/

Dr. House kot ničejanski nadčlovek

Sprehod skozi norišnico pokaže, da vera ne dokaže ničesar.

–F. Nietzsche [1]

Težave mi dela celoten koncept vere. Vera ne temelji niti na logiki niti na izkušnjah.

–G. House [2]

Friedrich W. Nietzsche, rojen sredi 19. stoletja, je en najbolj kontroverznih filozofov vseh časov. Bil je sin luteranskega pastorja in že v osnovni šoli se je vedelo, da je genij. Pri 24. letih je začel poučevati na univerzi, leta 1889 pa je doživel živčni zlom, ko je videl, kako moški pred hišo kruto pretepa konja. Bil je pesimist in njegova filozofija ga je pripeljala do tega, da je umrl umsko bolan.

Nietzscheja so narobe razumeli vsi po vrsti, vključno z nacisti, ki so prevzeli njegov koncept nadčloveka in Cerkev, ki ga je obtožila, da je lastnoročno ubil boga, ko je izjavil slavno krilatico, da je bog mrtev [3]. Seveda je s tem mislil, da je krščanstvo in starodavna morala monoteizma zastarela za moderne čase in velikokrat je pripomnil, da je ravno krščanstvo nevarna ovira človeški svobodi in napredku. Hotel je novo moralo, ki je spominjala na čase pred krščanskimi, rimskimi in grškimi etičnimi načeli. Ta nova morala bi posamezniku pomagala sprostiti svojo ustvarjalnost in doseči svoj potencial. In kdo naj bi jo ljudem prinese?

Nadčlovek, kakopak.

Gregory House (Hugh Laurie) je vodja diagnostikov v bolnišnici v New Jerseyju. Zanimajo ga le bolniki z najbolj skrivnostnimi boleznimi in od leta 2004 je rešil skoraj vse. Z ljudmi sicer ne zna, je pa najboljši detektiv med zdravniki. Lahko bi rekli, da je House nad-zdravnik. Pa je lahko nadčlovek (Übermench)?

Nietzsche pravi, da nadčlovek ni ravno človek, saj ni imel dosti zaupanja v našo vrsto. Kot je zapisal, je človek vez med zverjo in nadčlovekom. A kljub temu dodaja, da je v zgodovini moč najti nekaj človeških primerkov nadčloveka: Jezus, Julij Cezar, Napoleon in drugi kerlci, ki so še tako povprečno družbo malo pretresli. Za Nietzscheja ima družba vsaj malo vrednosti, če lahko proizvede take ljudi. Zato je tudi obstoj kraja kot je New Jersey lahko upravičen, če je lahko proizvedel tako posebnega zdravnika kot je dr. House.

Mogoče je človek, a v seriji je prikazan kot tujec v lastni vrsti. Nikoli ne nosi zdravniške obleke, redno golta tablete proti bolečinam, vozi motor in igra električno kitaro. House je polarno nasprotje birokratski resničnosti sveta medicine. Tako kot ničejanski nadčlovek, Gregory House koraka v svojem ritmu in upošteva le svoja pravila. V končni fazi mu vsi prikimajo, ker se zavedajo, da ima prav, četudi je popolnoma neprimeren za med ljudi.

House lahko zmerja in nadira bolnike, krši vsa pravila, spravi bolnišnico na sodišče in dela stvari po svoje, saj je njegova imenitnost splošno priznana in vsi se strinjajo, da ni takšen kot vsi ostali. Mar ni to definicija nadčloveka?

A ničejanski nadčlovek mora biti nekaj več kot bister nad-zdravnik, ki ne mara ustaljenih pravil. Prinesti bi moral nov koncept morale za celo človeštvo, nove ideale in pogled na svet.

Gregory House počne ravno to. Mogoče nam ta nov pogled na svet ni všeč, saj temelji na aksiomu, da vsi ljudje lažejo [4]. A House svoje “učence” nauči še kaj drugega kot ugotoviti, kaj pesti bolnike. Pokaže jim, da je pomembna vsaka podrobnost, da je treba preseči tradicionalne metode in trenutno znanje in da je za doseganje cilja včasih potrebno tudi tvegati: vdreti v bolnikovo stanovanje, zavrniti ukaze nadrejenih in kup drugih stvari, ki ponavadi vodijo v težave.

Houseov pogled na svet je izven okvirjev zahodne medicine v smislu lesene birokracije, ki prej škoduje kot koristi. Svoje zdravnike spravi v situacije, kjer morajo premisliti svoja etična načela in prepričanja ter spoznati, da so stari okvirji tam zato, da se jih razbije.

Čisto ničejansko.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.