////

Kaj je boljše: Spotify, Deezer, Tidal, Apple Music, ali YouTube Music?

Konec leta 2001 se je naše poslušanje glasbe spremenilo za vekomaj, ko je Rhapsody (danes Napster) prvi ponudil pretočno poslušanje glasbe z neomejenim dostopom do skladb v okviru mesečne naročnine. Trenutno je po svetu aktivnih več kot 30 podobnih ponudnikov, ravno toliko pa jih je tudi izginilo v arhive zgodovine.

V Sloveniji je trenutno na voljo pet ponudnikov: Deezer, Apple Music, YouTube Music, Tidal in Spotify, ki je na naš trg prišel sredi julija 2020. Po vzoru članka o video pretočnikih si tako poglejmo, kateri od teh se nam najbolj izplača.

Apple Music

Potomec revolucionarnih iTunes in iPoda je sčasoma postal eden najbolj priljubljenih ponudnikov pretočne glasbe, na voljo pa je tudi uporabnikom Androida.

Cena: Po brezplačnih 90 dneh preizkusne dobe znaša mesečna naročnina 5,99€, če pa vzamete družinski paket (do 6 članov), vas bo to stalo cent manj kot devet evrov.

Za koga je najboljši: Za tiste, ki imajo ogromno glasbeno knjižnico na iTunes ali pa so popolnoma predani Applovemu ekosistemu.

Pro: Apple Music razpolaga z več kot 60 milijoni skladb, do katerih lahko dostopate z različnih platform (macOS, iOS, Windows, Android, Apple TV, Android TV, itd.), glasbeni kustosi pa ustvarjajo raznolike tematske sezname predvajanja, preko katerih lahko zlahka odkrivamo novo glasbo. Občasno se ustvarjalci odločijo, da bodo glasbo izdali ekskluzivno za Apple, priročna storitev pa je tudi iskanje skladb preko besedila. Poleg tega se neprestano vrti posebna radijska postaja Beats 1, kjer različni DJi vrtijo popularno glasbo.

Contra: Vmesniki so bolj ali manj zmedeni (tako v brskalniku kot tudi v iTunes in na mobilni aplikaciji) v primerjavi z ostalimi ponudniki.

Deezer

Deezer, ki so ga leta 2007 začeli v Franciji, je najbolj priljubljen v Evropi, tudi v Sloveniji.

Cena: Redna mesečna naročnina je 7,99€, prve tri mesece pa je dva evra manj.

Za koga je najboljši: Za tiste, ki hočejo preprosto uporabo, ter neskončen seznam priporočenih skladb, ki jih storitev servira s pomočjo algoritmov.

Pro: V knjižnici je na voljo 56 milijonov skladb (nekatere na žalost niso na voljo v Sloveniji), mobilna aplikacija pa ponuja popolnoma brezplačno izkušnjo, a z oglasi. V namizni aplikaciji lahko naložite svoje MP3 skladbe, kvaliteta zvoka pa je odlična. Poleg tega ima Deezer ogromno ekskluzivnih vsebin (koncerti, intervjuji, komentarji skladb), ter odlično storitev Flow, ki vam na podlagi všečkov in zgodovine predvajanja predlaga nove skladbe.

Contra: Kljub temu, da ima manjšo knjižnico, je storitev dražja kot npr. Spotify in Apple Music. Deezer tudi nima svojih podcastov.

Spotify

Spotify velja za najbolj znanega ponudnika pretočne glasbe, ki ima skoraj 300 milijonov uporabnikov po vsem svetu. V Sloveniji je na voljo šele od julija 2020.

Cena: Osnovni paket vas bo po preizkusnem mesecu stal 5,99€, paket za pare pa stane 7,99€. Na voljo je tudi družinski paket, s katerim lahko za 9,99€ na mesec glasbo posluša do šest oseb.

Za koga je najboljši: Za tiste, ki hočejo dostop do največ različne glasbe z različnih plaftofm.

Pro: Tako kot Deezer tudi Spotify ponuja brezplačno različico, kjer lahko med oglasi glasbo poslušate v naključnem zaporedju. Poleg ogromne knjižnice (več kot 60 milijonov skladb) se Spotify hvali tudi z neverjetno izbiro seznamov predvajanja (ki so lahko tudi kolaborativni), ter vedno večjo izbiro ekskluzivnih podcastov. Še več ekskluzive: nekateri novi albumi so nekaj časa na voljo le uporabnikom Spotifyja, preden jih izdajo za preostali svet.

Contra: Oglasi v brezplačni verziji so vsiljivi, onemogočeno pa je tudi poslušanje specifičnih skladb – predvajajo se naključne skladbe na podlagi izbranih žanrov.

Tidal

Tidal, ki ga ima delno v lasti Jay-Z, je edini, ki ponuja najvišjo možno kvaliteto glasbe.

Cena: Tidal je najdražji med izbranimi, saj stane 8,99 evrov na mesec, če pa hočete HIFI kvaliteto, boste za storitev odšteli 17,99€. Prvi mesec je brezplačen.

Za koga je najboljši: Za audiofile, ki prisegajo na najboljšo kvaliteto zvoka.

Pro: Še enkrat, Tidal ponuja visoko kakovost zvoka, ob več kot 60 milijonov skladb pa so na voljo tudi glasbeni videi (več kot 240 tisoč) in koncerti v živo. Najbolj so osredotočeni na Hip-Hop, ogromno pa dajo tudi na izpostavljanje manj znanih avtorjev.

Contra: Kot rečeno je Tidal najdražji in kljub obljubam o kvaliteti niso vse skladbe na voljo v najvišji. V zvrsteh izven Hip-Hopa storitev šepa, aplikacije pa so zmedene.

YouTube Music

Googlov YouTube ima že tako največjo zbirko glasbe na planetu, zato bi bilo neumno, če je ne bi ponudil posebej. Je naslednik storitve Google Play Music.

Cena: Po preizkusnem mesecu je naročnina 7,99€, če pa ste naročeni na YouTube Premium, je glasbena storitev vključena.

Za koga je najboljši: Za uporabnike Google Play Music, ljubitelje YouTubea, in tiste, ki so na Androidu.

Pro: Brezplačna verzija tako kot Deezer omogoča poslušanje specifičnih skladb (in ne le shuffla), seveda z oglasi. Storitev prilagaja izpostavljene sezname predvajanja glede na čas in lokacijo – kar pomeni, da vam v avtu ponudi drugačno glasbo kot v fitnesu ali doma. Všečna je tudi opcija preklapljanja med video in audio verzijo skladbe z enim gumbom.

Contra: Zmedenost in slab vmesnik Google Play Music se nadaljuje tudi tu. Brezplačna verzija ne deluje z zaklenjenim zaslonom ali med uporabo druge aplikacije. Tistim, ki imajo YouTube Premium, bo mogoče zoprno tudi to, da Music zahteva svojo aplikacijo.

Sklep

Osebno že pet let uporabljam Deezer, zato sem mogoče pristranski. A odkar je na voljo tudi Spotify z več glasbe za manj denarja (dobesedno) – in njihovimi ekskluzivnimi podcasti – se nagibam k spremembi. Povprečnemu poslušalcu bo mogoče najbolj pomembna cena, saj je izkušnja poslušanja bolj ali manj enaka. Bo pa vsakega zahtevnejšega uporabnika pritegnila druga storitev glede na potrebe.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.