Jezik,  Zgodovina

Čarobni besedni kvadrat in štirikratni palindrom iz Pompejev

Na Twitterju smo se pogovarjali o palindromih in ugotovili, da se strah pred njimi zlobno imenuje aibohphobia ter da je najdaljši slovenski palindrom “Ali se bo Gordana na drog obesila?” Nato pa sem naletel na čudovito pogruntavščino iz prvega stoletja (verjetno je veliko starejša) iz Pompejev. Imenuje se kvadrat Sator, ki je besedni kvadrat.

Besedni kvadrat je posebna vrsta akrostiha, ki je sestavljen iz večih besed, zapisanih v kvadratni mreži in sicer tako, da se jih lahko bere tako navpično kot tudi vodoravno. Omenjeni pompejski besedni kvadrat je vseboval stavek Sator arepo tenet opera rotas. Sam prevod je še vedno vprašljiv, a na grobo bi se v slovenščini glasil Sejalec Arepo s težavo drži kolesa.

besedni-kvadrat

A Pompeji niso bili edini s to zabavno pogruntavščino. Našli so jo tudi v angleškem mestu Cincester in sirijkem Dura-Europos. Enega so našli tudi v Manchestru in ga imajo za enega najzgodnejših dokazov o krščanstvu na Otoku. Nekateri zgodovinarji namreč trdijo, da je bil navidezno nesmiseln stavek pravzaprav šifra za zgodnje kristjane, ki so se morali še skrivati pred oblastmi. Obstajal je namreč bolj ekspliciten simbol, kjer so uporabili frazo Pater Noster, torej Oče naš, in ga postavili v obliko križa, zraven pa dodali še črki A in O, ki sta predstavljali Alfo in Omego. (vir) Po drugi strani pa druga skupina zgodovinarjev trdi, da so omenjeni kvadrat risali Judje, saj je malo verjetno, da bi Pompeji imeli krščansko prebivalstvo v tistem času. (vir)

image

Kakorkoli, kvadrat Sator je štirikratni palindrom, zaradi česar so mu mnogi v preteklosti pripisovali čaroben pomen. Menili so, da palindromi preganjajo hudiča, saj naj bi ga ponavljanje besed kaj hitro zmedlo. Spet so drugi kvadrat uporabljali za gašenje požarov, razveljavljanje urokov in varovanje živine pred čarovništvom ali pa proti popotniški utrujenosti.

Ne glede na vse je kvadrat imeniten tudi z vidika lingvistike.

Sašo

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.