//

Najboljši filmi 2021

Verjeli ali ne, že osmič si konec leta pogledamo, kateri filmi so nas razveselili letos! Seznam se skozi leto osvežuje in dopolnjuje, na koncu pa se seme loči od plevela in uredi seznam najboljših filmov. Tu si lahko ogledate sezname najboljših filmov preteklih let.

Leto 2020 je bilo zaradi pandemije posebno tudi za filmsko industrijo, saj je od največjih blockbusterjev v kinodvorane prišel le Nolanov Tenet. Nekaj filmov so izdali na spletnih pretočnih storitvah, veliko večino pa so preložili na leto 2021. Mnogo filmov na tem seznamu je večkrat spremenilo datum premiere, in mnoge so premaknili na 2022. Zanimiva je tudi odločitev produkcijske hiše Warner Bros, da čisto vse svoje filme pošlje tako v kinodvorane (kjer bo to mogoče) in na HBOMax. Kdaj bo ta storitev na voljo v Sloveniji, še ni znano.

One Night In Miami (15. januar)

Oskarjevka Regina King je tokrat sedla na režiserski stolček in uprizorila noč, ko so v Miamiju boksarsko zmago Mohameda Alija z njim praznovali trije silno znani prijatelji: Malcolm X, Sam Cooke, in Jim Brown. Zgodba je sicer izmišljena, a revolucionarna četverica je leta 1964 zares preživela noč skupaj. Film je na voljo na Amazon Prime Video.

The Dig (15. januar)

Vsak izgovor, da lahko gledamo Angleže v zgodovinsko natančnih kostumih določene dobe, je dober, še posebej, če sta v to vpletena Ralph Fiennes in Carey Mulligan. The Dig je posnet po resničnih dogodkih, dogaja pa se leta 1939, ko je premožna vdova (Mulligan) najela arheologa (Fiennes), da bi izkopal starodavna grobišča na njenen posestvu. Film čudovito postavi turbulenten čas konca tridesetih v kontekst tisočletij človeštva in ob tem poskrbi za resno, inteligentno in čustveno dramo. Na voljo na Netflix.

Promising Young Woman (12. februar)

Če je lanski The Assistant o sistematski zlorabi žensk govoril tiho in preko namigov, Promising Young Woman o problematiki kriči skozi megafon. Film, ki bi moral priti ven že lani, je provokativen triler, ki govori o ženski (tudi Carey Mulligan), ki živi dvojno življenje, nepričakovano srečanje pa ji omogoči popraviti nekaj krivic iz preteklosti. Preprosto rečeno je film #MeToo zgodba maščevanja, a je veliko več. Igrajo tudi Laverne Cox, Clancy Brown, Jennifer Coolidge, Angela Zhou, Alison Brie in Connie Britton. Na režiserski stolček je sedla novinka Emerald Fennel (Elsa iz The Danish Girl), ki je terno zadela že s prvim filmom.

Judas and the Black Messiah (12. februar)

Judež in črni mesija je zgodba o špiclju (LaKeith Stanfield), ki se za FBI vtihotapi v stranko Črnih patnerjev. Njegova naloga je spremljati karizmatičnega voditelja Freda Hamiltona (Daniel Kaluuya), saj je bil FBI zelo živčen, ko so se temnopolti odločili, da si zaslužijo kakšno pravico več. Špicelj je prefrigan in navdušen nad idejo, da lahko manipulira s svojimi tovariši in FBI agentom (Jesse Plemons). Glavno vprašanje filma je, na katero stran se bo postavil? Poleg odlične drame in igre navdušuje tudi Martin Sheen, ki je upodobil zloglasnega J. Edgarja Hooverja.

I Care a Lot (19. februar)

Končno nov film z Rosamund Pike! In ob njej Peter Dinklage? I Care a Lot pripoveduje o Marli (Pike), ki po sodnih nalogih skrbi za starejše občane in jih na povsem legalen način okrade. Ko se s svojo pajdašico (Elza González) lotita premožne gospe brez potomcev (Dianne West), stopita v svet skrivnosti in podzemlja, ki ga vodi vzkipljiv gangster (Dinklage). Tu se stvari takoj zapletejo in sledi serija nasilnih in nepredvidljivih dogodkov. Film je navdušil kritike in iz nekega razloga razočaral javnost. Dejstvo je, da film odlično prikaže izkoriščanje, ki mora biti del kapitalizma, Rosamund Pike pa je preveč dobra negativka, saj obenem sovražite njen lik in obožujete igralko.

Nomadland (19. februar)

Če nekdo reče, da prihaja film, v katerem igra Frances McDormand, sem že zraven. Če kritiki v en glas vpijejo, da je to odličen film in da si ga moramo ogledati takoj, ko bo to možno, tudi prav. Nomadland se pod ustvarjalnim očesom Chloé Zhao osredotoči na pozabljene in nevidne, ki jih je recesija najbolj uničila. Bolj kot za misery porn gre za inteligentno in čustveno študijo likov in ljudi, ki jih sistem zapostavi in spregleda. Gre za road movie, v katerem prijatelji pridejo in grejo, a ostanejo za vedno.

Pixie (5. marec)

Pixie je komedija, ki je obarvana z irsko črnino, začinjena s presenetljivimi in nasilnimi preobrati, brihtnimi enovrstičnicami in čudovito pokrajino. Pixie (odlična Olivia Cooke) je dekle, ki hoče maščevati materino smrt, zato se loti ropanja, ki bi ji omogočilo beg iz malega rojstnega mesta. Ob tem sreča takšne in drugačne barabe, ki jih igrajo Alec Balwdin, Ben Hardy, Colm Meaney, Ned Dennehy, itd. Že scenarij naredi film vreden ogleda, Olivia pa bo tisto, po čemer si ga boste najbolj zapomnili.

Zack Snyder’s Justice League – 18. marec

Justice League, ki ga je leta 2017 predelal in dokončal Joss Whedon, je bila čudna polomija, zato so zagreti ljubitelji DC stripov težili, dokler niso žezla vrnili izvirnemu avtorju Zacku Snyderju. Ta je sestavil film po svoji viziji in ustvaril štiri ure dolg ep, ki je pravzaprav vreden ogleda. Igrajo Ben Affleck, Gal Gadot, Henry Cavill, Jason Momoa, Ezra Miller, Amy Adams, Ray Fisher, Jesse Eisenberg, Diane Lane, in Jeremy Irons.

The Father (25. marec)

Film, ki je po lanskih festivalih pobiral same dobre ocene, s pomočjo odlične igralske zasedbe (Anthony Hopkins, Olivia Colman, Rufus Sewell, Mark Gatiss, Imogen Poots) pove zgodbo ostarelega Valižana, ki se skupaj z družino spopada z vedno hujšo demenco. Film ni lahkotna zabava, ampak prefinjeno posnet tako, da ste zmedeni skupaj z glavnim likom, ki ga Hopkins upodobi mojstrsko. Eno je, ko je pripovedovalec nezanesljiv zaradi suspenza; drugo je, ko je nezanesljiv zato, ker ga zapušča pamet.

Nobody (26. marec)

Bob Odenkirk kot akcijski junak! Prekleto, ja! Potem, ko se je iz komika prelevil v mojstra prestižne TV drame (Breaking Bad, Better Call Saul), je v sebi očitno našel svojega Johna Wicka (no, bolj ga je našel producent omenjenega filma, ki se je podpisal tudi pod tega). Zgodba se vrti okrog revizorja, ki je postal oče v predmestju. Ko grozijo njegovi družini, se v njem prebudijo stare veščine. Igrajo tudi Connie Nielsen, RZA, in Christopher Lloyd. Posnel ga je Ilya Naishuller (Hardcore Henry), in medtem ko v nasprotju z večino trdim, da je Henry odličen akcioner, lahko dodam, da je Nobody svetlobna leta boljši.

Bad Trip (26. marec)

Ko nekdo reče, da sta Jeff Tremaine in Eric André posnela film, je to gotovo razlog za veselje. Ko nekdo reče, da gre za ljubezenski road trip film s serijo skritih kamer, je to mogoče recept za polomijo. A Bad Trip je čudovita raketa absurda, s katero se inteligentni komiki izživljajo s humorjem, ki bi ga pripisali osemletnikom. Gotovo gre za trapast in včasih nagnusen film, a na koncu se počutite nekam optimistično glede sveta in ljudi.

Love and Monsters (14. april)

Mogoče je film o apokalipsi v času pandemije in preteče podnebne katastrofe nekaj, čemur bi se raje izognili. A tej akcijski komediji gre nameniti slabi dve uri časa, saj nas mladi obetavni Dylan O’Brien pelje skozi svet, ki je pred sedmimi leti preživel Pošastpokalipso. Ljudje živijo v podzemlju, medtem ko po površju hodijo ogromne in nevarne beštije. Ko po radiu sliši dekle iz srednje šole, se odloči, da se znova snide z njo, čeprav je sto kilometrov stran. Ljubezen v času počasti.

Wrath of Man (7. maj)

Nov film Guy Ritchieja v manj kot dveh letih? Bloody brilliant! bi verjetno vzkliknil glavni igralec dotičnega filma, Jason Statham. Ta tokrat igra skrivnostnega (kakopak) šoferja, ki je vsak teden zadolžen, da po Los Angelesu dostavi na stotine milijonov dolarjev. Film je vrnitev k roparskim zgodbam stare šole, temelji pa na francoskem filmu iz leta 2004. Ob njem igrajo tudi Jeffrey Donovan, Josh Hartnett, in Hugh Grant.

No Sudden Move (1. julij)

Steven Soderbergh se je vrnil s priljubljenim formatom: skupina kriminalcev (z zvezdniškimi obrazi) se združi za na videz povsem preprosto krajo. Seveda se vse sfiži, in pisana druščina se mora za vsako ceno rešiti in ugotoviti, kdo vleče vse niti v eksplozivnem Detroitu leta 1955. Igrajo Don Cheadle, Benicio del Toro, David Harbour, Jon Hamm, Ray Liotta, Brendan Fraser, Kiernan Culkin, itd.

Black Widow (9. julij)

Marvelova vohunka brez dejanskih super-moči bi svet morala reševati v začetku lanskega novembra, a so jo premaknili za pol leta. Ker jo je v Infinity War doletela določena usoda, se film dogaja med Civil War in omenjenim filmom, Scarlett Johansson pa se bodo pod taktirko Cate Shortland pridružili David Harbour, Rachel Weisz, in Florence Pugh. Črna vdova ima nekaj globljih tematik, ki jih utiša vsa akcija – a kdo gre Marvelov film gledat zaradi družbene kritike? Poleg napetih prizorov, znanih obrazov, in bumtreska, je osvežujoče mogoče tudi to, da film ni le njiva, na katero posadijo seme za deset nadaljevanj ali le temelj, na katerem postavijo novo franšizo, ampak ga dejansko zanima zgodba. Florence Pugh je fenomenalna in lepo je spet videti Davida Harbourja.

Riders of Justice (23. julij)

Mads Mikkelsen nas je lani navdušil s pijansko komedijo Druk, tokrat pa je stopil v škornje soldata , ki se vrne domov k hčeri, potem, ko njegova žena umre v železniški nesreči. Ko izve, da je mogoče šlo za teroristični napad, se odloči, da najde in ubije vse vpletene. Film, ki se v izvirniku imenuje Retfærdighedens ryttere, smo sicer videli že ničkolikokrat v hollywoodski izvedbi: žena umre, jezen soprog gre na poldrugo uro dolg maščevalni pohod; a vseeno je v njem nekaj svežega, predvsem zaradi Madsa in dejstva, da gre za danski film. Sem omenil, kako dober je Mads?

The Suicide Squad (6. avgust)

No, pa jim dajmo še eno možnost. Suicide Squad iz leta 2016 je bil objektivno slab, zato se je DC odločil, da pokliče isto igralsko zasedbo (minus Jared “Kondom” Leto), naslovu doda določni člen, in za režiserja postavi Jamesa Gunna (preden se ta vrne na Disney in posname Guardians of the Galaxy 3). Igralcem iz prvega dela (Margot Robbie, Viola Davis, Joel Kinnaman, Jai Courtney), za katerega se bodo verjetno pretvarjali, da nikoli ni obstajal, so se pridružili še Taika Waititi, Sylvester Stallone, Idris Elba, Peter Capaldi, John Cena, Pete Davidson, in Nathan Fillion, in moram priznati, da sem se med ogledom izjemno zabaval. Tudi, če prvi film ne bi postavil zelo nizkih pričakovanj, bi bil ta superjunaški akcioner prijetna poletna zabava. Seveda sem malo subjektiven, ker je v filmu tudi Margot.

Free Guy (13. avgust)

Kaj bi se zgodilo, če bi eden od likov, ki naseljuje širni svet akcijske video igre a la GTA ali Fortnite, nenadoma postal aktiven igralec? Če bi na primer medtem, ko v igri ropate banko, vajeti v roke vzel bankir, katerega vnaprej napisana vloga vam mora pomagati končati misijo? Prav to je premisa nove akcijske komedije Free Guy, v kateri se Ryan Reynolds odloči, da ne bo več tisti lik. Razlog za njegovo odločitev? Jodie Comer (Killing Eve), ki začudeno ugotovi, da se je NPC zaljubil vanjo. Reynolds očitno znova igra samega sebe, ob njem pa bo glavnega zlobneža igral (upravičeno) vedno bolj priljubljen Taika Waititi. Reynolds mora postati glavni junak video igre, preden razvijalci ugotovijo, kaj se dogaja in naložijo posodobitev. Seveda Ryan Reynolds igra samega sebe, a film se zaveda samega sebe, točno ve, kje so pasti, in se jim uspešno izogiba. Ni ravno za dvorano slavnih, je pa odličen, če se vam gleda zabavna akcijska komedija, ki je videti kot GTA. Oh, in Taika!!!

The Protégé (20. avgust)

Poleti se vedno prileže dober visokooktanski akcijski film in zelo dobra novica je, da je stvaritev tega filma prevzel novozelandski Martin Campbell, ki se je podpisal pod GoldenEye in Casino Royale (Green Lantern za trenutek odmislimo). Triler pripoveduje zgodbo o morilki Anni (krasna Maggie Q), ki je preživela masaker v Saigonu in prišla pod okrilje ašašinskega veterana Moodyja (Samuel L. Jackson). Ko ga pričakovano umorijo, se vrne v Vietnam in poišče njenega morilca. Glavni zlobec je vedno odlični Michael Keaton, ki so mu tokrat dali ime Rembrandt. Tudi ta film ni instant klasika, a nekje moramo pojesti poletno zalogo kokic. Še vedno verjamem, da si Maggie zasluži en resnično dober film.

No Time to Die (30. september)

James Bond noče umreti, zato se vrača že petindvajsetič. Tokrat James (Daniel Craig) ni več v aktivnem služenju Njenemu visočanstvu, ampak je navaden civilist. Nato ga prijatelj iz Cie (Jeffrey Wright) prosi, naj mu pomaga najti pogrešanega znanstvenika in se soočiti z nevarnostjo, ki je svet še ni videl. Glavni antagonist je odlični Rami Malek in ne da bi vam razkril konec filma kot določen predsednik republike, lahko rečem, da takšnega Bonda še niste gledali. V tem filmu je agentka 00 Nomi (Lashana Lynch), ki je nadomestila Bonda in lepo je, da je na režiserski stolček sedel wunderkind Cary Joji Fukunaga, ki je režiral prvo sezono True Detective. Eden izmed mnogih filmov, ki jih je večkrat preložil covid, a istočasno vreden čakanja, saj je najboljši Craigov Bond, upam pa si reči, da tudi nasploh.

The Many Saints of Newark (7. oktober)

Kako se zgodba Tonyja Soprana konča, vsi vemo: z nepričakovano temo. Kako pa se začne? V seriji nam je David Chase dal nekaj utrinkov iz otroštva, zdaj pa nam je dal film. Tako kot je El Camino pokazal, kaj se zgodi z Jessejem po koncu Breaking Bad, nam je film The Many Saints of Newark pokazal, kaj se zgodi s Tonyjem pred Sopranovimi. Jon Bernthal (The Punisher) igra očeta (v seriji ga je igral Joseph Siravo), najhujšo mater v New Jerseyu pa je upodobila odlična Vera Farmiga, ki je do potankosti preučila neponovljivo Nancy Marchand. V igralski zasedbi so tudi Ray Liotta, Corey Stoll in Billy Magnussen, najbolj zanimivo pa je videti, kako mladega Tonyja zaigra Michael Gandolfini, Jamesov pravi sin. Glede na to, da sem film komaj čakal, s težkim srcem rečem, da bo najbolj navdušila ljubitelje serije, ostalim pa ne bo ponudila veliko. Na srečo sem največji ljubitelj serije.

Dune (21. oktober)

Denis Villeneuve, ki je znan po nepozabnih filmih, se je tokrat lotil kultne zgodbe Peščenega planeta. Zgodba se odvija v daljni prihodnosti, na nevarnem peščenem planetu, ki je poln dragocene surovine, ki ji vsi pravijo “začimba”. Odlična igralska zasedba (Josh Brolin, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Stellan Skarsgard, Jason Momoa, Javier Bardem, itd.) se znajde med zahrbtnimi ljudmi in ogromnimi peščenimi črvi. Kdor je prebral knjigo, verjetno komaj čaka novo ekranizacijo. Film bi moral luč sveta ugledati sredi decembra 2020, a so ga zaradi koronavirusa preložili za slabo leto.

Last Night in Soho (29. oktober)

Mojster Edgar Wright je posnel nov film! Tokrat gre za grozljivko, v katero je poklical vzpenjajoče se zvezde kot sta Ana Taylor-Joy in Thomasin McKenzie, ob bok pa jima je postavil še imena kot so Matt Smith, Terence Stamp in Diana Rigg. Film se vrti okrog Londončanke, ki je navdušena nad modo, in ki lahko iz nekega razloga skoči v šestdeseta leta prejšnjega stoletja. London v tistem času seveda ni rožnat, obenem pa se začne razkrajati čas, kar ni nikoli dobro. Film ima vse, kar pričakujete od Wrighta: odlično glasbo, vizualne bonbončke, in zapleteno štorijo. Baby Driver je bil čudovit, a upam si reči, da je Last Night in Soho še bolj šik in ambiciozen.

The Harder They Fall (3. november)

Naštejmo zvezdnike kar na začetku: Idris Elba, Regina King, Delroy Lindo, LaKeith Stanfield, Jonathan Majors, in Zazie Beets. Netflixov film, ki na platformo prihaja enkrat letos, se ukvarja z divjim zahodom, a skozi oči temnopolte tolpe revolverašev, ki jih Nat Love (Majors) zbobna, da bi maščevali umor njegovih staršev. Mogoče film ni tako drzen kot njegovi liki, je pa gotovo bombastičen in drugačen pogled na staro formulo s stilom, energijo in čudovito zasedbo. Tudi če vam vesterni niso všeč, vas bo ta film zabaval.

The Matrix 4: Ressurections (22. december)

Še eno nadaljevanje, za katerega bi veliko milenijcev dalo odvečen notranji organ, se je dejansko zgodil: Matrica! Če bi verjeli stranem, ki zbirajo ocene kritikov in gledalcev, bi menili, da je The Matrix Resurrections absolutna polomija, a ne verjemite jim. Sprva se sicer zdi, da je začetek filma sarkastičen komentar Lane Wachowski, ki jo WB prisili, naj naredi nadaljevanje, a ko dojamemo, da gre za šalo in meta pripoved, vidimo, da gre za delo človeka, ki je zaljubljen v svoje like in da se zaveda neverjetnega pečata, ki ga je pustil na pop kulturi zadnjih dveh desetletij. Neo je po svoji smrti v tretjem delu vstal od mrtvih in postal slaven razvijalec videoiger, znan predvsem po svoji trilogiji o Matrici. Hodi k terapevtu in ni prepričan ali so se stvari, ki jih je dal v igro, zares zgodile. Tudi ko okrog njega letijo krogle in ljudje, ni prepričan, če se vse to zares dogaja. A se. Neo spet spozna, da je priključen na matrico, tokrat pa njegova sveta misija ni rešiti človeštva, ampak le eno osebo: Trinity. Res akcijski prizori niso impresiven balet v počasnem posnetku kot v prvem filmu in gotovo je manj filozofije v zgodbi, a kot nepoboljšljiv oboževalec franšize sem vesel, da so posneli nadaljevanje in upam, da bodo posneli novo trilogijo. Včasih je dovolj, če je film zabaven. Johnathan Groff kot agent Smith pa se tudi vedno prileže. Igrajo tudi: Yahja Abdul-Mateen II, Jada Pinkett Smith, Lambert Wilson, Jessica Henwick, Priyanka Chopra in Neil Patrick Harris.

Don’t Look Up – 24. december

Leonardo DiCaprio in Jennifer Lawrence sta edini up človeštva, ko se v novi črni komediji Zemlji približuje smrtonosen komet. Da bi opozorila javnost, gresta na medijsko turnejo in celo v Belo hišo, kjer hočeta predsednico (Meryl Streep) in njenega šefa kabineta (Jonah Hill) neuspešno prepričati v ukrepanje. Režiser in scenarist je Adam McKay (Succession, Dead to Me, The Big Short, Anchorman), igrajo pa tudi Cate Blanchett, Ron Perlman, Thimothée Chalamet, Gina Gershon, Melanie Lynskey, Michael Chiklis, Matthew Perry, Mark Rylance, itd.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.