///

Najbolj obetavni filmi 2021

Verjeli ali ne, že osmič si konec leta pogledamo dolg seznam filmov, ki nam jih obljubljajo v prihajajočih 12 mesecih! Seznam se skozi leto osvežuje in dopolnjuje, na koncu pa se seme loči od plevela in uredi seznam najboljših filmov. Tu si lahko ogledate sezname najboljših filmov preteklih let.

Leto 2020 je bilo zaradi pandemije posebno tudi za filmsko industrijo, saj je od največjih blockbusterjev v kinodvorane prišel le Nolanov Tenet. Nekaj filmov so izdali na spletnih pretočnih storitvah, veliko večino pa so preložili na leto 2021. Mnogo filmov na tem seznamu je večkrat spremenilo datum premiere, in pričakovati gre, da se bo to še dogajalo – skoraj prepričan sem, da bodo največje naslove premaknili na 2022. Zanimiva je tudi odločitev produkcijske hiše Warner Bros, da čisto vse svoje filme pošlje tako v kinodvorane (kjer bo to mogoče) in na HBOMax. Kdaj bo ta storitev na voljo v Sloveniji, še ni znano.

Seznam se bo skozi leto osveževal, saj za mnoge filme še ne poznamo datuma, niti nimajo napovednikov. Poglejmo, kaj nas čaka.

One Night In Miami (15. januar)

Oskarjevka Regina King je tokrat sedla na režiserski stolček in uprizorila noč, ko so v Miamiju boksarsko zmago Mohameda Alija z njim praznovali trije silno znani prijatelji: Malcolm X, Sam Cooke, in Jim Brown. Zgodba je sicer izmišljena, a revolucionarna četverica je leta 1964 zares preživela noč skupaj. Film bo na voljo na Amazon Prime Video.

The Dig (15. januar)

Vsak izgovor, da lahko gledamo Angleže v zgodovinsko natančnih kostumih določene dobe, je dober, še posebej, če sta v to vpletena Ralph Fiennes in Carey Mulligan. The Dig je posnet po resničnih dogodkih, dogaja pa se leta 1939, ko je premožna vdova (Mulligan) najela arheologa (Fiennes), da bi izkopal starodavna grobišča na njenen posestvu. Film čudovito postavi turbulenten čas konca tridesetih v kontekst tisočletij človeštva in ob tem poskrbi za resno, inteligentno in čustveno dramo. Film je na voljo na Netflix.

Promising Young Woman (12. februar)

Če je lanski The Assistant o sistematski zlorabi žensk govoril tiho in preko namigov, Promising Young Woman o problematiki kriči skozi megafon. Film, ki bi moral priti ven že lani, je provokativen triler, ki govori o ženski (tudi Carey Mulligan), ki živi dvojno življenje, nepričakovano srečanje pa ji omogoči popraviti nekaj krivic iz preteklosti. Preprosto rečeno je film #MeToo zgodba maščevanja, a je veliko več. Igrajo tudi Laverne Cox, Clancy Brown, Jennifer Coolidge, Angela Zhou, Alison Brie in Connie Britton. Na režiserski stolček je sedla novinka Emerald Fennel (Elsa iz The Danish Girl), ki je terno zadela že s prvim filmom.

Judas and the Black Messiah (12. februar)

Fred Hampton (Daniel Kaluuya) je bil pomemben aktivist in vodja Črnih panterjev v Chicagu. Zgodba tega filma se vrti okrog FBI špiclja (Lakeith Stanfield), ki se infiltrira v organizacijo in Hamptona izda. Igrata tudi Martin Sheen in Jesse Plemons. Film bo istočasno na voljo na HBO Max.

I Care a Lot (19. februar)

Končno nov film z Rosamund Pike! In ob njej Peter Dinklage? I Care a Lot pripoveduje o Marli, ki po sodnih nalogih skrbi za starejše občane in jih na povsem legalen način okrade. Ko se s svojo pajdašico (Elza González) lotita premožne gospe brez potomcev (Dianne Wiest), stopita v svet skrivnosti in podzemlja, ki ga vodi vzkipljiv gangster (Dinklage). Tu se stvari takoj zapletejo in sledi serija nasilnih in nepredvidljivih dogodkov.

Nomadland (19. februar)

Če nekdo reče, da prihaja film, v katerem igra Frances McDormand, sem že zraven. Če kritiki v en glas vpijejo, da je to odličen film in da si ga moramo ogledati takoj, ko bo to možno, tudi prav. Nomadland se pod ustvarjalnim očesom Chloé Zhao osredotoči na pozabljene in nevidne, ki jih je recesija najbolj uničila. Bolj kot za misery porn gre za inteligentno in čustveno študijo likov in ljudi, ki jih sistem zapostavi in spregleda. Gre za road movie, v katerem prijatelji pridejo in grejo, a ostanejo za vedno.

The Mauritanian (2. marec)

Film, ki je posnet po istoimenski knjižni uspešnici, pripoveduje resnično zgodbo o Maricijevcu (Tahar Rahim), ki ga je ameriška vlada za 14 let brez sojenja zaprla v Guantanamu. Tam skuje zavezništvo z odvetnico (Jodie Foster) in njeno družabnico (Shailene Woodley) in poskuša dokazati svojo nedolžnost s pomočjo vojaškega tožilca (Benedict Cumberbatch).

Pixie (5. marec)

Pixie je komedija, ki je obarvana z irsko črnino, začinjena s presenetljivimi in nasilnimi preobrati, brihtnimi enovrstičnicami in čudovito pokrajino. Pixie (odlična Olivia Cooke) je dekle, ki hoče maščevati materino smrt, zato se loti ropanja, ki bi ji omogočilo beg iz malega rojstnega mesta. Ob tem sreča takšne in drugačne barabe, ki jih igrajo Alec Balwdin, Ben Hardy, Colm Meaney, Ned Dennehy, itd. Že scenarij naredi film vreden ogleda, Olivia pa bo tisto, po čemer si ga boste najbolj zapomnili.

The Father (25. marec)

Film, ki je po lanskih festivalih pobiral same dobre ocene, s pomočjo odlične igralske zasedbe (Anthony Hopkins, Olivia Colman, Rufus Sewell, Mark Gatiss, Imogen Poots) pove zgodbo ostarelega Valižana, ki se skupaj z družino spopada z vedno hujšo demenco.

Nobody (26. marec)

Bob Odenkirk kot akcijski junak! Prekleto, ja! Potem, ko se je iz komika prelevil v mojstra prestižne TV drame (Breaking Bad, Better Call Saul), je v sebi očitno našel svojega Johna Wicka (no, bolj ga je našel producent omenjenega filma, ki se je podpisal tudi pod tega). Zgodba se vrti okrog revizorja, ki je postal oče v predmestju. Ko grozijo njegovi družini, se v njem prebudijo stare veščine. Igrajo tudi Connie Nielsen, RZA, in Christopher Lloyd. To, da je film posnel Ilya Naishuller (Hardcore Henry), me navdaja z upanjem, da bo film res zmešano dober.

Bad Trip (26. marec)

Ko nekdo reče, da sta Jeff Tremaine in Eric André posnela film, je to gotovo razlog za veselje. Ko nekdo reče, da gre za ljubezenski road trip film s serijo skritih kamer, je to mogoče recept za polomijo. A Bad Trip je čudovita raketa absurda, s katero se inteligentni komiki izživljajo s humorjem, ki bi ga pripisali osemletnikom. Gotovo gre za trapast in včasih nagnusen film, a na koncu se počutite nekam optimistično glede sveta in ljudi.

Love and Monsters (14. april)

Mogoče je film o apokalipsi v času pandemije in preteče podnebne katastrofe nekaj, čemur bi se raje izognili. A tej akcijski komediji gre nameniti slabi dve uri časa, saj nas mladi obetavni Dylan O’Brien pelje skozi svet, ki je pred sedmimi leti preživel Pošastpokalipso. Ljudje živijo v podzemlju, medtem ko po površju hodijo ogromne in nevarne beštije. Ko po radiu sliši dekle iz srednje šole, se odloči, da se znova snide z njo, čeprav je sto kilometrov stran. Ljubezen v času počasti.

Wrath of Man (7. maj)

Nov film Guy Ritchieja v manj kot dveh letih? Bloody brilliant! bi verjetno vzkliknil glavni igralec dotičnega filma, Jason Statham. Ta tokrat igra skrivnostnega (kakopak) šoferja, ki je vsak teden zadolžen, da po Los Angelesu dostavi na stotine milijonov dolarjev. Film je vrnitev k roparskim zgodbam stare šole, temelji pa na francoskem filmu iz leta 2004. Ob njem igrajo tudi Jeffrey Donovan, Josh Hartnett, in Hugh Grant.

Spiral (14. maj)

Je kdo pogrešal franšizo Saw? Razveselite se, saj so jo oživili in vanjo postavili imena kot sta Chris Rock in Samuel L. Jackson. Na režiserski stolček je sedel Darren Lynn Bousman, ki je posnel tudi drugi, tretji in četrti del, zgodba pa se vrti okrog dveh policistov (Rock & Jackson), ki raziskujeta vrsto okrutnih umorov in pristaneta v nemilosti morilca, ki je sila podoben Jigsawu.

Fast & Furious 9 (25. junij)

Tako je, na seznamu se je znašel tudi najnovejši del Sage o Družini™, oziroma filma, ki hoče z vsakim nadaljevanjem biti še bolj utrgan. Osemletniki so se tokrat odločili, da neuničljivo druščino seznani s starim elementom iz žajfnic (Dom ima brata!) in jih po letečih tankih ter dirkanju s podmornico končno spravi tudi v vesolje. Oktani so visoki, eksplozije glasne, avtomobili uničeni, in Helen Mirren dirka. Že zaradi slednjega si je film verjetno vredno ogledati. Šušlja se tudi, da nas v prihodnosti čaka križanec med Fast & Furious in Jurassic Park.

Lansky (25. junij)

David Stone, ki ga igra Sam Worthington, je znan pisatelj, ki pa mu trenutno ne gre najbolje. Dokler ga ne pokliče legendarni mafijec Meyer Lansky (Harvey Keitel) in mu pove svojo neverjetno zgodbo. Lansky je bil na vrhu mafijske prehranjevalne verige, vodil je Murder Inc. in t.i. National Crime Syndicate. Ko nas film vrže v zgodbo, so mu oblasti že desetletja za petami in tokrat imajo zadnjo priložnost, da ga ujamejo. Igrajo tudi Minka Kelly, AnnaSophia Robb, in David James Elliott.

Black Widow (9. julij)

Marvelova vohunka brez dejanskih super-moči bi svet morala reševati v začetku lanskega novembra, a so jo premaknili za pol leta. Ker jo je v Infinity War doletela določena usoda, se film dogaja med Civil War in omenjenim filmom, Scarlett Johansson pa se bodo pod taktirko Cate Shortland pridružili David Harbour, Rachel Weisz, in Florence Pugh.

Snake Eyes – 23. julij

Serija filmov G.I. Joe je dobila drugo priložnost in sicer z zgodbo, ki pokaže, kako se je akcijski junak pridružil starodavnemu japonskemu klanu. Na režiserski stol je sedel Robert Schwentke, ki ima pod pasom že akcijska filma RED in RIPD, in kljub temu, da je film očitno poln klišejev (na primer temnopolt slep mentor), je videti kot obetaven poletni bum-tresk-brum popcorn akcioner. Med drugimi igrajo Henry Golding (The Gentlemen), Samara Weaving (Guns Akimbo), in Iko Uwais (The Raid).

Riders of Justice (23. julij)

Mads Mikkelsen nas je lani navdušil s pijansko komedijo Druk, tokrat pa je stopil v škornje soldata , ki se vrne domov k hčeri, potem, ko njegova žena umre v železniški nesreči. Ko izve, da je mogoče šlo za teroristični napad, se odloči, da najde in ubije vse vpletene. Film, ki se v izvirniku imenuje Retfærdighedens ryttere, smo sicer videli že ničkolikokrat v hollywoodski izvedbi: žena umre, jezen soprog gre na poldrugo uro dolg maščevalni pohod; a vseeno je v njem nekaj svežega, predvsem zaradi Madsa in dejstva, da gre za danski film.

The Last Mercenary (30. julij)

Kdo se je vrnil? Jean-Claude van Damme, dame in gospodje! Zgodba je dokaj klasična za pretepaške streljačine: skrivnosten nekdanji tajni agent se mora vrniti v domovino, ker njegovega odtujenega sina po krivem obtožijo preprodajanja drog. Potrebno bo preganjati, streljati, razstreljevati, in lomiti, s pravo mero špag in knockoutov. Bruseljska mišica ima sicer že 60 let, a takšni časi so, ko najboljše akcionerje snemajo upokojene zvezde iz osemdesetih in devetdesetih. Gledali ga boste lahko na Netflixu.

The Suicide Squad (6. avgust)

No, pa jim dajmo še eno možnost. Suicide Squad iz leta 2016 je bil objektivno slab, zato se je DC odločil, da pokliče isto igralsko zasedbo (minus Jared “Kondom” Leto), naslovu doda določni člen, in za režiserja postavi Jamesa Gunna (preden se ta vrne v Disney in posname Guardians of the Galaxy 3). Igralcem iz prvega dela (Margot Robbie, Viola Davis, Joel Kinnaman, Jai Courtney), za katerega se bodo verjetno pretvarjali, da nikoli ni obstajal, se pridružujejo še Taika Waititi, Sylvester Stallone, Idris Elba, Peter Capaldi, John Cena, Pete Davidson, in Nathan Fillion. Upajmo, da ne bo dober samo napovednik. (Tudi na HBO Max.)

Free Guy (13. avgust)

Kaj bi se zgodilo, če bi eden od likov, ki naseljuje širni svet akcijske video igre a la GTA ali Fortnite, nenadoma postal aktiven igralec? Če bi na primer medtem, ko v igri ropate banko, vajeti v roke vzel bankir, katerega vnaprej napisana vloga vam mora pomagati končati misijo? Prav to je premisa nove akcijske komedije Free Guy, v kateri se Ryan Reynolds odloči, da ne bo več tisti lik. Razlog za njegovo odločitev? Jodie Comer (Killing Eve), ki začudeno ugotovi, da se je NPC zaljubil vanjo. Reynolds očitno znova igra samega sebe, ob njem pa bo glavnega zlobneža igral (upravičeno) vedno bolj priljubljen Taika Waititi. Reynolds mora postati glavni junak video igre, preden razvijalci ugotovijo, kaj se dogaja in naložijo posodobitev.

Reminiscence (20. avgust)

Prihodnost, ki jo slika Reminiscence, je srhljiva, ker je povsem verjetna: gladina vode se zaradi globalnega segrevanja dvigne, izbruhnejo vojne, ljudje pa hrepenijo po “dobrih starih časih”. Iznajdljivi podjetneži kot je lik, ki ga igra Hugh Jackman, ponujajo virtualno nostalgijo. Zgodba se vrti prav okrog njega, ko poskuša najti izgubljeno ljubezen (Rebecca Ferguson). Igrajo tudi Thandiwe Newton, Angela Sarafyan, Teri Wyble, Brett Cullen, Cliff Curtis in Daniel Wu, režisersko taktirko pa je prijela Lisa Joy (Westworld), ki je zgodbo tudi napisala.

The Protégé (20. avgust)

Poleti se vedno prileže dober visokooktanski akcijski film in zelo dobra novica je, da je stvaritev tega filma prevzel novozelandski Martin Campbell, ki se je podpisal pod GoldenEye in Casino Royale (Green Lantern za trenutek odmislimo). Triler pripoveduje zgodbo o morilki Anni (krasna Maggie Q), ki je preživela masaker v Saigonu in prišla pod okrilje ašašinskega veterana Moodyja (Samuel L. Jackson). Ko ga pričakovano umorijo, se vrne v Vietnam in poišče njenega morilca. Glavni zlobec je vedno odlični Michael Keaton, ki so mu tokrat dali ime Rembrandt. Seveda ne pričakujem, da bo film instant klasika, a nekje moramo pojesti poletno zalogo kokic.

The Many Saints of Newark (24. september)

Kako se zgodba Tonyja Soprana konča, vsi vemo: z nepričakovano temo. Kako pa se začne? V seriji nam je David Chase dal nekaj utrinkov iz otroštva, zdaj pa nam bo dal film. Tako kot je El Camino pokazal, kaj se zgodi z Jessejem po koncu Breaking Bad, nam bo film The Many Saints of Newark pokazal, kaj se zgodi s Tonyjem pred Sopranovimi. Jon Bernthal (The Punisher) bo zaigral njegovega očeta (v seriji ga je igral Joseph Siravo), najhujšo mater v New Jerseyu pa bo zaigrala Vera Farmiga. V igralski zasedbi so tudi Ray Liotta, Corey Stoll in Billy Magnussen, najbolj zanimivo pa bo videti, kako mladega Tonyja zaigra Michael Gandolfini, Jamesov pravi sin.

Dune (1. oktober)

Denis Villeneuve, ki je znan po nepozabnih filmih, se je tokrat lotil kultne zgodbe Peščenega planeta. Zgodba se odvija v daljni prihodnosti, na nevarnem peščenem planetu, ki je poln dragocene surovine, ki ji vsi pravijo “začimba”. Odlična igralska zasedba (Josh Brolin, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Stellan Skarsgard, Jason Momoa, Javier Bardem, itd.) se znajde med zahrbtnimi ljudmi in ogromnimi peščenimi črvi. Kdor je prebral knjigo, verjetno komaj čaka novo ekranizacijo. Film bi moral luč sveta ugledati sredi decembra 2020, a so ga zaradi koronavirusa preložili za slabo leto. (Tudi na HBO Max.)

No Time to Die (8. oktober)

James Bond noče umreti, zato se vrača že petindvajsetič. Tokrat James (Daniel Craig) ni več v aktivnem služenju Njenemu visočanstvu, ampak je navaden civilist. Nato ga prijatelj iz Cie (Jeffrey Wright) prosi, naj mu pomaga najti pogrešanega znanstvenika in menda naj bi se moral soočiti z nevarnostjo, ki je svet še ni videl. Upam, da to ni jedrska bomba kot v zadnji Misiji nemogoče, me pa veseli, da bo glavni antagonist Rami Malek. V tem filmu je agentka 00 Nomi (Lashana Lynch), ki je nadomestila Bonda. Lepo je tudi, da je na režiserski stolček sedel wunderkind Cary Joji Fukunaga, ki je režiral prvo sezono True Detective. Eden izmed mnogih filmov, ki jih je večkrat preložil covid.

Last Night in Soho (22. oktober)

Mojster Edgar Wright je posnel nov film! Tokrat gre za grozljivko, v katero je poklical vzpenjajoče se zvezde kot sta Ana Taylor-Joy in Thomasin McKenzie, ob bok pa jima je postavil še imena kot so Matt Smith, Terence Stamp in Diana Rigg. Film se vrti okrog Londončanke, ki je navdušena nad modo, in ki lahko iz nekega razloga skoči v šestdeseta leta prejšnjega stoletja. London v tistem času seveda ni rožnat, obenem pa se začne razkrajati čas, kar ni nikoli dobro.

Jackass 4 (22. oktober)

Vem, kaj bodo rekli čistuni: kaj počne film o idiotih, ki se uničujejo, na seznamu najbolj obetavnih filmov? Ker govorimo o kultnih idiotih, ki na najbolj nagnusen (postmodernističen?) način secirajo sodobno kapitalistično življenje. To bi rekel, če bi hotel zveneti izjemno brihten. Resnica je, da so kretenske akrobacije zdaj že ostarelih kaskaderjev zabavne na najbolj surov način. Johnny Knoxville in Steve-O sta za zdaj edina uradno potrdila udeležbo in menda sta oba že pristala v bolnišnici.

Top Gun: Maverick (19. november)

Vračata se Maverick! Film, ki bi moral luč sveta ugledati junija 2020, je bil prestavljen za več kot leto, popeljal pa nas bo spet v svet vrhunskih bojnih pilotov. Pete Mitchell (Tom Cruise), ki bi s svojimi sposobnostmi lahko že zdavnaj bil admiral, je po tridesetih letih služenja testni pilot – in še vedno težaven tip. Poleg osrednjega zvezdnika igrajo tudi Jennifer Connelly, Jon Hamm, Val Kilmer, in Ed Harris. Bomo videli, če se bo zaradi tega filma spet v mornarico vpisalo rekordno število mladih Američanov.

The Matrix 4 (22. december)

Še eno nadaljevanje, za katerega bi veliko milenijcev dalo odvečen notranji organ, se dejansko dogaja: Matrica! Ne ve se, kako se bomo vrnili v digitalno Platonovo votlino, gotovo pa ne bomo videli ne Agenta Smitha ne Morfeja. Na režiserski stolček je znova sedla Lana Wachowski, v spektakelu pa se ji pridružijo stari znanci: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, in Jada Pinkett Smith. Poleg njih bodo igrali tudi Lambert Wilson, Yahya Abdul-Mateen II, Nei Patrick Harris, Jonathan Groff, Jessica Henwick, in Priyanka Chopra.

The King’s Man (22. december)

Prvi Kingsman je bil čudovito zmešana akcija, medtem ko je bilo nadaljevanje predolgo in zmedeno, če odštejemo vedno odlično Julianne Moore. Zato novica o tretjem delu ni ravno vlivala upanja, dokler nisem videl napovednika. Kot rečeno se Hollywood zdaj rad vrača v čas prve svetovne vojne in tudi ta špijoner gre tja. Matthew Vaughn je tudi tokrat dirigent filma, pokazal pa nam bo nastanek skrivne zasebne obveščevalne agencije. Tokrat bo skupina dobro izurjenih posebnežev poskušala ustaviti tirane in zlobce, ki hočejo z vojno izbrisati milijone. Kako točno bodo to storili, ne vem, glede na to, da se je Velika vojna zgodila, obeta pa se nam veliko akcije, ki ji ni mar za dejansko zgodovino. Mladega vohuna bo zaigral obetavni mladenič Harris Dickinson, njegov mentor pa bo vojvoda oxfordski Ralph Fiennes. Tom Hollander bo stopil v čevlje kraljevih bratrancev Jurija V, Viljema II in Nikolaja II, ob njih pa bodo še Charles Dance, Stanley Tucci, Daniel Brühl in Gemma Arterton. Tudi Rasputina bomo videli.

Sherlock Holmes 3 (24. december)

Že deset let je od zadnje hollywoodske dogodivščine z najbolj slavnim detektivom in ker je Robert Downey Jr. končno prost vseh obvez pri Marvelu, se je lahko vrnil v ta svet. Jude Law bo spet Watson, Rachel McAdams bo znova Irene Adler, scenarij pa je napisal Chris Brancato (Hannibal, Narcos). Ne ve se še, kdo bo režiser in okrog katerega zločina se bo vrtela zgodba, a tiho upamo, da se vrne Guy Ritchie.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.