Film,  Kultura,  Multimedija,  Seznami,  Video,  Zabava

Najboljši filmi 2016

Tradicija iz leta 2014 veleva, da se vsako leto pogleda, kaj nam prinaša prihodnost filmske produkcije. Ko se leto obrne, se seznam spremeni v pregled tistih, ki so se res izkazali za dobre. Prejšnje sezname si lahko preberete tu: 2014, 2015.

Hacksaw Ridge

O Melu Gibsonu imam mnenje, ki ni za javnost, ampak ko se loti režije, je dober. V zgodbi o krvavi bitki za Okinavo sledimo Desmondu Dossu (Andrew Garfield), ki je rešil 75 tovarišev ne da bi sprožil en sam strel. Film je čudovito posnet in vsaka minuta je polna napetosti – celo tam, kjer se nam zdi, da gledamo klišeje. Akcija je enako epska kot na primer prizor izkrcanja v Normandiji v Reševanju vojaka Ryana, na drugi strani pa prikazuje junaštvo in poskus preživetja v norosti vojne. Igrajo tudi Hugo Weaving, Teresa Palmer, Sam Worthington, in Vince Vaughn (a filmu tega ne zamerite).

Hail, Caesar!

Brata Coen sta se vrnila, dame in gospodje. Zgodba, ki se odvija v veličastnih petdesetih, se vrti okrog Eddieja Mannixa, možakarja, ki poskrbi, da zvezdniki dobijo tisto, kar želijo. Ko ena od zvezd skrivnostno izgine, jo mora najti. Kot se za brata spodobi, je film fantastičen vlakec smrti smeha in zapletov, ki ponosno prikaže ves blišč in bedo povojnega Hollywooda. Če filmu kje manjka globina, se nam odkupijo igralci in odličen scenarij. O Hail, Caesar! se mogoče ni toliko govorilo, a ko ga enkrat vidite, se vam zdi, da je to redek dragulj v vrsti štancanih filmov. Igrajo Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Channing Tatum, Frances McDormand, Jonah Hill, in Alison Pill.

Deadpool

Kako osvežujoč film! Po vseh Marvel-Disneyevih vlakcih smrti je stripovski svet dobil superjunaka z nebrzdanim nasiljem in humorjem za odrasle. Ryan Reynolds je leta premikal gore, da je tega kanadskega (!) heroja spravil v kino in s tem podrl vse rekorde. Deadpool ima smešno malo zgodbe, a je tako vrhunsko narejen, da vse traparije in otročarije postanejo skorajda umetnost. Tako kot je narisan Deadpool obrnil svet stripov na glavo, je filmska verzija pokazala, da nadčloveški heroji lahko tudi preklinjajo in da lahko zaslužijo gore denarja v kinu, tudi če pokažejo kri. Pod taktirko Tima Millerja igrajo ob Reynoldsu še Morena Baccarin, Brianna Hildebrand, Ed Skrein in Karan Soni.

Eye in the Sky

Vprašanje časa je bilo, kdaj se bo Hollywood lotil vprašanja brezpilotnih letal in vojskovanja na daljavo. In kako bolje širnim množicam predstaviti sive cone sodobne vojne in morale, če ne s Helen Mirren in Aaronom Paulom ? Britanci in Američani lovijo teroriste v Keniji, upravljalec dronov pa se znajde pred dilemo: ubiti terorista ali rešiti deklico? Aaron Paul je pričakovano odličen, a predstavo ukrade nadrejeni Alan Rickman v svoji zadnji vlogi. Zgodba prefinjeno preklaplja med toni, drama pa prepleta elemente trilerja in tragične farse. Istočasno nas na temačen način zabava in informira.

The Nice Guys

Smo v sedemdesetih, v Los Angelesu. Detektiv Holland (Ryan Gosling) in plačana mišica Jackson (Russell Crowe) morata najti pogrešano dekle in umorjeno pornoigralko. Med preiskavo razkrijeta zaroto, ki vodi vse do vrha. Ta obnova dela krivico filmu, ki je neprestano smešen, poln akcije in črnega humorja, in neponovljive kemije med glavnima igralcema. Kdor se je spomnil dati Goslinga v tako kinetično akcijsko komedijo (glej: Shane Black) bi moral dobiti posebno nagrado. Film gradi na noir detektivkah in iz njih naredi umetnost.

Popstar: Never Stop Never Stopping

Glasbena industrija je ogromen stroj, ki požre mnoge in izpljune le nekaj zvezd, ki so brez dvoma najbolj dobičkonosne. Svetovna slava, slapovi denarja in neskončne turneje, to močno vpliva na posameznika. Tu vstopi Andy Samberg (Brooklyn Nine-Nine) s svojo ekipo in nam v “mockumentarcu” skozi satiro pokaže, da živimo v svetu, obsedenim s slavo. Popstar je neprestano veličastno trapast in ravno zaradi tega je odličen. V takšno satiro je moralo iti ogromno talenta in naveza Samberg-Schaffer ga ima čez glavo.

Jason Bourne

Po akcijski trilogiji, ki je premaknila meje žanra, ter malce manj uspešnem poskusu oživljanja franšize z Jeremyjem Rennerjem, se je Matt Damon odločil, da bo svetu vrnil pravega Jasona Bourna. Več let po izginotju v Bournovem ultimatu se Jason nepričakovano vrne – ravno v času, ko je svet nevarno nestabilen. A pričaka ga poseben tajni program, ki je bil ustanovljen z eno nalogo: ujeti Jasona Bourna. Si predstavljate? Poseben program samo za vas? Film ni presežek, ki se bo zapisal v anale, je pa dobro narejen akcioner, ki pokaže, kako je videti popcorn film, kadar se vse poklopi. Poleg Damona so v filmu tudi Julia Stiles, Vincent Cassel in Tommy Lee Jones.

Arrival

Denis Villeneuve ima pod pasom 19 projektov, več kot polovica je francoskih, a njegovo ime pozna večina cinefilov. Prisoners in Sicario, v prihodnosti pa še Blade Runner 2049. Sam si ga bom najbolj zapomnil po Arrival. Vzel je oguljeno premiso, kjer na Zemlji pristanejo nezemljani, in jo obrnil na glavo. Kaj hočejo? Zakaj so tu? Zakaj niso že razstrelili Bele hiše in zakaj nismo tega že videli s šestih kotov? Ker ni bistvo to. Film se sprašuje, kako bi se sporazumevali z vesoljci, zato v glavno vlogo ne da mišičnatega soldata, ampak lingvistko (Amy Adams). Da se razumemo, vojska hoče prišleke čim prej ugonobiti, a prej dovolijo znanstvenici, da razvozla neznan jezik in poskuša ugotoviti, zakaj so prišli. To je ZF v svoji najboljši formi (tisti za odrasle?): spektakularen, inteligenten, in poln novih, svežih idej. Igrajo tudi: Jeremy Renner, Forest Whitaker, in Michael Stuhlbarg.

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.