////

Najboljše znanstvene knjige leta 2015

Leto 2015 je bilo napeto, zanimivo in čudovito – predvsem na področju znanosti. Tudi znanstvena literatura ne zaostaja, zato smo letos dobili ogromno odličnih knjig, ki se ukvarjajo z vesoljem, zgodovino, roboti, možgani, … Ker se leto bliža koncu, si poglejmo, katere knjige so bile najbolj poučne in zanimive.

13.8 (John Gribbin)

138-john-gribbin

V prejšnjem stoletju smo v fiziki dobili dve veliki teoriji: splošno teorijo relativnosti in kvantno teorijo. Prva razlaga obnašanje zelo velikih, slednja pa obnašanje zelo majhnih stvari. John R. Gribbin, britanski astrofizik, se je po svoje lotil naloge, ki jo znanost poskuša opraviti v zadnjih desetletjih in sicer združiti obe teoriji v “teorijo vsega”. Nekateri sicer vemo, da je to 42, Gribbin pa trdi, da se resnica skriva v drugi številki: 13.800.000.000. Toliko je namreč staro vesolje in prav v tem naj bi se skrival odgovor.

Battling the Gods (Tim Whitmarsh)

battling-the-gods

Ateizem naj bi bil v zadnjih letih v porastu in mnogi bolj versko obarvani mediji grozijo, da se nam obeta apokalipsa sekularizacije. A proti bogovom se ne borimo prvič. Tudi v razsvetljenjstvu se nismo. Ateizem se je konkretneje začel že v stari Grčiji. Tim Whitmarsh, profesor grške kulture na Cambridgeu, v tej knjigi predstavi versko krajino v času Diagore, Demokrita, Sokrata, Epikura in drugih upornikov proti tiraniji teologije. Whitmarsh pokaže, da ima tudi ateizem svojo dolgo tradicijo in “svetnike”.

Dark Matter and the Dinosaurs (Lisa Randall)

dark-matter-and-the-dinosaurs

Dinozavre je ubila temna snov. To je premisa napete knjige, ki zgodovino vesolja in nas spremeni v napeto avanturo. Lisa Randall, profesorica fizike na Harvardu, skozi pop kulturo in politiko razloži najnovejše ugotovitve o vesolju, temni snovi, galaksijah, asteroidih, izumrtjih in nastajanju novih vrst. Naš planet je del vedno aktivnega vesolja, zato je obstoj na njem tudi izredno krhek. Po dobrih 400 straneh so nam bolj jasne povezave med velikim in majhnim, med vidnim in nevidnim.

Our Robots, Ourselves (David A. Mindell)

our-robots-ourselves

Prihodnost je tu, pravi krilatica. Na Marsu in kometu imamo robote, nad nami letajo brezpilotna letala, v ljudi vgrajujejo robote, ki jih ohranjajo pri življenju ali pa nadomestijo okončino. A mnogi opozarjajo, da moramo robote držati na kratko, sicer se nam obeta scenarij iz Terminatorja. Mindell pa trdi, da ne smemo med človeškim in nečloveškim delati takšnih meja. V tej knjigi podrobno razloži napačne predstave o robotih in nas poskuša prepričati, da je razvoj robotike nekaj čudovitega. Kar je nekaj, kar bi rekel robot.

Science of the Magical (Matt Kaplan)

science-of-the-magical

Lahko smer ptičjih migracij ali pa njihovo drobovje napovejo prihodnost? Imajo lunine mene res takšen vpliv na naša življenja? Obstajajo sveti potočki, ki zdravijo bolne? Kako narediti najboljši ljubezenski napoj? Lahko ustvarimo super-vojake kot v Marvelovih stripih? Matt Kaplan, novinar s področja znanosti, se je podal v bogato in živahno zgodovino čarodejnih predmetov, krajev in ritualov, ki jih najdemo tudi v bojda sodobnem svetu. Vsekakor je večina teh “nadnaravnih” stvari zgolj fantazija, a Kaplan nam pokaže, da je za njimi še veliko več. Seveda s pomočjo zgodovine in znanosti.

Spooky Action at a Distance (George Musser)

spooky-action-at-a-distance

V fiziki obstaja koncept, ki govori o premikanju in spreminjanju predmetov na daljavo, brez (mehaničnega) dotikanja. Torej o interakciji med dvema predmetoma, ki se ne dogaja v na istem kraju. Srhljivo, ne? Ta fenomen po besedah Georgea Musserja (novinar na MIT) spremeni koncepte prostora in časa, njega pa še bolj zanima, kako to vpliva na črne luknje, Veliki pok in na teorije vsega. Malce bolj strokovna knjiga z bolj specifično temo, a tiste, ki jih zanima vesolje in fizika, bodo gotovo veliko odnesli.

SPQR (Mary Beard)

spqr-a-history-of-ancient-rome

Leta 63 je bil Rim živahna prestolnica imperija, ki se je raztezal od Španije do Sirije. A kako se je Večno mesto tako hitro in tako drastično iz nepomebne vasice sredi Italije razvilo v eno najpomembnejših mest na planetu? Mary Beard, profesorica na Cambridgeu, spremeni naš pogled na zgodovino Rima in njegove revolucije, terorizem, odnos do žensk, politiko in suženjstvo predstavi s sodobnimi izrazi. S pomočjo velikih imen razkrije manj znane vidike Imperija ter nam predstavi neznane like, ki so krojili zgodovino. Izredno zanimiva knjiga, ki se bere kot detektivka.

Suspicious Minds (Rob Brotherton)

suspicious-minds

Teorije zarot so me vedno zanimale, saj veliko povedo o nas kot ljudeh in našem načinu razmišljanja. A zakaj jim tako radi verjamemo? Kakšna psihologija se skriva za glasnimi čudaki, ki trdijo, da nas hočejo Iluminati pomoriti s paro iz letalskih motorjev? Rob Brotherton se podrobno loti fenomena, na katerega ni imun noben spol, nobena starost in nobena stopnja izobrazbe. Bojda se ljudje takšni rodimo; možgani so tako narejeni, da v vsem iščejo vzorce in povezave med stvarmi, ki niso kavzalno povezane. Vedno iščemo zlobnega strica iz ozadja, ki nam hoče škodovati in se na naš račun okoristiti. A vse to ima svoje posledice. Ljudje ne cepijo otrok, politika ne ukrepa proti podnebnim spremembam, sprejmejo/zavrnejo se škodljivi zakoni… Mimogrede, ste vedeli, da alu-folija ne blokira radijskih valov, temveč nekatere frekvence celo okrepi?

The Brain (David Eagleman)

the-brain-the-story-of-you

In ko smo pri možganih, najbolj veličastni stvaritvi evolucije, prisluhnimo še nevroznanstveniku Davidu Eaglemanu. Organ, spravljen v temo in tišino lobanje, je odgovoren za vašo identiteto in dojemanje resničnosti. Kaj sploh je resničnost? Kdo ste “vi”? Kako se odločamo? Zakaj potrebujemo druge ljudi? Kako bo tehnologija spremenila definicijo človeka? Če druge knjige na seznamu raziskujejo širni kozmos okrog nas, ta knjiga predstavi naš notranji kozmos, sestavljen iz milijard celic in neštetih povezav. Vsi ti organski delčki sestavljajo nekaj neverjetnega: vas. Po priljubljeni oddaji še knjiga, v kateri Eagleman razloži, kako naše življenje vpliva na možgane in kako možgani vplivajo na naša življenja.

The Devil’s Chessboard (David Talbot)

the-devils-chessboard

Kot rečeno, ljudje radi verjamemo, da za vsakim dogodkom stoji vsaj ena oseba, ki ima v rokah vse niti. V nekaterih primerih je to res. Tej osebi je bilo ime Allen Dulles. Osrednjo obveščevalno službo v ZDA je spremenil v najmočnejšo in skrivnostno silo v Washingtonu. Agenciji je vladal najdlje in z njeno pomočjo je okrepil tako mesto Amerike v svetu kot tudi svoje. Manipuliral je s predsedniki, pomagal bogatim prijateljem, sodeloval z neonacisti, vojnimi zločinci in mafijci. Če se kateri izmed svetovnih voditeljev ni skladal z njegovimi političnimi parametri, ga je dal usmrtiti. Mogoče je imel prste tudi v najbolj slavnem atentatu 20. stoletja (JFK), a osebno se mi zdi, da ta del knjige malce šepa. Sicer pa odlično branje.

The Hunt for Vulcan (Thomas Levenson)

the-hunt-for-vulcan

Če smo seznam začeli z vesoljem, ga še zaključimo. Thomas Levenson nam pove zgodbo o “pogrešanem” planetu in kako so ga najboljši znanstveniki poskušali najti; in zgodbo o Einsteinu in njegovi teoriji o relativnosti, ki dokazuje, da ta planet ni nikoli obstajal. Planet bi po Newtonovi teoriji gravitacije moral obstajati in ker ga nikakor niso mogli najti, so znanstveniki krivili svoje metode in matematiko. A Einstein je ugotovil, da ni problematična metoda, ampak sama Newtonova teorija. Zato je zgradil novo teorijo.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.