Filozofski koncept #2: Platonova votlina

Nazadnje smo govorili o Možganih v kadi, kjer sem vam obljubil, da bo drugo poglavje namenjeno Platonovi votlini.

Predstavljajte si, da ste celo življenje zaprti v temni votlini. Okončine imate pripete, glava pa je privezana tako, da vidite samo zid pred seboj. Za vami gori ogenj, med vami in njim pa je prostor, kjer ječarji nosijo kipe in vse sorte predmetov. Sence, ki jih ti predmeti delajo na zidu pred vami, so edine stvari, ki jih z ostalimi zaporniki poznate. Edina stvar, o kateri razmišljate in o kateri se pogovarjate. Te sence so vaša edina resničnost.

Ta najbolj znana prispodoba se pojavi v sedmi knjigi Države, enem najpomembnejših del antične filozofije, če ne kar cele zgodovine. V knjigi Platon razpravlja o idealnem vladarju (kralju filozofu, seveda) in s prispodobo o votlini upravičuje revolucionarno idejo, da bi oblast predali filozofu (ki noče vladati in ki ne bi bil plačan za svoje delo).

Prispodoba se nadaljuje: Predstavljajte si, da vam odpnejo okove, vi pa se prosto sprehodite po votlini. Najprej vas preseneti ogenj, nato pa dejstvo, da imajo sence svoj pravi izvor v predmetih. Vse, kar ste imeli za resnično, je bila velika laž. Nato vam dovolijo iz votline, na prosto. Tam vas šele čaka neverjetno spoznanje resničnosti, pod najsvetlejšim ognjem na nebu, soncem.

Floskula pravi, da je celotna zgodovina filozofije le interpretacija Platona in tudi prispodobo o votlini so poskušali razložiti z vseh koncev. Preprosto rečeno, votlina predstavlja ‘kraljestvo porajanja’ – vidni svet vsakdanjika, kjer je vse nepopolno in vedno spreminjajoče. Vklenjeni ujetniki (navadni ljudje) živijo v svetu prevare in iluzij. Tisti, ki se je rešil okov in stopil na sonce, je filozof. Tisti, ki doseže najbolj natančen pogled na resničnost, kar mu nepopravljivo spremeni dojemanje in izkustvo.

Tu se začne platonistični dualizem nevidnih idej in vidnega sveta, ki je le utelešena ideja. Ta svet pod milim nebom je prispodoba za svet idej, votlina pa je čutni svet, ki je narejen po načrtu teh idej.

Tl;dr: Vse, kar vidite, je le senca.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.