//

Zakaj je zadnja epizoda Breaking Bad najboljša v zgodovini?

Breaking Bad je brez dvoma ena najbolj priljubljenih serij na planetu in skoraj brez izjeme se pojavi na vseh seznamih najboljših serij. (Tudi na naši.) Vsaka sezona je bila natančno načrtovana in vsaka “Čehova pištola” se je sprožila. Zadnja epizoda je mojstrovina sama po sebi, najboljši finale v zgodovini TV pa skriva veliko več kot opazimo na prvo žogo.

Walter White v predzadnji epizodi, ko se odpravi nazaj v Albuquerque, iz predala v avtomobilu vzame kaseto Martyja Robbinsa:

Marty Robbins je bil country pevec iz Arizone, ki je med drugim napisal in zapel čudovito kavbojsko pesem El Paso. Ob natančnem poslušanju ugotovimo, da pesem iz leta 1970 poje o fiktivnem kemiku iz prihodnosti. (In tu se genialnost Vincea Gilligana ne konča.) Pojdimo po vrsti.

Out in the West Texas town of El Paso
I fell in love with a Mexican girl.
Night-time would find me in Rosa’s Cantina;
Music would play and Felina would whirl.

Breaking Bad se dogaja v mestu Albuquerque, v Novi Mehiki, El Paso pa je kraj, kjer je Hank prvič srečal kartel in s tem stopil v temačno spiralo svojega gangsterskega svaka. V prvi kitici kavboj preživi noč v Rozini kantini, ki je bila svoje čase kraj, kamor pridna dekleta niso hodila. Felina, dekle, ki je plesalo, bi lahko bila metafora za Waltovo dvojno življenje. Walt/Heisenberg postane obseden z močjo in denarjem, ki mu ga prinašajo metamfetamini. To je njegova Felina, ki sčasoma uniči vse okrog njega.

Blacker than night were the eyes of Felina,
Wicked and evil while casting a spell.
My love was deep for this Mexican maiden;
I was in love but in vain, I could tell.

Heisenberg, temni alter ego, vpliva na običajnega učitelja kemije Walterja Whita. Walt ve, tako kot kavboj, da Felina pomeni njegovo pogubo, a ker ga je povsem obsedla, ji ne more pobegniti.

One night a wild young cowboy came in,
Wild as the West Texas wind.
Dashing and daring,
A drink he was sharing
With wicked Felina,
The girl that I loved.

Kavboj v tej kitici ubije drugega kavboja, saj je dvoril lepi Felini. Walter je ubil vsakogar, ki mu je hotel odvzeti moč in denar. Hank, DEA, karteli, Gustavo Fring, in nacisti so hoteli vzeti Felino, in vsi so končali pod rušo.

Just for a moment I stood there in silence,
Shocked by the foul evil deed I had done.
Many thoughts raced through my mind as I stood there;
I had but one chance and that was to run.

Kavboj je videl, kaj je storil, in ni imel druge izbire kot da pobegne. Tudi Walt je bežal. Ko je izpod avtomobila videl Hankovo smrt, ni mogel verjeti svojim očem. Takrat ni bil Heisenberg, ampak Hankov svak, ki je povsem otrpnil. Videl je, kaj je njegov vzpon v podzemlju naredil njegovim svojcem. Četudi ni sam pritisnil na petelina, je vedel, da je kriv za Hankovo smrt.

Out through the back door of Rosa’s I ran,
Out where the horses were tied.
I caught a good one.
It looked like it could run.
Up on its back
And away I did ride,
Just as fast as I
Could from the West Texas town of El Paso
Out to the bad-lands of New Mexico.

Walt sicer ni zbežal na konju, se je pa skril v prazen tovornjak. In ni bežal v Novo Mehiko, temveč iz nje. Waltov El Paso je Albuquerque, bežal pa je v depresivno in zasneženo kočo v New Hampshiru, 3.500 km stran.

Back in El Paso my life would be worthless.
Everything’s gone in life; nothing is left.
It’s been so long since I’ve seen the young maiden
My love is stronger than my fear of death.

V El Pasu (Albuquerque) bi njegovo življenje bilo ničvredno, saj so ga hoteli vsi mrtvega. Ničesar več ni imel. Ne družine ne denarja. Še zdravje ga je zapuščalo. Felina je Waltov narko-imperij, ki pa ga je zdaj izgubil. Dolgo je že tega, odkar je prodajal in služil. A tako kavboja kot Walta žene obsedena in ljubosumna ljubezen. Zadnja epizoda je galop nazaj v Novo Mehiko, saj je Waltova ljubezen močnejša od njegovega strahu. Poskrbeti mora za družino, zaradi katere je vse to sploh začel. In se maščevati nekdanjima sodelavcema, ki sta obogatela brez njega.

I saddled up and away I did go,
Riding alone in the dark.
Maybe tomorrow
A bullet may find me.
Tonight nothing’s worse than this
Pain in my heart.

Padla je noč, Walt pa se je odpravil iz mrzle koče. Nazaj v puščavo, četudi ga tam čaka toča krogel. Potem, ko mu je sin po telefonu rekel, naj ga že enkrat pobere, je Walt še bolj strt. Nič ni hujšega kot bolečina v srcu. Zato ne okleva in zajaha svojega konja (oziroma avto) in se odpravi proti svoji Felini. Že tekom celotne pete sezone nam je jasno, da se Walt vrne, da bo vozil star avto, in da bo v prtljažniku mitraljez.

Off to my right I see five mounted cowboys;
Off to my left ride a dozen or more.
Shouting and shooting I can’t let them catch me.
I have to make it to Rosa’s back door.

Na desni je pet kavbojev in na levi še ducat več. Tudi Walt je stopil v sršenje gnezdo, polno neonacistov, ki so ga hoteli ubiti. Sledil je hud strelski obračun, čemur so sledili še policisti. Pet nacistov in ducat policistov.

Something is dreadfully wrong for I feel
A deep burning pain in my side.
Though I am trying
To stay in the saddle,
I’m getting weary,
Unable to ride.

Walt je bil bolj ali manj bolan skozi vseh pet sezon in dobro je vedel, da se v njegovem telesu dogaja nekaj hudega. Vedno počasnejši je in vedno bolj utrujen. In to v času, ko ga lovi ves svet. A zahrbtna bolezen ga ne bo imela časa ubiti.

But my love for
Felina is strong and I rise where I’ve fallen,
Though I am weary I can’t stop to rest.
I see the white puff of smoke from the rifle.
I feel the bullet go deep in my chest.

Ko Walt opravi z nacisti, pride za njim še policija. Ti so mu sledili že v New Hampshiru, zdaj pa so ga končno ujeli. Bel dim iz policistove pištole in krogla globoko v prsih…

In tu se zabava ne konča! FELINA je anagram za FINALE, torej za zadnjo epizodo, za zaključek serije. Še več: Fe, Li in Na so trije kemijski elementi: železo, litij in natrij. Železo lahko predstavlja kri, ki je bila prelita v tej epski pripovedi. Litij se uporablja pri izdelavi metamfetaminov (guglanje tega me je verjetno spravilo na kakšen seznam agencije s tremi črkami), natrij pa predstavlja solze, ki jih je povzročil Walt s svojim početjem.

Več kot očitno je, da je Vince Gilligan v to vložil ogromno časa in razmišljanja.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.