//

Najboljši filmi 2015

Lani smo si na predbožični večer pogledali, kateri filmi so kraljevali leta 2014, točno leto kasneje pa naštejmo tiste, ki so zaznamovali zadnjih 12 mesecev. Kot vedno je seznam subjektiven in gotovo med filmi ni tistega, ki je najbolj navdušil vas. Seveda ga lahko omenite v komentarjih.

John Wick (1. januar)

Čeprav je najbolj svež akcijski film v zadnjih letih na ameriška platna prišel lani, sem ga vključil na letošnji seznam, saj smo ga mi lahko videli šele na novega leta dan. Keanu Reeves zmaga s svojim stoicizmom in pretepaškimi sposobnostmi, ki jih je začel nabirati že z Matrico v prejšnjem tisočletju. John Wick je eleganten, razburljiv, in brutalno kinetičen. Wick je legendaren ašašin v pokoju, ki gre na maščevalni pohod potem, ko mu sadističen mafijec (Alfie Allen) ukrade dragocen avto in ubije psa, ki mu ga je podarila pokojna žena. John Wick ni samo lep, ampak se tudi potrudi, da iz arhetipov izkleše tridimenzionalne like, čudovito koreografirano klanje pa je skoraj zenovsko. Igrajo tudi Willem Dafoe, Dean Winters, Toby Leonard Moore, Bridget Moynahan, John Leguizamo, in Adrianne Palicki.

Inherent Vice (30. januar)

Če so vam všeč Thomas Pynchon, sedemdeseta leta, detektivka, paranoja, Paul Thomas Anderson, in Joaquin Phoenix, imate srečo. Inherent Vice je nasilna in barvita zmešnjava, v kateri poskuša nadrogiran detektiv na nevarnih ulicah Los Angelesa najti bivšo ljubimko (Katherine Waterston). Mnogi niso navdušeni nad tem, da je film zmeden, a treba je priznati, da gre za zabaven ringelšpil, ki v resnici ni samo ena zgodba, ampak cela antologija, ki bi zlahka bila miniserija. Igrajo tudi Josh Brolin, Eric Roberts, Michael Kenneth Williams, Reese Witherspoon, Benicio del Toro in Maya Rudolph. Kakšna zasedba!

Kingsman: The Secret Service (12. februar)

Leto 2015 je leto vohunskih vragolij in Matthew Vaughn (Kick-Ass) si je britanskega špijuna, ki mora rešiti svet, zamislil kot mladeniča (Taron Egerton), ki ga v nevarni svet vpelje veteran (Colin Firth). Vsi so lepo oblečeni, vsi so morilsko razpoloženi, in vsi so duhoviti. Film, v katerem glavno vlogo pravzaprav igrajo kaskaderji, je serija elegantnih in ultra-nasilnih prizorov, ki so v scenariju verjetno bili opisani kot “WTF”. A zakaj ne? Mešanica med Bondom in Kick-Assom je svež veter v žanr, ki ga pokonci držita le še Cruise in Craig. Igrajo tudi Michael Caine, Samuel L. Jackson, Mark Strong, Jack Davenport, Mark Hamill, Sophie Cookson, in Sofia Boutella.

Ex Machina (24. april)

Če iščete elegantno ZF, ki je obenem zabavna in inteligentna, potem si na seznam dodajte Ex Machina. Zgodba pripoveduje o programerju (Domnhall Gleeson), ki v žrebu dobi priložnost, da preživi teden na posestvu genialnega direktorja (Oscar Isaac) podjetja, v katerem dela. Kaj hitro ugotovi, da je bil pravzaprav izbran za posebno vlogo: biti mora človeški del Turingovega testa, s katerim hoče izumitelj določiti sposobnosti in zavest robota Ave (Alicia Vikander). Triler se začne, ko ugotovimo, da je Ava veliko bolj človeška in pretkana kot se zdi. Srhljiva prihodnost je tu.

Mad Max: Fury Road (14. maj)

Ko so objavili, da delajo remake kultnega Norega Maxa, sem bil skeptičen. Ko so mi rekli, da ga bo igral Tom Hardy, sem postal sila navdušen. Ko sem videl film, sem pozabil na Mela Gibsona. Mad Max: Fury Road je dokaz, da odličen film ne potrebuje globoke zgodbe, če režiser (George Miller, seveda!) poskrbi za vrtoglavo akcijo (skoraj brez računalniških trikov in zelenih ozadij), ki je brezkompromisna, neustavljiva, in neponovljiva post-apokaliptična norost. V visoko-oktanski mojstrovini igrajo tudi Charlize Theron, Nicholas Hoult, Riley Kenough, Hugh Keays-Byrne, Rosie Huntington Whiteley, in Zoe Kravitz.

Mission: Impossible – Rogue Nation (30. julij)

Ethan Hunt že petič rešuje svet, Tom Cruise pa dokaže, da še ni za v staro šaro. Vohunske peripetije gredo z Dunaja v Maroko in v London, lovimo pa Sindikat, skupino zločestih operativcev, ki hočejo z vrsto terorističnih napadov uveljaviti nov svetovni red. Tomu tokrat pomaga smrtonosna Ilsa Faust (Rebecca Ferguson), ki se ji je odpovedala agencija MI6, povsem mogoče pa je, da je tudi ona del Sindikata? V nemogoči akciji z neverjetnimi prizori so tudi Simon Pegg, Ving Rhames, Sean Harris, Alec Baldwin, in Jeremy Renner. Posebej je treba pohvaliti prav Harrisa, ki je odličen v vlogi stoičnega anarhista. Film je napisal in režiral Christopher McQuarrie, ki je s Cruiseom delal že pri lanskem Edge of Tomorrow, kot kaže pa bosta skupaj posnela še vsaj tri nadaljevanja. Jason Bourne je mogoče najbolj zamišljen vohun, James Bond pa najlepše oblečen in zapit, a Ethan Hunt naredi prav vse, da reši svet. Kljub temu, da sta si Rogue Nation in Spectre nerodno podobna, zlahka trdim, da je Misija Nemogoče boljša špijonada kot Bond.

The Martian (30.september)

The Martian je eno največjih knjižnih presenečenj letošnjega leta, ki pripoveduje zgodbo o astronavtu, ki ga pošljejo na Mars, a zaradi tehničnih težav ostane na tam. NASA ga poskuša rešiti, on pa mora do takrat nekako preživeti v posebnem habitatu, ki ga je bil postavil s svojo ekipo. Torej Robinson Crusoe na Marsu. Ridley Scott, ki je posnel že dva filma o vesolju, je prevzel nalogo režiranja, zraven pa je povabil še Matta Damona in Jessico Chastain. Gre za film o človeški napaki in človeški trmi, ko gre za preživetje. Kljub temu, da se nam ves čas zdi, da gledamo vesoljski ZF, film v resnici slavi znanost, obenem pa igra na prave strune čustev. Igrajo tudi Kristen Wiig, Jeff Daniels, Kate Mara in Michael Pena.

Sicario (2. oktober)

Marsikdo me bo pogledal postrani, a Sicario je gotovo eden najboljših filmov leta 2015. Zgodba se vrti okrog agentke FBI (Emily Blunt), ki dobi posebno misijo: sodelovati s tajno ekipo v boju proti kartelom. Kljub temu, da gre za akcijski triler, ki je po svoje propaganda, je premišljen, dobro narejen, in ima sporočilo. Poleg tega ima Emily Blunt, ki s svojo odlično igro filmu da človečnost. Denis Villeneuve je znova dokazal, da je mojster, medtem ko Jóhann Jóhannsson ustvari napeto atmosfero s svojo unikatno glasbo. Igrajo tudi Benicio del Toro, Josh Brolin, Jon Bernthal, Daniel Kaluuya, in Jeffrey Donovan.

99 Homes (9. oktober)

Amerika je polna prevarantov in večina jih ne nosi mask, ampak kravate. 99 Homes je zgodba o ameriškem gospodarstvu in prevarah, na katerih temelji, zaradi katerih ljudje izgubljajo svoje domove. Andrew Garfield je uprizoril eno od neštetih žrtev stanovanjske krize, ki se pridruži ekipi nepremičninarjev, ki je izgnala njega in njegovo družino. Vodja ekipe je Michael Shannon in čeprav je v filmu mogoče jasno, kdo je dober in kdo baraba, so na koncu vsi žrtve sistema. Igrata tudi Laura Dern in Clancy Brown.

Suburra (14. oktober)

Suburra je eden najbolj spregledanih filmov tega leta, posnel pa ga je mož za fenomenalno serijo Gomorrah, Stefano Sollima. Mafija, politika, in Vatikan se srečajo tam, kjer se lahko pod mizo zasluži veliko denarja. Brutalno podzemlje Večnega mesta je mojstrsko prikazano skozi značilen Sollimin stil, M83 pa so s svojo glasbo ustvarili unikatno atmosfero. Zgodba se vrti okrog poslanca, ki hoče priobalno Ostio skozi zakone spremeniti v italijanski Las Vegas, pomaga pa mu lokalni mafijec Samurai, ki je nekoč bil neofašistični terorist. Slednji mu pride prav predvsem zato, ker ima neposredne veze z Vatikansko banko. Ko mlad romski mafijec najde ob ministru mrtvo prostitutko, se začne boj za obstanek, za prevlado, za zaslužek, za mesto na vrhu. Film, ki mu je Hollywood lahko nevoščljiv.

The Lobster (16. oktober)

The Lobster je … nenavaden. Čuden. Razburljivo ambiciozen. Za Jastoga si morate vzeti čas. Zgodba se odvija v distopični družbi, kjer morajo samski ljudje najti partnerja v 45 dneh, sicer se za vekomaj spremenijo v jastoga. Yorgos Lanthimos je ustvaril bizarno satiro, ki je videti naravnost fantastično, vsak prizor pa skriva nekaj za tiste s sokoljimi očmi. Igrajo Colin Farrell, Rachel Weisz, Lea Seydoux, John C. Reilly, Olivia Colman, in Ben Whishaw.

Beasts of No Nation (16. oktober)

Vojna je sranje, to je jasno večini. In v državljanskih vojnah po Afriki so žrtve tudi sirote, ki jih lokalni poglavarji prisilijo v vojskovanje na njihovi strani. Cary Fukunaga (True Detective) je zbral odlično igralsko zasedbo z Idrisom Elbo na čelu in skozi brutalno zgodbo pokazal krute razmere. Film je videti post-apokaliptično in na nek način gre za svet po kataklizmi. Zgodbo o izgubljeni nedolžnosti podkrepi mojstrska režija, zaradi katere se zdi, da je kamera ena od likov, film pa vsekakor ni za tiste, ki nočejo vedeti za krvavo resničnost na drugi strani sveta.

James Bond: Spectre (26. oktober)

Bond. James Bond. 007 (Daniel Craig) se s pomočjo skrivnostne vdove (Monica Bellucci) infiltrira v še bolj skrivnostno organizacijo, ki sliši na ime Spectre. Več kot ve o organizaciji, bolj je jasno, da jih mora ustaviti – in da je močno povezan s svojim novim sovražnikom (Christoph Waltz). Spectre je malce manj resen kot je bil Casino Royale, a obenem je tudi bolj zabaven. Seveda je daleč od popolnega filma in Craigu se vidi, da mu ni več do vloge, a vseeno sem ga dal na seznam. Bonda se ne ignorira. Če ne drugega, že zaradi uvodne scene ne. Štiriindvajseti del Bondijade je režiral Sam Mendes, igrajo pa tudi Lea Seydoux, Ralph Fiennes, Ben Whishaw, Naomie Harris, Andrew Scott in Rory Kinnear.

Spotlight (20. november)

Leta 2001 je urednik časopisa The Boston Globe ustanovil posebno ekipo raziskovalnih novinarjev, katerih naloga je bila raziskati obtožbe proti bivšemu duhovniku, ki naj bi posilil več kot 80 fantov. Ekipa izpraša vse žrtve in poskuša odpreti zapečatene dokumente, ter dokazati, da je RKC hotela spolno nadlegovanje pomesti pod preprogo. Tematika je težka, a film je pomemben, igralska zasedba pa je fenomenalna: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Brian d’Arcy James, Stanley Tucci, Billy Crudup in Paul Giulfoyle. Režiser in scenarist je Tom McCarthy, ki se ga najbolj spomnimo iz zadnje sezone The Wire, v kateri je igral lažnivega novinarja.

Bridge of Spies (27. november)

V letu vohunskih trilerjev nas je Tom Hanks popeljal v manj hi-tech čase hladne vojne, ko so rusi zajeli pilota tajnega letala U-2, potem, ko so ga sestrelili. Obsodili so ga na deset let zapora, newyorški odvetnik James Donovan (Tom Hanks) pa se za Cio pogaja za izpust. Steven Spielberg mojstrsko ustvari paranoično atmosfero, brata Coen pa sta prispevala pri scenariju. Igrajo tudi Mark Rylance, Alan Alda, Amy Ryan, Eve Hewson, in Domenick Lombardozzi. (Seveda moram dodati, da sta Amy in Domenick oba bila v The Wire.)

The Big Short (23. december)

Kako je prišlo do globalne finančne krize leta 2008? Nekdo je stavil milijardo dolarjev proti nepremičninskemu trgu kot v igralnici, in… Tu vstopi napet film s kupom zvezdnikov, ki ga je napisal in režiral Adam McKay (komik in boljša polovica Willa Ferrela), in pokaže, kako je peščica menedžerjev zaslužila nepredstavljive vsote, čeprav se je zavedala, da to gotovo pomeni gospodarski kolaps. Film bo marsikoga razjezil in gledalca ne navda z optimizmom, a obenem mu uspe zgodbo povedati na zabaven, če ne celo smešen način. Igrajo: Brad Pitt, Ryan Gosling, Christian Bale, Steve Carell, Marisa Tomei, Jeremy Strong Karen Gillan, Adepero Oduye, in celo Anthony Bourdain.

8 Comments

    • Uh, težko reči. Hollywood še caplja za TV serijami, ko gre za ženske vloge. :/ Je pa res, da so na seznamu večinoma akcijski filmi, ki pa niso ravno znani po tem.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.