//

Kaj je boljše: Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video, Apple TV+, Pickbox ali Voyo?

Slovenci lahko že nekaj časa gledamo serije in filme po svojem urniku na petih t.i. on-demand ponudnikih: Netflix, HBO, Amazon, Apple TV+, Pickbox, in Voyo. A kateri je najboljši? Kdo ponuja največ in kateri se najbolj izplača? Preveril sem vse ponudnike, in kot boste videli, ima vsak od njih nekaj za določeno ciljno skupino. Vnaprej pa je treba reči, da ni ponudnika, ki bi vsem prinesel vse.

Netflix

Splošno

Netflix uradno ponuja več kot sto tisoč ur vsebin, oziroma okrog 50 tisoč naslovov. To pomeni, da bi Netflix “obrnili” (če se lahko izrazim po igričarsko) v dobrih enajstih letih. Težava je v tem, da je pri nas na voljo le petina tega in dokler Netflix ne izpolni obljube in celotnemu svetu ne odklene vseh vsebin, se bo mogoče komu zdelo nepravično, da plačamo enako ceno kot Američani za 20% vsebin. Po drugi strani ima Netflix ogromno izvirnih vsebin (skoraj tisoč naslovov) in včasih se v vsej tej kvantiteti najde tudi kaj kvalitetnega. (Samo leta 2018 so za svojo produkcijo dali 12 milijard dolarjev.)

Glavna pomanjkljivost za slovensko občinstvo je gotovo odsotnost podnapisov. Nekatere govorice pravijo, da jih nikoli ne bo, ker to zaradi majhnega trga ni dobičkonosno, spet drugi govorijo, da se dela na tem. Konec koncev je tudi HBO korporacija, pa se jim podnapisi očitno izplačajo.

Možnosti ogleda

Do Netflixa lahko dostopate preko spletnega brskalnika, mobilnih aplikacij ter pametnih televizorjev (nekateri imajo celo poseben gumb zanj). Netflix je poskrbel, da je “doživetje uporabnika” enako na vseh platformah. Mobilna aplikacija in aplikacija za Apple TV sta zato odzivni in pregledni. Aplikacije na cenejših televizorjih ali medijskih centrih (Western Digital) pa so lahko zastarele in bolj nerodne.

Cena

Netflix ponuja tri pakete: osnovni (7,99€/mesec) , standardni (9,99€/mesec) in premium (11,99€/mesec). Razlika med paketi je v kvaliteti videa in številu zaslonov, na katerih lahko istočasno gledate. Osnovni paket omogoča le en zaslon, standardni dva, premium pa štiri. HD kvaliteta je omogočena pri standardnem paketu, premium pa ponuja kvaliteto 4K. Netflix ima mesec preizkusne dobe.

Vrednost

Netflix je gotovo najbolj priljubljen ponudnik pretočnih vsebin v Sloveniji in kljub temu, da nam ni na voljo celoten katalog, še vedno govorimo o gromozanski količini filmov in serij. Kdor ne zna angleško, mu bo Netflix težko v veselje (razen če zna nemško ali italijansko), vsi ostali pa dobijo ogromno vsebin za ta denar.

HBO GO

Splošno

HBO velja za ponudnika najboljših TV serij (The Wire, Game of Thrones, The Sopranos…), zato je bil do prihoda Netflixa najboljša izbira med VOD ponudniki. Za razliko od rdečega konkurenta HBO ponuja veliko manj vsebine (“le” 6.500 ur, oziroma slabih 900 naslovov), a večina je kvalitetna in podnaslovljena. Poleg svojih izvirnih vsebin HBO ponuja tudi številne serije drugih ponudnikov (Hulu, Showtime, BBC), v knjižnico pa prihaja tudi intelektualna lastnina Warner Bros, ki je lastnik HBO.

Možnosti ogleda

HBO je bil Slovencem dolgo na voljo le preko ponudnikov internetnih storitev kot sta Telekom ali Telemach. A konec novembra 2017 so tudi za nas odklenili HBO GO, ki je dostopna na enak način kot Netflix. HBO je dostopen na mobilnih napravah, na Apple TV, na Google Chromecast, PlayStation, Samsungovih pametnih TVjih, in na Xbox One. Z enim računom lahko vsebine gledate na največ petih napravah.

Cena

HBO GO je na voljo za 5,99 evra na mesec, kar je ceneje kot Netflix. HBO lahko s takšno ceno zlahka konkurira Pickboxu in Voyu, ki prav tako ponujata vsebine s podnapisi za 7 evrov mesečno, le da kvaliteto in kvantiteto vsebin težko primerjamo, saj je HBO daleč najboljši za ta denar. HBO ponuja en teden brezplačnega preizkusnega obdobja.

Vrednost

Kdor je ljubitelj kvalitetnih TV serij (tako novih kot klasičnih), priljubljenih filmov (npr. naslovi iz DC vesolja, Harry Potter, Gospodar Prstanov), in vsebin za otroke, potem je HBO odlična izbira, posebej zaradi jezikovne dostopnosti.

Amazon Prime Video

Splošno

Amazon Prime Video je na tujem trgu že desetletje, v Slovenijo pa je prišel konec leta 2017. Poleg filmov in serij drugih ponudnikov (kot so na primer Mr Robot, The Walking Dead, Preacher, Dr House, itd.), Amazon ponuja tudi širok izbor svoje kreative: The Grand Tour, The Man in the High Castle, American Gods, Lore, Goliath, Patriot, Sneaky Pete, Fleabag, The Boys, itd.

Možnosti ogleda

Amazon Prime Video je možno gledati na računalniku, na mobilnih napravah, na Apple TV, različnih pametnih televizorjih, Xboxu, Roku predvajalnikih, in Playstationu.

Cena

Mesečna naročnina na Prime Video znaša 5,99 evra na mesec. To pomeni, da je cena konkurenčna ostalim ponudnikom na slovenskem trgu, nekatere vsebine pa ponujajo tudi podnapise.

Vrednost

Prime Video ni pretirano drag in če pri ostalih ponudnikih pogrešate točno določene serije ali filme, potem se vam naročnina izplača. Najboljša stran Prime Video je izvirna produkcija, ki ima kar nekaj odličnih naslovov, težko pa se pohvalijo s ponudbo nasploh – vsaj pri nas. Prime Video je torej v redu izbira, gotovo pa ni prva.

Apple TV+

Splošno

V vedno bolj neusmiljeni vojni za TV pogačo je svojo pretočno storitev novembra 2019 lansiralo tudi najbogatejše podjetje na svetu. Začeli so sicer počasi, z le nekaj serijami. Nove dodajajo vsak mesec in nekoč se bo verjetno nabral lep kup zabavnih vsebin. Kljub temu, da so pri Applu pogodbe podpisali ljudje kot so Jennifer Aniston, Oprah Winfrey in Steven Spielberg, je večina vsebin povprečnih, če odštejemo imenitno Mythic Quest: Raven’s Banquet. Glede na to, da namerava Apple do leta 2022 za vsebine porabiti več kot štiri milijarde dolarjev, se nam sčasoma verjetno obeta veliko dobrot. Ob tem je nujno treba omeniti slovenske podnapise, saj so vse njihove vsebine prevedene. Pa se izplača? Niti ne. Kvantiteta in kvaliteta vsebin trenutno ne odtehtata petih dolarjev na mesec. Če pa ste pred kratkim kupili novo iNapravo, si pa le oglejte, kaj ponujajo.

Možnosti ogleda

Apple se svojih vsebin ni odločil ponuditi vsem – do njih lahko dostopajo le uporabniki Apple naprav. To pomeni, da njihove serije in filme gledate le na svojem iPhonu, iPadu ali pa na Apple TV napravi. Apple TV+ je že od samega začetka na voljo v okrog 100 državah. Glede na to, da je na svetu skoraj poldrugo milijardo Applovih naprav, se Applu verjetno ne kolca po “navadnih smrtnikih”.

Cena

Apple je vsem, ki so od novembra 2019 kupili novo napravo, samodejno podaril eno leto naročnine. Če niste še pripravljeni na menjavo, vas bo dostop do trenutno še vedno revnega kataloga po enem tednu preizkusne dobe stal 4,99 dolarjev na mesec. Apple TV+ je tudi vključen v veliki Apple One paket, v katerem za slabih enajst evrov dobite tudi dostop do njihovih video iger, 50 GB iCloud prostora, ter Apple Music.

Vrednost

Apple TV+ je od vseh ponudnikov na seznamu najcenejši, a je omejen izključno na uporabnike Apple naprav. Dejstvo je, da trenutno ne zamujate ničesar; če pa vam naročnino Apple podari sam, boste mogoče našli tudi kaj zase. Težko pa ga priporočim komur koli.

PickBox

Splošno

PickBox ponuja skoraj tri tisoč ur vsebin, vse podnaslovljene s slovenskimi podnapisi. Med vsebinami je nekaj kvalitetnih naslovov, ki so v Sloveniji ekskluzivno na voljo le na PickBox; predvsem gre za evropsko produkcijo. Ne pričakujte velikih naslovov. Med naštetimi je Pickbox po količini ur pri dnu, a ker ponujajo slovenske podnapise in to za serije, ki jih na primer nima HBO, je Pickbox za mnoge Slovence mogoče bolj privlačen kot Netflix ali Prime Video.

Možnosti ogleda

Pickbox je na voljo pri štirih operaterjih: T2, Telemach, Telekom Slovenije in Total TV. Seveda je mogoč tudi ogled prek aplikacij in na nekaterih pametnih televizorjih. Vmesnik je pregleden in se je v zadnjem času zelo izboljšal.

Cena

Pickbox ponuja tri pakete. Paket Start stane 5€ na mesec in ponuja hkratni ogled vsebin na dveh napravah. Paket Plus je enak prvemu, le da za pol leta odštejete 25€ (in s tem prihranite pet evrov), Paket Family pa stane 48€ na leto in omogoča hkratni ogled na treh napravah.

Vrednost

PickBox ima za pet evrov mesečno sprejemljivo veliko vsebin, najbolj pa bodo navdušeni tisti, ki imajo vrh glave ameriške produkcije in bi raje gledali skandinavske, španske, italijanske ali britanske zadeve. Velik plus so seveda slovenski podnapisi, ne verjamem pa, da bi katalog navdušil povprečnega gledalca.

Voyo

Splošno

Voyo ima skoraj devet tisoč vsebin in, kar je največji plus, veliko domače produkcije. V širokem katalogu tako trenutno (konec 2020) najdemo več kot 5,000 ur vsebin. Voyo med drugim ponuja ogled vseh njihovih kanalov za en teden nazaj, poleg zakupljenih vsebin pa so na voljo VOYO originalne serije, sinhronizirane risanke, ekskluzivni športni prenosi v živo, itd.

Če svoje TV vsebine najraje konzumirate na komercialnih TV kanalih (kriminalke, proceduralke, sitcom in telenovele), potem bo Voyo dobra izbira za vas, predvsem glede na razmerje med ceno in številom vsebin.

Možnosti ogleda

Voyo je dostopen na računalniku in pametnih televizorjih (LG, Philips, Samsung, Android TV), preko posebnih aplikacij in kanalov pri ponudnikih TV storitev (Siol Box, itd.), ter preko aplikacij za iOS in Android. Na Apple TV ga trenutno ni mogoče gledati.

Cena

Voyo je prva dva tedna na voljo brezplačno, nato pa se obračunava po 7 evrov mesečno. To pomeni, da je drugi najdražji ponudnik na seznamu, takoj za Netflixom.

Vrednost

Voyo predvsem blesti v domači produkciji, saj ponuja vse vsebine, ki jih pridela ProPlus (mnoge dan pred TV premiero), ob njih pa tudi serije, ki so na voljo ekskluzivno na platformi. Za ljubitelje tovrstnih vsebin, športnih prenosov, in otroškega programa, je sedem evrov na mesec dober vložek. Količina in kvaliteta ostalih vsebin, četudi imajo slovenske podnapise, pa težko odtehta naročnino.

8 Comments

 1. Super članek, bravo! Bi pa omenil, da je aplikacija za Amazon na Apple TV, ki je mimogrede povsem nova, saj je prišla na platformo šele kak mesec nazaj, milo rečeno katastrofa. Je pa vsaj zame prvo merilo pri izbiri VOD ponudnika ponudba, z vmesniki se potem človek že stepe 🙂 Srečno Renton in kaj pogosteje objavljaj!

  • Hvala, “Vinko!” 🙂 Mogoče bodo ponudbo pri nas kaj razširili. Trenutno res ni računice še z njimi. 🙂

 2. Hbo Go: pohvala za lokalizirano vsebino, kar moti je neobstoj aplikacije za google tv. Glede na pritožbe po forumih (kako leto drugje po evropi): HBO europe sram te bilo!

 3. Netflix na novi Apple Tv4K je super. Sedaj ko so posodobili tvOS, izbereš Match Frame Rate and Dynamic Range in je kvaliteta predvajanja res takšna kot mora biti.
  Če je posnetek v 24fps, gledamo v 24fps. Ne da gledamo vse v 50fps. In če imaš dober 4K tv je smiselno vzeti premium naročnino. Veliko novih zadev je v 4K HDR ali Dolby Vision. Razlika je očitna. Lp

 4. Pickbox ni ekskluzivno na Telekomu. tudi T-2 ima paket že nekaj časa v ponudbi.

 5. Sam uporabljam Netflix ter HBO…podnapisi gor/dol, sama zbira je pri obeh zeloo omejena. Po 2mesecih na netflixu lahko šaltaš samo še na indijske filme ki ji je mnogo več kot katerikoli drugih. Prav tako znanih naslovov iz preteklosti je bore malo.
  Prav tako na HBO…
  izbor je omejen pri obeh, kombiniram pa oba.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.