/

Največje in najlepše knjižnice sveta

Knjižnice so čudoviti kraji, kjer na neštetih policah s svojimi zgodbami in svetovi tiho čakajo knjige. Skoraj vsaka knjižnica je že zaradi svojega poslanstva čudovita, a nekatere knjižnice so lepe tudi z estetskega vidika. Ula, ki jo najdete tudi na Twitterju in na njenem fantastičnem blogu o knjigah, je poprijela za gostujoče pero in naštela (prvih) deset najlepših in največjih knjižnic sveta.

1. Mestna Knjižnica Stuttgart (Stuttgart, Nemčija)

Stuttgartska knjižnica je ogromen, popolnoma kvadraten objekt, katerega stranice so poravnane s stranmi neba. Notranjost je povsem bela, objema pa pet nadstropni atrij. Oblikoval jo je Korejec Eun Young Yi, vrata pa je odprla šele nedavno, leta 2011. Mnogi sicer menijo, da je preveč sterilna in da ji primanjkuje pridih domačnosti in udobja, ki naj bi bil značilen za knjižnice.

2. Vasconcelos knjižnica v Mehiki (Mexico City, Mehika)

409 kvadratnih čevljev velika knjižnica v Mehiki je videti kot nekaj iz filmov Matrica. V knjižnici so steklene police, katere drži ogromno jeklenega okovja, in pet mrežnih ravni s steklenimi tlemi v turkizni barvi. Knjige obkrožajo odprto dvorišče, na katerem so s stropa suspendirane ogromne kosti črtastega kita. Vse skupaj je obdano z ogromnim botaničnim vrtom. Pod to moderno kreacijo se je podpisal Alberto Kalach.

3. Aleksandrijska knjižnica (Aleksandrija, Egipt)

Knjižnica v Aleksandriji v Egiptu je ena izmed največjih na svetu. Nekoč najbolj znana knjižnica sveta in eno od svetovnih čudes, nova zgradba ni tako imenitna kot njena prednica. Stavba je bila končana leta 2002, stala pa je kar 220 milijonov dolarjev. Knjižnica služi tudi kot kulturno središče, vsebuje pa še planetarij, laboratorij za obnovo rokopisov, umetnostne galerije in razstavne prostore, muzeje in konferenčni center, prav tako pa še knjižnice za otroke, mladostnike in slepe. Knjižnica ima prostora za čez 8 milijonov knjig, a jih ima trenutno na voljo okrog 500 tisoč.

4. Knjižnica Georga Peabodyja (Baltimore, Maryland)

Knjižnica je raziskovalna knjižnica Univerze Johns Hopkins. Knjižnica je bila del Peabody inštituta od leta 1878 do 1967, ko je postala v lasti mesta Baltimore. Knjižnica je predvsem znana po tem, da ima mnoge verzije Don Kihota, in da se bohoti s knjigami celo z začetka 19. stoletja. Poimenovali so jo “katedrala knjig”. Notranjost se ponaša s 61 čevljev visokim atrijem, lepimi črni in belimi marmornimi tlemi, ima pa tudi veliko balkonov in zlatimi stebri.

5. Osrednja knjižnica Seattle (Seattle, Washington)

Moderna knjižnica v Seattlu, na zunaj polna jekla in stekla, je bila zgrajena leta 2004. Pod njo sta se podpisala Rem Koolhaas in Joshua Prince-Ramus. Oblikovana je bila z idejo, da bo odprta in svetla, v nasprotju s temnimi in zatohlimi starimi knjižnicami. V njej je prostora za skoraj milijon in pol knjig.

6. Bostonska knjižnica (Boston, Massachusetts)

Ustanovljena leta 1848, bostonska knjižnica nosi naslov prve javne knjižnice v ZDA. Do danes se je v njej nabralo že 22 milijonov knjig, in je tako druga največja knjižnica v Ameriki. Stavba McKim, ki je del knjižnice, se ponaša z več kot 1,7 milijona redkostmi, kot so srednjeveški rokopisi, zgodnja dela Shakespeara, kolonialne bostonske zapise in druge artefakte.

7. Bodlejska knjižnica v Oxfordu (Oxford, Anglija)

Knjižnica, ki je poimenovala po Thomasu Bodleyu, je ena izmed najstarejših v Evropi. Ustanovljena je bila leta 1602. V njej domuje kar 11 milijonov knjig in drugih pisanih stvaritev, med njimi kar štiri kopije Magne Carte, Gutenbergova Biblija in Shakespearov First Folio iz leta 1623.

8. Knjižnica ameriškega Kongresa (Washington D. C.)

Največja ameriška knjižnica je najstarejša zvezna kulturna institucija v ZDA. Sestavljena je iz treh različnih stavb in je največja knjižnica na svetu. Knjižnica je sicer odprta za javnost, vendar si le člani kongresa in drugi pomembni državni uradniki lahko sposodijo knjige. Knjižnica služi tudi kot “knjižnica v skrajni sili”. Ponaša se z več kot 32 milijoni knjig, več kot 61 milijoni rokopisov, z grobim osnutkom Deklaracije o neodvisnosti, odlično kopijo Gutenbergovega Svetega pisma (ena od štirih kopij na svetu), z več kot 1 milijonom časopisov iz zadnjih treh stoletij, več kot 5 milijoni zemljevidov, 6 milijoni kosov not, in več kot 14 milijoni fotografij in grafik.

9. Trinity College knjižnica (Dublin, Irska)

Največja knjižnica Irske se nahaja v Dublinu, ustanovljena pa je bila skupaj s kolidžem leta 1592. Knjižnica nudi stalen dom slavnim evangelijem Book of Kells. Dva izvoda od štirih sta na voljo kot razstavna eksponata. Ponaša se z okrog 6 milijoni shranjenih predmetov.

10. Beloruska narodna knjižnica (Minsk, Belorusija)

Ustanovljena leta 1922, beloruska knjižnica predstavlja največjo zbirko beloruskih del in tretjo največjo zbirko ruskih del na svetu. Stavba je visoka 72 metrov, ima 22 nadstropij, dokončana pa je bila leta 2006. Načrtovala sta jo arhitekta Mihail Vinogradov in Viktor Kramarenko.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.