Politika,  Vesolje,  Zgodovina,  Znanost

Predsedniški govor, če pristanek na Luni ne bi uspel

Ko se je zgodovinski podvig pristanka na Luni julija 1969 izkazal za uspešnega, si je takratni ameriški predsednik, Richard Nixon, gotovo oddahnil, saj mu ni bilo treba pred kamerami prebrati žalostnega govora, temveč zmagoslavnega. Leta 1999 je v javnost prišel govor, ki je bil napisan vnaprej, v primeru, da misija na Luno spodleti. Poleg govora so bila še navodila, kako vdovam izreči sožalje in zjutraj ljudem širom sveta sporočiti, kaj se je zgodilo.

ce-bi-pristanek-na-luni-spodletel

Prevod se glasi:

Usoda je hotela, da možje, ki so šli raziskovat luno v miru, ostanejo na luni in tam počivajo v miru.

Pogumna možakarja, Neil Armstrong in Edwin Aldrin, vesta, da ni upanja za njuno vrnitev. A vesta tudi, da je v njuni žrtvi upanje za človeštvo.

Ta dva možakarja sta dala svoji življenji za najplemenitejši cilj človeštva: iskanje resnice in razumevanja.

Za njima bosta žalovali njuni družini; za njima bo žaloval njun narod; za njima bodo žalovali vsi ljudje sveta; za njima bo žalovala Mati Zemlja, ki je upala svoja sinova poslati v neznano.

V svojem raziskovanju sta združila ljudi sveta v celoto; v svoji žrtvi sta še bolj stkala bratske vezi človeštva.

V antičnih dneh so ljudje gledali v zvezde in v ozvezdjih videli svoje junake. Dandanes delamo podobno, le da so naši junaki epski možje iz mesa in krvi.

Drugi jima bodo sledili in gotovo se bodo vrnili domov. Človekovo iskanje se ne bo ustavilo. A ta moža sta bila prva in prva bosta ostala tudi v naših srcih.

Vsak človek, ki bo v prihodnjih nočeh gledal Luno, bo vedel, da je nekje na drugem svetu kotiček, ki je za vekomaj človeški.

Živjo, sem Sašo. Sem pisun in prevajalec, radovednež in knjigoljubec. Po duši sem astronavt, po telesu bolj lenivec. Znam preklinjati v latinščini, na 100 metrov pa tečem okrog pol ure. Sinapse krmim s filozofijo, žile pa s čisto pravo kavo. Nisem zdravnik.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.