končno prihaja. Film bo sestavljen iz štirih zgodb: V prvi Josh Brolin in Eva Green poskušata ubežati noremu milijarderju. V drugi Mickey Rourke poskuša ugotoviti, kako se je znašel med zombiji. V tretji Joseph Gordon-Levitt namerava v kazinoju premagati največjega zlobneža v mestu. Na koncu pa Jessica Alba ugotavlja, kako nadaljevati življenje po smrti Willisovega lika.

Calvary

Priznajmo, katerikoli film, v katerem igra Brendan Gleeson, je vreden ogleda. V Kalvariji igra duhovnika, ki hoče svet spremeniti na bolje, a redno izgublja vero v ljudi, ko se srečuje s svojimi farani. Nekega dne mu med spovedjo nekdo zagrozi s smrtjo, iz česar sledi črna komedija, ki so jo zmožni le Irci. (napovednik)

The Judge

Robert Downey Jr. igra uspešnega odvetnika, ki se vrne v svoj rojstni kraj pokopat svojo mater. A čaka ga presenečenje: njegov oče, mestni sodnik, je osumljen umora. Mlajši gledalci bodo navdušeni tudi nad Leighton Meester, sam pa pozdravljam odločitev, da v filmu nastopijo tudi Robert Duvall, Vera Farmiga, Vincent D’Onofrio in Billy Bob Thornton. 

The Grand Budapest Hotel

Če potrebujete odpuljeno komedijo, pokličite Wesa Andersona. Ta vam bo dal noro zgodbo in fantastične igralce. Ralph Fiennes igra receptorja v hotelu v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Ko se v hotelu zgodi umor, postane glavni osumljenec, ob vsem tem pa se zvrsti serija znanih obrazov: Adrien Broy, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Lea Seydoux, Tilda Swinton, Owen Wilson, … (napovednik)

Dom Hemingway

Jude Law je igral tako v romantičnih dramah in mafijskih akcionerjih, a tokrat nas bo presenetil v vlogi ekscentričnega Doma, odpiralca sefov, ki je hitre jeze, zabaven, vulgaren in nevaren. Po 12 letih zapora se vrne na ulice Londona, kjer mu prijatelj Dickie (fantastični Richard E. Grant) pomaga do zadoščenja. Zelo všečno je, da glavnega zlobca igra Demian Bichir (The Bridge), ljubitelji Iger prestolov pa bodo gotovo veseli Emilie Clarke. (napovednik)

22 Jump Street

Ker leto 2014 pesti pomanjkanje resnično obetajočih komedij, sem moral vključiti tudi 22 Jump Street. Prvi del je bil dovolj trapast, da je bil dober, predvsem zato, ker Channing Tatum vedno znova preseneti s svojim talentom. Policista Schmidt in Jenko se spet spravita globoko pod krinko, tokrat pa ju pošljejo v bratovščino na koledžu, na katerem se prodaja krek. Dejstvo, da v filmu igrajo še Rob Riggle, Nick Offerman in Dave Franco, zviša navdušenje, ne? (napovednik)

Dumb and Dumber 2

Kdor sledi Jimu Carreyju na Twitterju, je bil gotovo vesel zgornje fotografije, ki je napoved drugega dela kultne komedije Butec in butec. Resda so vmes posneli prequel, a verzija, v katerem ni Carreya in Danielsa, ni vredna omembe. Zgodba se dogaja natanko 20 let po prvem delu, Harry in Lloyd pa se odpravita na iskanje izgubljenega otroka v upanju, da bosta od njega lahko dobila ledvico. Sem omenil, da igra tudi fantastična Jennifer Lawrence?

The Edge of Tomorrow

Težko gremo mimo Toma Cruisa, se mi zdi. V prihajajočem ZF akcionerju bo z Emily Blunt znova in znova poskušal rešiti planet pred zlobnimi vesoljci. Vsakič, ko ga ubijejo, se s pomočjo časovne zanke vrne nazaj v preteklost in poskusi znova. Seveda je vsakič boljši in zato vedno bližje zmagi. Je pa zanimivo, da se napovednik začne s stavkom “kar vam bom povedal, bo mogoče zvenelo noro.” (napovednik)

Dawn of the Planet of the Apes

Planet opic je videl že ogromno ekranizacij, a zadnja renesansa zna biti najboljša. Zgodba se odvija osem let po prvem filmu, planet pa je že uspešno podjarmljen vojski genetsko razvitim opicam, ki jih vodi primerno poimenovan Cezar. Ljudje in opice sklenejo premirje, ki pa seveda ne traja dolgo. Vojna, ki sledi, bo odločila, kdo se bo lahko imenoval Zemljan. (napovednik)

Interstellar

Še en Nolanov projekt, ki me navdušuje. Ko znanstveniki odkrijejo črvino, vanjo pošljejo ekipo raziskovalcev. Film naj bi govoril o potovanju skozi čas in alternativnih dimenzijah, sicer pa je Nolan skrivnosten. Vemo pa, da bo igralska zasedba vredna zavidanja: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Michael Caine, Matt Damon, Casey Affleck in John Lithgow. (napovednik)

To je to. Katere filme najbolj pričakujete vi? Povejte nam v komentarjih.

Sašo

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.