////////

Najboljše knjige iz strokovne literature 2013

Skoraj vsak časopis ali blog, ki da kaj nase, svojim bralcem našteje najboljše filme, knjige ali albume iztekajočega se leta. Zato sem se odločil, da vam priporočam kup odličnih knjig, ki so izšle v letu 2013, omejil pa sem se na strokovno literaturo (in dve humorni). To sem storil predvsem zato, ker so okusi za leposlovje izredno raznoliki, strokovna literatura pa zna biti privlačna večjemu številu ljudi.

Spodaj so zbrane najboljše knjige iz strokovne literature, izdane leta 2013.

Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth (Reza Aslan)

Jezus Kristus je verjetno najbolj priljubljen lik knjig vseh vrst. Konec koncev je Biblija najbolj prodajana knjiga. A kdo je bil zgodovinski Jezus Nazarečan? Kako je bil videti Jeruzalem v njegovem času in kateri dogodki so vodili do Jezusa Upornika ter posledično do njegove smrti na križu? Reza Aslan se je zgodbe o najbolj slavnem Zemljanu lotil znanstveno in natančno. Njegov opis Judeje pred Kristusom je ravno tako zanimiv kot samo dogajanje po “letu nič”, ne glede na to ali verujete ali ne.

The United States of Paranoia (Jesse Walker)

Amerika je, bolj kot preostali svet, navdušena nad teorijami zarot. Še vedno jih muči, kdo je ubil JFK, mnogi vztrajno iščejo dokaze o vpletenosti vlade v 9/11, hujskaške radijske osebnosti pa služijo na njihov račun. Jesse Walker v dobrih 450 straneh opiše zgodovino ameriške preganjavice, od prvih naselbin do vojne proti terorju.

The Reason I Jump (Naoki Higashida)

O avtizmu se končno ne govori več kot o duševni motnji, a večini še vedno ni jasno, kaj se pravzaprav dogaja v glavah avtistov. Na srečo je japonski najstnik Naoki z mamo razvil sistem, s katerim lahko zapisuje svoje misli, četudi jih izgovoriti ne more. V kratkih poglavjih opiše, kako je svet videti skozi oči avtista in dokaže, da imajo tudi oni domišljijo, smisel za humor in da so še bolj sočutni kot zdravi ljudje. Knjiga je v pomoč predvsem staršem, ki imajo avtističnega otroka, a je zanimivo branje tudi za vse ostale.

Smarter Than You Think (Clive Thompson)

Starejši nas pogosto opominjajo, da nas zabavna tehnologija (še posebej internet) poneumlja. Omenjenim starejšim posodite knjigo, ki jo je napisal dolgoletni pisec za Wired, v kateri je naš krasni novi svet opisan z drugega zornega kota. Internet nas pravzaprav dela pametnejše, spodbuja nove miselne vzorce in četudi se vedno bolj zanašamo na stroje, razmišljamo drugače, bolje.

Kill Anything That Moves (Nick Turse)

Vietnamska vojna velja za eno izmed najbolj grozljivih v ameriški psihi, a redko se govori o drugi strani: o civilistih, ki so jih Američani nekaznovano pobijali kot za stavo, o otrocih, ki jih še danes prizadevajo genetske mutacije in o naravi, ki se še dolgo ne bo opomogla. Nick Turse se osredotoči na poboje civilistov, ki niso bili redkost, kot nas hočejo prepričati. Pokol v My Laiu ni bil izjema, ampak eden izmed neštetih. Naslov “Kill anything that moves” je ukaz poveljujočih, ki so ga ameriški vojaki prejeli prevečkrat.

I am Malala (Malala Yousafzai)

Leta 2009 so Talibani zavzeli dolino Swat in jo podredili svojim nazadnjaški tradiciji in pravilom. A Malala, danes 16-letno dekle, ni moglo molčati in opozorila na pomen izobrazbe za ženske. Oktobra lani jo je eden od Talibanov na poti iz šole ustrelil v glavo, a je na srečo preživela. Še z večjim uporništvom je napisala knjigo in odpotovala v Združene države, kjer je ljudi opozarjala o dogajanju doma na TV, v časopisih in v Beli hiši. Fantastično branje.

Humans of New York (Brandon Stanton)

New York me že od nekdaj fascinira s svojo razgibanostjo in značajem, četudi ga nisem še nikdar obiskal. Humans of New York je začel kot blog, na katerem fotograf Brandon Stanton objavlja posnetke naključnih Newyorčanov, ob katerih na kratko zapiše njihove zgodbe. Gotovo nekaj, kar si zasluži knjižno obliko.

Everything is Perfect When You’re a Liar (Kelly Oxford)

Kelly je ena najbolj glasnih in smešnih ljudi, ki zabava splet že od daljnega leta 1997. V dotični knjigi se na svojstven način loti materinstva in življenja nasploh. Odlično branje za vsakogar, ki pogreša sarkazem in bistroumnost.

Dirty Wars (Jeremy Scahill)

Vojna je nekaj, v čemer je Amerika najboljša. A če se je skozi zgodovino bojevala z vojaki na “sovražnem ozemlju”, je vojna proti terorizmu drugačna. Smrt trosijo z neba, v državah, s katerimi ni v napovedani vojni. Jeremy Scahill, vojni poročevalec s kilometrino, je govoril z agenti Cie, plačanci in člani posebnih enot, ki so sodelovali v bojih od Afganistana do Somalije. Obišče tudi družino, ki je preživela eno izmed nočnih hišnih preiskav in napad s trotom ter razkrije grozljiv svet, v katerem morajo živeti nedolžni ljudje na drugi strani sveta.

Difficult Men (Brett Martin)

Z gotovostjo lahko rečemo, da je televizija zadnjih 15 let veliko boljša od hollywoodskih filmov. The Wire, The Sopranos, Breaking Bad, Mad Men, The Shield, in tako dalje. A zakaj je temu tako? Ker v njih nastopajo t.i. težavni, zapleteni in skrivnostni možje, ki jih kljub svoji posebnosti mučijo (ne)vsakdanje težave. Brett Martin je opravil dolge intervjuje z glavnimi igralci v svetu moderne televizije: David Chase (The Sopranos), David Simon (The Wire) in Matthew Weiner (Mad Men) so le trije izmed mnogih.

Command and Control (Eric Schlosser)

Odkar je človek prvič razcepil atom in izumil najbolj grozljivo orožje v svoji zgodovini, obstaja dilema: kako jedrsko orožje prenašati in pri tem ne uničiti samega sebe? Do danes nam znanost in politika prisegata, da so jedrski arzenali varni, a Schlosser razkrije, da smo bili med hladno vojno večkrat na robu nuklearne zime – zaradi nepazljivosti ali nesposobnosti ljudi, ki so bili zadolženi za varovanje orožja.

Channel Blue (Jay Martel)

Jay Martel je scenarist pri fantastični skeč komediji Key and Peele, v dotični knjigi pa na zabaven način predstavi naš nori planet. Nezemljanom satirično opiše Zemljo in Zemljane, katerih “edina naloga je izogibanje dolgočasju.”

Catastrophe 1914: Europe Goes to War (Max Hastings)

Max Hastings je izredno rodoviten zgodovinar, saj je napisal nešteto knjig o obeh svetovnih vojnah. Tokrat pa se je na skoraj 700 straneh razpisal o prvi svetovni vojni in opisal največje bitke, razložil, zakaj sta Nemčija in Avstro-ogrska glavna krivca za vojno in raziskal tudi manj znane bitke. Mogoče mu gre zameriti, da se ni posebej ustavil pri Soški fronti.?

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.