/

Kaj je v cepivih?

Cepiva so v zadnjih letih jabolko spora mnogih mladih mamic in javnosti nasploh. Znanost na eni strani svetuje, naj se ljudje čim prej cepijo, bivše Playboyeve zajčice in pozabljeni igralci pa opozarjajo, da so cepiva prekletstvo in nevarnost za naše otroke. Ob tem na spletu najdemo ogromno člankov, ki opozarjajo na nevarnost cepiv – in ne več le na hipijevskih straneh, temveč tudi v (bolj ali manj) resnih medijih: Žurnal, Slovenske novice, portal Ženska, …

Na drugi strani pa imamo novinarje, ki imajo raje dejstva (Delo), čudovit portal Skeptik pa se loti mitov o cepivih. Na tem mestu pa bomo pogledali, kaj je v cepivih (za gripo) in se ob vsaki sestavini posebej ustavili.

Virus gripe

Vsako cepivo proti gripi temelji na virusu gripe. Genetski material, oblečen v beljakovine in maščobe, nabit z antigeni (beljakovine, na katera se vežejo proti telesa). Ti v telesu zbudijo imunski sistem. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v 141 laboratorijih po vsem svetu spremlja mutiranje virusov in poskuša ugotoviti, katera verzija bo v določenem letu prevladala. Ker razvoj in proizvodnja cepiva traja pol leta, WHO devet mesecev pred sezono gripe izbere štiri najbolj verjetne kandidate (dve vrsti, ki prizadeneta tako ljudi kot tudi živali, ter dve vrsti, ki delata preglavice ljudem).

Jajčne beljakovine

Proizvajalci cepiva gojijo v oplojenih kokošjih jajcih (na stotine milijonov letno). Znanstveniki v tekočino med zarodkom in lupino vbrizgajo virus in počakajo, da se ta razmnoži. Okuženo tekočino nato vržejo v centrifugo, skupaj s plastmi saharozne raztopine, ki virus loči od ostalih jajčnih beljakovin. To je razlog, da v cepivu ostanejo sledi jajc.

Težava nastane pri ljudeh, ki so alergični na jajca in nekajkrat se je že zgodilo, da so imeli otroci težave po cepljenju. A težava ni v samem cepivu, temveč v zdravniku, ki ni preveril otrokovih alergij in sestavin cepiva. Če ste torej alergični na jajca, se cepiv izogibajte (in upajte, da bodo cepljeni vsi ostali).

Formaldehid

Formaldehid se najpogosteje uporablja kot razkužilo in konzervans, v cepivih pa ga uporabljajo zato, da veže beljakovine v virusu in ga razoroži. Kot biocid deaktivira bakterije in pomori morebitne ostanke virusa v cepivu. Brez formaldehida bi bilo cepivo le okužba v steklenički. Nasprotniki cepljenja pogosto omenijo, da formaldehid povzroča raka in tokrat imajo dejansko prav. A v cepivu ga je le 100 mikrogramov – 130-krat manj kot ga je naravno v krvi. Torej ni razloga za preplah.

Triton X-100

Triton X-100 je detergent, ki se ga največ uporablja v mikrobiologiji. Zakaj je v cepivu? Ko se virus gripe razmnožuje, jajcu ukrade nekaj maščobne membrane, ki drži skupaj beljakovine in dedni material. Detergent iz virusa odstrani maščobo kot kuhinjski detergent in za seboj pusti čist virus. A brez skrbi, Triton X-100 povzroča manj stranskih učinkov kot sam virus.

Želatina

Želatina je narejena iz živalskega kolagena (v cepivu za gripo je iz prašičjega), njena naloga pa je vzdrževanje stabilnosti cepiva med shranjevanjem in prevažanjem. Ljudje, ki so alergični na Haribo gumijaste medvedke, bi lahko doživeli anafilaksijo, a teh je malo: en na milijon primerov. Tudi tu je zdravnikova pozornost ključnega pomena.

Še beseda o tiomersalu

Tiomersal je organska spojina, ki vsebuje živo srebro, najdemo pa ga v zdravilih, nosnih pripravkih in nekaterih kozmetičnih zvarkih. Nasprotniki cepiv ob omembi avtizma ponavadi omenijo tudi tiomersal. Panika se je začela leta 1999, ko je ameriški Center za nadzor bolezni (CDC) od proizvajalcev cepiv zahteval, da iz svojih izdelkov odstranijo tiomersal – za vsak slučaj, ker vsebuje živo srebro.

V istem času so v ZDA zabeležili porast avtizma in vedno več cepljenja otrok. Nekateri so sešteli vse tri nepovezane pojave in razglasili, da cepiva povzročajo avtizem. Znanost je odtlej po mnogih raziskavah sklenila, da temu ni tako. Še več, avtizma je vedno več kljub temu, da v otroških cepivih ni več tiomersala. Tudi cepiva, ki so dostopna v Sloveniji, tiomersala nimajo več.

Sem omenil, da je cepivo varnejše zaradi tiomersala? Ker spojina deluje antiseptično in proti glivicam, je cepivo zaradi nje varno pred bakterijami in glivičnimi nečednostmi. Telo ga razgradi v dve nenevarni spojini in ga iz telesa izloči v nekaj tednih. (Več o tiomersalu)

2 Comments

  1. ker vidim, da čas ni težava, bi te prosil, če raziščeš še kaj vse je v cepivih s katerimi cepijo dojenčke proti otroškim boleznim, tetanusu ipd..
    sam ti lahko zatrdim, da zadeve niso tako nedolžne kot se želi prikazat, v naši družini je otrok dan po ceplenju umrl.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.