/

Kako v angleščini zveneti sofisticirano v nekaj korakih

Jezik je odraz izobraženosti in z uporabo bolj sofisticiranih besed boste izpadli veliko bolj bistri. Ker se v slovenščini verjetno že znate izražati bolj elegantno, poskusimo obrusiti še vašo angleščino.

S prijatelji stopite iz kino dvorane in en izmed njih vzklikne, da je bil film epic. Beseda se je razpasla kot Gold-4-Cash pajzli in ne pomeni, kar imate v mislih. Raje uporabite besedo supreme (highest in excellence), ki bolje oriše občutje. Ko se pred kinodvorano spotaknete, prijateljica v smehu vzklikne “Fail!” A to ni samostalnik, dragi moji, ampak glagol. Popravite jo, da je vaša nezgoda pravzaprav blunder (an embarrassing mistake).

Med vožnjo domov na telefonu prebirate Twitter. Nekdo svoje jadikovanje zaključi s #FML. Pojadikujte še vi, a tvit zaključite z #WoeIsMe. Preden ugriznete v sočen sendvič, ga objavite na Instagramu in namesto “nom nom nom” pripišite, da je obrok piquant (having an agreeably pungent taste). Skozi okno zagledate golega policista, ki jaha napol skuhano enolončnico in preden vzkliknete “WTF?!”, se ugriznite v jezik in recite “I am absolutely baffled, my dear!” Ko se spet usedete, se zazrite v osebo nasproti vas in recite “That was desultory, was it not?” Kar zveni veliko bolj imenitno kot “random”.

Ko stopite v svoje moško stanovanje, mu ne recite man cave, temveč donjon (the main tower within the walls of a medieval castle or fortress). Ker ste neverjetno nerodni, z mezincem poiščete rob mize in ko skoraj zakričite “Holy shit on a stick!” raje vzkliknite čudoviti “Alas!” Prijatelju pošljete SMS, v katerem mu potožite o bolečem prstu, on pa vam odpiše le LOL. Veliko bolj bi ga spoštovali, če bi odgovoril “How jocular, gamin!” Zadnja beseda, mimogrede, je lep nadomestek za dude.

Čas je, da si najdete službo. Prvi korak je seveda življenjepis, ki mu raje recite curriculum vitae. Ko pridete do rubrike “vaše lastnosti”, boste seveda hoteli zapisati innovative, motivated in dynamic. Seveda nihče ne dvomi v to, a raje zapišite, da ste demiurgic, ambitious in assiduous. Vsekakor se bodočemu delodajalcu pohvalite, da ste nekoč objavili videoposnetek, ki je bil viral, le da namesto te besede uporabite pandemic. Prečudovito.

Nato nekdo pozvoni pri vratih. Vstopi vaša punca, ki ji odslej recite paragon (model of excellence or perfection of a kind). Osladno, se strinjam. A to lahko popravite tako, da ji ne rečete “I love you”, temveč “I cherish you, my beloved!” Veliko bolje. Ne pozabite na prečudovito besedo pulchritudinous (/pul-krit-ju-dins/), ki pomeni neprimerljivo zunanjo lepoto. Nujno pa dekletu povejte, da je to kompliment in ne grozljiva bolezen prebavil. Takoj opazite, da je preljuba oblečena v fantastično večerno obleko. Seveda bi lahko rekli, da je elegant, refined, exquisite, extravagant ali lavish – vse to so same lepe besede. A ker vemo, da dekleta ljubijo francoščino, uporabite recherché.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.