//

Kakšen bi bil sovjetski jedrski napad na Evropo?

Sovjetska zveza je leta 1979 sestavila načrt in izvedla simulacijo jedrskega napada na Evropo, oziroma na nuklearni spopad med Natom in Varšavskim paktom. Ta naj bi trajal le sedem dni, meje pa bi se spremenile predvsem v državah vzhodno od reke Ren. Tajni načrt je leta 2005 razkrila konservativna poljska vlada takoj po izvolitvi. Poljska je bila del Varšavskega pakta (skupaj z Bolgarijo, Češkoslovaško, Vzhodno Nemčijo, Madžarsko, Romunijo in, seveda, Sovjetsko zvezo).

Potek napada

Načrt jedrske vojne med Natom in Varšavskim paktom, 1979
Načrt jedrske vojne med Natom in Varšavskim paktom, 1979

Načrti so napad predvidevali kot odgovor na Natov jedrski napad. Sovjeti so računali, da bi Nato jedrsko bombo vrgel na dolino reke Visle, s čimer bi Sovjetom preprečil pošiljanje okrepitev v Poljsko, medtem ko bi Zahod mirno okupiral celotno državo. V tem napadu naj bi umrlo več kot dva milijona Poljakov, država pa bi bila povsem uničena. Sovjeti bi napredovanje Natovih sil upočasnili z jedrskim napadom na Zahodno Nemčijo, Belgijo, Nizozemsko in Dansko.

Na zemljevidih so kot tarče označena mnoga zahodnjaška mesta, mednje pa niso vključena britanska in francoska, saj sta državi bili že takrat močni jedrski sili (takoj za Američani in Rusi) in domino efekt je zadnje, kar bi Sovjeti hoteli. Francozi so namreč takrat imeli obrambno strategijo Force de frappe, ki ob napadu na Francijo predvideva jedrski napad na večja ruska mesta. Med hladno vojno sta obe strani imeli vnaprej programirane jedrske konice, uperjene v točno določena mesta in le en ukaz bi povzročil globalno jedrsko vojno. Kot je ob razkritju dokumentov pisal The Guardian, se Rusi niso namenili premakniti dlje od reke Ren.

Znane tarče

Sovjeti so v načrtih med tarče umestili tudi Dunaj, ki bi ga napadli s 500-kilotonsko jedrsko bombo, enako porcijo pa bi dobili tudi mesti Vincenza in Verona. Kaj to pomeni? 500 KT bomba bi povsem uničila ves Dunaj, umrlo pa naj bi skoraj milijon ljudi, medtem ko bi jih bilo več kot milijon ranjenih. Radioaktivne padavine bi se razširile tudi do 330 km stran od Dunaja (oziroma Verone), kar pomeni, da bi Slovenija v vsakem primeru čutila posledice napada. Po napadu naj bi Dunaj in severni del Italije okupirali madžarski vojaki.

Posledice 500 KT jedrske bombe na območju Dunaja. (Nukemap)
Posledice 500 KT jedrske bombe na območju Dunaja. (Nukemap)

Uničeni bi bili tudi Stuttgart, München in Nuremberg, okupirali pa naj bi jih češkoslovaški in madžarski vojaki. Na Danskem so Sovjeti nameravali uničiti mesti Roskilde in Esbjerg. Slednje je mesto strateškega pomena, saj ima ogromno pristanišče, v katerega bi Nato lahko vozil okrepitve; Roskilde pa je kulturnega pomena in bi njegovo uničenje zbilo moralo danskega naroda. Sovjeti so računali, da bi v devetih dneh dosegli francosko mesto Lyon in se ustavili celo ob Pirenejih, a so češkoslovaški generali že takrat menili, da je to preveč optimistično, sodobni strategi pa se z njimi strinjajo.

Na srečo Sovjeti napada niso uresničili, saj je zagotovljeno medsebojno uničenje (MAD) predvidevalo preveliko globalno škodo. A obe strani sta razmišljali vnaprej in v predalih skrivali mnogo načrtov za vse možne scenarije. Ta in mnoge druge načrte je gotovo preprečil tudi pogovori SALT II, v okviru katerih sta se pogajali ZDA in Sovjetska zveza med letoma 1972 in 1979. Pogovori so botrovali sporazumu START in sporazumu o prepovedi jedrskih poskusov.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.