//

Serije, ki so srhljivo natančno napovedale prihodnost

Hollywood je vedno rad napovedoval prihodnost, najraje tisto temačno in distopično. Običajno to počne zato, da bi opozoril na stanje v sedanjosti, včasih pa se zdi kot bi scenaristi videli v prihodnost. The Simpsons, rumeni humanoidi, ki že skoraj tri desetletja nastavljajo zrcalo družbi, so se še posebej izkazali za nič manj kot Nostradamuse sodobnega časa.

Med šalami o vklenjenosti v zakon, demenci, ali iskanju notranjega miru, so se pojavile tudi temačne napovedi prihodnosti, ki so se v pisanih devetdesetih zdele nemogoče.

Leta 1994 so v risani seriji namignili, da šolska kuharica v obroke skrivaj daje konjsko meso, leta 2013 pa smo bili priča ogabnemu škandalu, v katerem so v hrani znanih restavracij našli konjski DNK. Leta 1998 so se Simpsonovi delali norca iz mestnih otrok, ki dolgčas preganjajo v simulatorju kmečkih opravil, 21 let kasneje pa so nam bivši sošolci in tete pošiljali vabila za FarmVille.

Bolj paranoični gledalci so v eni izmed epizod videli zloveščo napoved terorističnega napada leta 2001, težko pa moremo mimo epizode iz leta 2000, ko ameriška predsednica Lisa Simpson omeni, da je njen predhodnik Donald Trump državo spravil v bankrot. Simpsonovi so med drugim napovedali tudi, da bo Fox, studio, v katerem nastaja serija, postal del Disneya, ter da se bo Evropa hotela znebiti Grčije.

Druga serija, ki je večkrat napovedala prihodnost, je Netflixova že kultna serija Black Mirror. Ta ima sicer že v premisi napovedovanje distopične prihodnosti, a nihče si ni mislil, da se bodo nekatere stvari začele uresničevati še pred četrto sezono.

Že s prvo epizodo je serija napovedala politični škandal: premier je prisiljen, da v živo pred kamerami občuje s pujsom, če hoče, da teroristi izpustijo ugrabljeno princeso. Štiri leta kasneje so Britanci v tabloidih izvedeli, da je takratni premier David Cameron na faksu kot del iniciacije v bratovščino bojda moral početi prav to.

Leta 2013 je epizoda z absurdno zgodbo o animiranem liku Waldu, ki je z žalitvami in rasizmom postal premier, napovedal Donalda Trumpa. Tako Trump kot Waldo sta v predvolilno bitko vstopila izključno zaradi samopromocije, na koncu pa sta oba postala voditelja svojih držav. In v Waldovi Britaniji prihodnost ni ravno svetla.

Najbolj temačna napoved serije pa se uresničuje na Kitajskem. Leta 2016 je prva epizoda tretje sezone predstavila zgodbo o družbi, kjer vsi ocenjujejo drug drugega, slaba ocena pa pomeni izgubo prijateljev, zavrnitev na letališču in izobčenje iz družbe.

Kitajski sistem »družbenega kredita«, ki je trenutno v fazi testiranja, leta 2020 pa bo obvezen za vse državljane, naj bi delal prav to: aplikacija bo Kitajce ocenjevala na podlagi nakupovanja, objav na družbenih medijih in brskanja po spletu. Končna ocena bo vplivala na najem kredita, pridobitev vizuma in celo na bodočega partnerja. Ko resničnost kopira umetnost, vedno pobere najhujše zamisli.

Tudi druge TV serije so občasno uspešno napovedale bodočnost. The Lone Gunmen, sestrska serija nanizanke X Files, je do potankosti napovedala napad 11. septembra, in sicer pol leta pred dejanskim napadom.

Family Guy je leta 2009 napovedal, da bo Bruce Jenner postal Caitlyn Jenner, Person of Interest pa je šest mesecev prej napovedal sago z Edwardom Snowdnom.

Serija Second Chance je leta 1987 pokazala libijskega diktatorja Gadafija v nebesih, kjer izvemo, da je umrl leta 2011. Moamer Gadafi je dejansko umrl leta 2011, ko so ga linčali uporniki. Leta 1967 so Star Trek mimogrede omenile pristanek na Luni, ki se je zgodil čez dve leti, Chris Rock pa je v svoji oddaji leta 1999 napovedal, da bo OJ Simpson izdal knjigo, v kateri pove, da žene sicer ni ubil, a opiše kako bi jo, če bi jo.

Britanska špijunska serija Spooks je le nekaj dni pred terorističnim napadom v Londonu srhljivo natančno napovedala, kako se bo zgodil. Leta 2006 je hišnik v zdravniški komediji Scrubs omenil, da se Osama bin Laden skriva v Pakistanu – točno tam, kjer so ga specialne enote ameriške mornarice našle čez pet let.

Ne pozabimo na Georga Blutha iz serije Arrested Development, ki je leta 2014 hotel zgraditi zid na meji med Kalifornijo in Mehiko – kar je njegova hči uporabila v svoji predvolilni bitki. Nas na koga spomni?

Ob takšnih napovedih lahko zamahnemo z roko in rečemo, da so le naključja, saj obstaja na stotine serij, katerih izmišljena prihodnost se ni uresničila. Lahko pa verjamemo, da imajo nekateri scenaristi dobre vedeževalke in se ob vsaki nanizanki, ki nam hoče pričarati prihodnost, vprašamo, če se bo uresničila.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.