Zeitgeist

Čistilec krajev zločina – poklic za izbrance

Amerika je najbolj znana po hamburgerjih in požrešnih avtomobilih. In, seveda, po umorih (leta 2015 je bilo umorjenih 17.793 ljudi) [1]. A čigava dolžnost je čiščenje vse tiste krvi, ko policija “odpre” kraj zločina? Ponavadi je to naloga svojcev. In do nedavnega so to tudi morali početi, saj skoraj ni bilo čistilne službe, ki bi z veseljem počistila brutalne ostanke umora ali samomora.

Zadnjih nekaj let število pogumnih čistilcev narašča. Če je katera situacija kričala po kapitalizmu, je to bila to. Če imajo zdravniki in pogrebniki zagotovljeno službo, jo imajo tudi “crime scene” čistilci. Predvsem na drugi strani Atlantika. In da ne boste mislili, da se to ne izplača. Povprečni čistilec krvavih sob računa 400 evrov na uro. In kako izgleda čiščenje za 400 evrov na uro? Kaj morate znati, če hočete čistiti za serijskimi morilci ali samomorom? Iz kakšnega testa morate biti?

Za začetek

“Crime scene” čistilci (CSC) čistijo bodisi biološko okužene kraje zločina (umor, samomor, nesreča) bodisi kemično okužene metamfetaminske laboratorije (kjer so strupene kemikalije za izdelavo drog) ali prizorišče okuženo z antraksom. CSC počistijo vso nesnago in spravijo prostor v prvotno stanje.

Ko se v bivanjskih prostorih zgodi nasilna smrt, se družina ponavadi ne odseli, zato morajo čistilci počistiti vsako sled o incidentu in odstraniti vse nevarne telesne tekočine, ki bi lahko bile nevarne (bolezni prenosljive s krvjo). In ker zvezni zakoni določajo, da je vsaka telesna tekočina “biohazard”, se morajo še posebej potruditi. A bio odpadkov ne smejo kar nekam odvreči. Zanje obstajajo posebne vrste transporta, odlagališča in usposabljanja.

Kdo so ljudje, ki to počnejo? Ponavadi imajo medicinsko ozadje, saj jih to še najbolj pripravi na prizore okrvavljenih sten in koščkov možganov na tleh. Ne glede na izobrazbo pa morajo imeti tri stvari: močan želodec, zmožnost, da se čustveno distancira od dela in zmožnost sočustvovanja.

Čiščenje

CSC so ponavadi “drugi na dolžnosti”, saj pridejo za policijo, gasilci, reševalci in mrliškim oglednikom. Prizorišče zločina je praviloma zavarovano, takšno pa mora za javnost ostati tudi naprej, saj je nevarno zdravju.

Na vse te situacije so pripravljeni z isto opremo:

  • osebna zaščitna oprema,
  • posode za biološke odpadke,
  • navadna in profesionalna čistila,
  • zidarsko orodje, kamero
  • prevozno stredstvo.

Vsako prizorišče ima svoje grozote.

Na krajih nasilne smrti imajo ponavadi opraviti s krvjo, ki je polna bakterij, HIVom, hepatitisom, herpesom, E.coli in hantavirusi. Pri čiščenju prizorišč zločina ni prostora za površnost. Katerikoli patogen v krvi, ki ostane v preprogi ali steni, povzroči bolezni v roku mesecev ali let. Popolno čiščenje ponavadi traja od ene do štiridesetih ur (400-16.000€), odvisno od stopnje krvavosti.

Večje težave nastopijo, ko morajo CSC očistiti prostor, kjer je nekaj časa razpadalo truplo. Poleg tega, da ostanejo za njimi ostanki utekočinjene kože, razpadlih delov telesa in črvov, ki raznašajo po stanovanju kri umrlega, tam ostane nepredstavljiv smrad. Nevzdržljiv je predvsem zaradi amoniaka, ki nastaja ob razpadanju.

V primeru, ko policija najde “tovarno droge”, torej metamfetaminski laboratorij in morajo CSC počistiti nevarne kemikalije, ni ravno grozljivih prizorov, so pa prisotne veliko bolj nevarne snovi. Da dilerji ustvarijo ulični metamfetamin, morajo uporabiti veliko strupov: aceton, metanol, amoniak, benzen, iodin in klorovodikovo kislino. Vse te snovi se vpijejo skoraj povsod in stik z njimi lahko povzroči napake pri rojstvu, slepoto, poškodbe pljuč, jeter in ledvic. Za začetek. Če laboratorij ni ustrezno očiščen, lahko resno zbolijo stanovalci, ki prebivajo v ex-lab sobi, tudi po desetletja kasneje.

Služba

Kakšen je popoln čistilec kraja zločina? Imeti mora močan želodec, biti mora umsko stabilen, ne sme imeti čudnih nagibov do opazovanja krvavih prizorov, priporočljiva je sočutnost. Četudi imate vse to, ne boste kar šli čistit ostankov po samomoru. Spravili vas bodo skozi resen trening, kjer se boste naučili rokovati z nevarnimi snovmi, biološkimi patogeni, uporabo zaščitne opreme, in prevažanje zloveščih tekočin.

Uslužbenci, ki so v stiku s prizorišči zločina, vsakih pet let dobijo cepivo proti Hepatitisu B in morajo biti neprestano v dobri formu. Zna biti, da morajo osem ur preživeti v plastični obleki in v poletni vročini čistiti krvave madeže, razbijati zidove in premikati pohištvo. Tudi junaki se zlomijo in veliko CSCjev doživi napade panike, nočne more in depresijo. Se pa splača, saj lahko v velikih mestih z veliko kriminala zaslužite tudi šestmestno plačo.

Posel

Čiščenje za kriminalci ni le navaden posel. Je izredno donosen posel. Ta podjetja ponavadi računajo do 400 evrov na uro. Čiščenje močno okrvavljene sobe lahko stane tudi do 2000 evrov. Ponavadi to krije zavarovalnica, v primeru umora pa v ZDA lahko položnico pošljejo zveznemu “uradu za poravnavo”.

CSC posel zelo hitro raste, saj je trenutno v Združenih državah Amerike okoli 300 takšnih podjetij. Ena izmed njih, Neil Smithers’ Crime Scene Cleaners je začela delovati pred dvajsetimi leti, leta 2006 pa je imela že 18 podizvajalcev. Službo nudijo 400 ljudem samo v San Franciscu.

Nekateri rast tovrstnih podjetij povezujejo z družbenim trendom komercializacije smrti, drugi temu pravijo čisti kapitalizem, tretji pa to okličejo za božji dar. Ni važno, kako gledate na to, na koncu mora vedno nekdo priti in počistiti kri in ostanke možganov.

Če koga zanima več, mu priporočam roman The Mystic Arts of Erasing All Signs of Death Charlieja Hustona,  film iz leta 2008, Sunshine Cleaningter knjigo Erasing the Aftermath, ki so ga napisali strokovnjaki in vključili vse krvave podrobnosti.

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.