//

Za božjo voljo, nosite masko čez nos

Maske delujejo. Kirurške maske, N95 maske, ali maske iz blaga (ne pa tiste prozorne, ki jih ima tako rad eden od naših poslancev). Ne glede na to, kaj pravijo nekdaj znane igralke ali pozabljeni fitnes voditelji, pokrite odprtine na vašem čudovitem obrazu upočasnijo širjenje virusa – aktualnega in vse ostale. Dodajte še redno umivanje rok in upoštevanje medosebne razdalje, pa imate recept za uspeh.

Sredi oktobra, sedem mesecev po začetku pandemije v Sloveniji – ko je potrjeno okuženih več ko 12 tisoč rojakov – mi verjetno ni treba razlagati o ukrepih, ki bi se jih morali držati vsi, ki niso povsem izgubili stika z resničnostjo in niso čisto do konca ohromljeni z egoizmom.

Nazaj k bistvu tega zapisa: maske delujejo. A tako kot je z vsako stvarjo, delujejo le takrat, ko jih uporabljate pravilno. Sprehod po trgovinah in restavracijah nam hitro da vedeti, da velik del sodržavljanov misli, da maska ščiti pred virusom že, če jo imaš nekje na obrazu: pod brado ali pod nosom. Če nosite masko kakorkoli drugače kot prikazuje spodnja leva slika, je lahko tudi ne bi.

Malo znanosti

Mednarodna skupina raziskovalcev je namreč že aprila ugotovila, da je nos vstopna točka za Sars-CoV-2. Celice v nosu namreč kot nalašč vsebujejo ogromno beljakovin, na katere se koronavirus pritrdi, preden vstopi v telo. In ko je enkrat v nosu, se tam lahko zelo hitro tudi razmnožuje. Če že morate vedeti: dotični beljakovini se imenujeta ACE2 in TMPRSS2.

Raziskovalci so preučili vzorce iz pljuč, oči, nosov, črevesij, src, pljuč, in jeter okuženih darovalcev, in sklenili, da se je Covid-19 na začetku pandemije tako učinkovito širil prav zato, ker je njegova vstopna točka nos. O tem, zakaj je virus tako uspešen, sem pisal že marca, mimogrede.

Tudi julija je znanost spremljala potovanje virusa v pljuča in s pregledom receptorjev v dihalih ugotovila, da je bilo največ prej omenjenih beljakovin v nosu – in ne v pljučih kot so pričakovali. Nos namreč viruse pritegne in ulovi, z “mikro-aspiracijo” pa ga spravi v pljuča. To pomeni, da je kljun, ki vam štrli nad masko, rodovitno gojišče patogena, zaradi katerega se spet zapira država.

Ljudje večinoma dihamo skozi nos in ljudje, ki ne pomislijo, kako virusi potujejo, imajo z masko pod nosom lažni občutek varnosti. “Saj imam masko,” si rečejo. “Priden sem in odgovoren, zato si lahko privoščim več tesnejših stikov, lahko grem na pico ali v trgovino.” Še enkrat: maska pod nosom je skoraj enako neučinkovita kot odsotnost maske.

“CO2 me bo ubil!”

Mnogi, ki so naredili doktorat iz medicine na univerzi Facebook, samozavestno trdijo, da maska škoduje zdravju, ker ujame ogljikov dioksid in zmanjša dotok kisika. Vsi namreč vemo, da vsi kirurgi, ki nosijo masko skoraj ves dan, načeloma umrejo še isti dan. (Marko, to je sarkazem.)

Kaj pa dejstva? Res je, da prekomerno vdihavanje ogljikovega dioksida škoduje zdravju in pri ljudeh z boleznimi dihal lahko pride do zapletov, če predolgo nosijo maske, ki se tesno prilegajo (npr. respiratorje). Če nosite pralno ali kirurško masko, je več možnosti, da na vas pade komet, kot da umrete zaradi maske.

Na trenutno najbolj nevarni spletni strani se rado deli spodnjo grafiko, ki trdi, da nošenje maske vodi do ponovnega vdihavanja lastnega CO2, to pa naj bi povzročilo hiperkapnijo oz. kopičenje ogljikovega dioksida. Simptomi naj bi med drugim bili vrtoglavica, utrujenost, glavobol, zmedenost, in kratka sapa.

Na sliki: lažna novica, ki kroži po Facebooku

Vrnimo se v svet znanosti: raziskave kažejo, da pri večini ljudi do tega ne pride, ker običajne kirurške in pralne maske omogočajo normalno dihanje. Ali kot je rekel Dr. Abrar Ahmad Chughtai z medicinske fakultete v avstralskem New South Walesu:

Ljudje z bolehnimi dihal kot so astma ali kronična obstruktivna bolezen pljuč imajo lahko težave pri dihanju ob uporabi določenih vrst tesno-prilegajočih mask, ki jim pravimo respiratorji. Pri pralnih in kirurških maskah tega tveganja skorajda ni.

Torej, če ponovimo vse še enkrat za tiste zadaj, in tiste, ki niso bili pozorni: nosite masko – tudi čez nos. Nihče nima tako lepega nosu, da bi ga moral vsem kazati še med pandemijo.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.