/

TikTok trend: 200 tisoč evrov mesečno za pet fraz

Dober teden nazaj, sredi julija, sem na TikToku naletel na video, ki je bil tako bizaren, da sem postal malodane obseden z njim. Kaj se tu dogaja? Zakaj? Kdo? Komu? so bila moja “boomerska” vprašanja, ko je urejena svetlolaska z likalnikom za lase grela posamična zrna kokic in ponavljala fraze (v angleščini) “Ja, ja, ja, sladoled je dober. Ah, počutim se kot kavbojka. Gang, gang. Sladoled je dober. Ja, ja, ja.”

Za nejeverne Tomaže iz nekega razloga obstaja več kot uro dolg posnetek:

Če ste si pogledali vsaj nekaj sekund videa, se vam verjetno porajajo vprašanja iz prejšnjega odstavka. Navdušen nad stvarjo, ki je ne razumem, sem se poglobil v pojav, in niti v tisočih letih ne bi uganil, kakšno je ozadje.

Ženska, ki je začela trend, je kanadčanka z uporabniškim imenom Pinkydoll, in nekateri viri ocenjujejo, da naj bi s celodnevnim streamanjem na omenjeni kitajski aplikaciji zaslužila več kot šest tisoč evrov na dan. Vsaka čast gospodični, ki je več kot očitno našla vrzel v matrici in odklenila brezplačen denar, a kako to deluje, in, predvsem, kako?

Gre za tako-imenovan “NPC live streaming,” kar po domače pomeni ustvarjanje vsebin v živo, kjer se pretvarjate, da ste eden od tistih likov v video igri, ki nima svoje avtonomije in samostojnega odločanja (non-player character). Lahko pa z vami upravljajo drugi: neskončno mehanično ponavljanje fraz in gibov Pinkydoll namreč temelji na digitalnih darilih, ki jih pošiljajo gledalci: če ji nekdo pošlje vrtnico, izreče določeno frazo in izvede nek gib—če dobi šestnajst vrtnic, mora frazo in gib ponoviti šestnajstkrat. Če ji pošljejo kavbojski klobuk, izreče temu primerno frazo in izvede gib.

Vsako darilo seveda stane in če so gledalci aktivni, se denarci zelo hitro naberejo. Vsak šenk stane določeno število TikTok kovancev, kjer jih 70 dobite za 85 centov. Vrtnica tako stane en cent, prav tako darila kot so tenis žoga, strela, kava, veverica, ali šopek marjetic. Kavbojska kapa z brki stane slab evro, medtem ko na primer metulj stane okrog 1,7 evra. Hočete poslati darilo “rock’n’roll”? Trije evri. Ogrlica? Štirje evri. Balon v obliki srca stane deset evrov, disko žoga prav tako—najdražje darilo (vesoljska ladja), ki ga lahko pošljete svojemu ljubemu “live tiktokerju”, stane 2000 TikTok kovancev, oziroma malce več kot 20 evrov.

Če vam torej oboževalci pošljejo 70 vesoljskih ladij, ste zelo hitro na povprečni slovenski neto plači. Res je, da večina gledalcev pošilja cent vredne vrtnice, tisti bolj nonšalantni s cekini pa kaj dražjega, a priljubljen TikToker ima število sledilcev v milijonih, zato na takšen “dogodek v živo” ni težko pritegniti velike množice, od katere so mnogi pripravljeni za vaše odzive plačevati. (Pinkydoll ima skoraj 774 tisoč sledilcev.)

Zakaj bi torej kdo gledal to nenavadno obnašanje in zakaj bi kdo v neznanca metal (kot kaže ne posebej težko prislužene) cente in evre? Iz istega razloga kot vsaka druga stvar na spletu: fetiš. No, skoraj verjetno.

Obstaja teorija, da pri tisočih ljudeh (beri: moških) možnost, da se ženska obnaša po njihovem ukazu (z enim klikom), vzbuja veliko naslade, in, verjetno, občutka moči. Ni mi še povsem jasno, kaj ima z vsem opraviti komično nenavaden način delanja kokic, ampak uspešnejše “NPC TikTok” ženske sledijo klasični “e-girl,” oziroma “gamer girl” estetiki, s čimer najbolj nagovorijo tisto populacijo, ki je pregovorno obenem nagnjena k igranju video iger, splošni zmedenosti v bližini ženskega spola, in tihi želji po nadzoru slednjih.

Morda sem ustrelil povsem mimo (vključno s ciljno publiko), a videti je, da takšne vsebine in ustvarjalke monetizirajo objektivizacijo žensk. Za gledalce so le “ne-igralčevi liki,” ki se jih lahko nadzira na ne pretirano odkrit seksualen način, anonimno, in relativno poceni. Bizarno in temačno, bi lahko sklenili, a če se ne spuščamo v depresivne globine človeške narave in sistema, so NPC TikTokerke sovraštvo do žensk (ali pa vsaj objektivizacijo, ki večinoma poteka brez njihovega privoljenja) obrnile v svoj prid: če jih ne moreš premagati, jim zaračunaj.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.