/

Igra prestolov in zgodovina #2: Tyrion je Rihard III

Rihard III je bil sin Riharda, vojvode yorškega (o katerem smo govorili nazadnje). Nekateri so ga imeli za junaka in prenovitelja, drugi za zlobca in pošast. Četudi osmi kraljevi sin ni bil Lancaster, si deli mnogo podobnosti s Tyrionom Lannisterjem.

Mnogi viri hvalijo Rihardovo delo, še preden je zasedel britanski prestol, saj je Severu pomagal na noge, da je lahko deloval tudi brez pomoči iz Londona. On je bil tisti kralj, ki je uvedel “avdience” na dvoru, med katerimi so se lahko vsi podaniki potožili oblasti (kot je to pogosto videti tudi v Igri prestolov). Bil je tudi prvi kralj, ki je uvedel varščino, torej lastnino v zameno za svobodo. Ko je bil Tyrion imenovan za desno roko kralja, je storil veliko za blagostanje podanikov in enako je storil tudi Rihard III, ko je postal kralj.

Kralj Rihard III

A ena izmed podobnosti je tudi negativna. Naslednik, Henrik VII, ga je v Zgodovini angleških kraljev silno očrnil, ga opisal kot izmaličenega grbavca, ki je v materinem trebuhu preživel dve leti. Tyrion sicer ni izmaličen, se mu pa posmehuje celotno kraljestvo zaradi njegove višine. Zgodovinar Thomas More je Riharda III opisal kot majhnega in na videz grotesknega – kar naj bi sovpadalo z njegovo sprevrženo naravo. (vir) Tudi Shakespeare si ga je privoščil. Četudi ga je opisal kot prebrisanega in inteligentnega, je bil Rihard III nedvomno zloben in deformiran. (vir)

Tyrion Lannister je King’s Landing rešil pred Stannisovo mornarico, za kar je vse zasluge dobil strahopetni kralj Joffrey. Tudi ko Tyrion svoje mesto reši pred lakoto, ga vsi podaniki okličejo za “prebrisano zlodjevo opico“. V knjigi je Tyrion veliko bolj izmaličen kot čedni Peter Dinklage, ki ne med bitko ne izgubi nosa, ampak skupi le grdo brazgotino. Najbolj simpatičen lik v seriji je med svojim ljudstvom znan kot pokvarjena pokveka, pijanec in perverznež.

Tyrion Lannister

Rihard III je bil v zgodovino zapisan kot negativnež predvsem s pomočjo propagande rodbine Tudor, ki so nadomestili zadnjega monarha Plantagenetov. Zločin, na katerem so Tudorji gradili, pa je bil po svoje prikazan v četrti sezoni Igre prestolov.

Rihard je bil drugi kralj iz yorške družine, saj je nasledil svojega brata Edvarda IV. Ko je postal desna roka svojega nečaka, Edvarda V, zelo priljubljenega kralja, je ugotovil, da je bil njegov brat pravzaprav poročen z drugo žensko, ko je spočel trenutnega kralja. Torej so bili njegovi otroci pankrti, ki jih je do kronanja skrival v neslavnem Towerju. Tudorski zgodovinarji so kasneje zapisali, da je Rihard III umoril svoje nečake, četudi ni nikjer dokazov o tem.

Kralj Joffrey v Igri prestolov je verjetno najbolj osovražena kronana glava literature in malih ekranov, a v njegovem svetu ga podaniki ljubijo, medtem ko njegovega strica Tyriona črtijo. Ko Joffreya zastrupijo na njegovi poroki, njegova mati obtoži Tyriona, čigar ime je v zgodovinskih knjigah za vekomaj omadeževano.

Še zanimivost: Rihard III je bil zadnji angleški kralj, ki se je boril (in umrl) v bitki, ko se je v bitki za Bosworth boril proti Tudorjem in bil poražen s strani naslednjega kralja, že omenjenega Henrika VII.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.