///

Najboljše TV serije 2023

Leto je naokrog in to seveda pomenita dva nova seznama najboljših TV in filmskih vsebin v preteklih 12 mesecih. Leto gospodovo 2023 je bilo kljub dolgotrajnemu (in upravičenemu) štrajku v Hollywoodu vseeno rodovitno, z nekaj čudovitimi presenečenji in tudi kakšnim razočaranjem. Gremo lepo po vrsti (a ne v posebej določenem vrstnem redu). Sezname preteklih let najdete tu.

All the Light We Cannot See (Netflix)

Kdor me pozna, je verjetno vsaj trikrat že slišal moj nasvet, naj čim prej prebere knjigo Vsa ta nevidna svetloba (Anthony Doerr), saj je med mojimi najljubšimi. Zato sem bil iz sebe, ko sem prvič videl napovednik za serijo, v kateri med drugim nastopata Mark Ruffalo in Hugh Laurie. Kritiki sicer niso bili preveč navdušeni, a mislim, da smo že dolgo tega spoznali, da jih večinoma ne gre poslušati (predvsem zato, ker so pogosto plačani, da nekaj pohvalijo ali pa ne). Resda je ekranizacija (pričakovano) slabša od knjige, a vseeno gre za čudovito posneto in odigrano miniserijo (le štirje deli).

Barry S4 (Max)

Barry se vsako leto pojavi na seznamu najboljših serij in s svojo zaključno sezono letos ni nič drugače. Bill Hader ima neko nadnaravno moč ali pa faustovsko pogodbo, da mu je uspelo ustvariti štiri močne sezone, kjer se temačnost humorja le stopnjuje, zgodba pa vedno bolj filozofska (v dobrem smislu). Oster humor in kritika zvezdništva gledalcem ponuja eno bolj kompleksnih TV doživetij, ki istočasno nasmeje in da misliti.

The Bear S2 (Hulu)

Kdo ni gledal prve sezone The Bear in ni vseh prijateljev in znancev na vse pretege poskušal prepričati, naj preskočijo vse serije na svojih seznamih in si jo na dušek pogledajo? Camry, trenutno najbolj priljubljen izmišljen chef na svetu, se v drugi sezoni ne znajde v mineštri z rahlo predelanim receptom, ampak s svojo tolpo kuharjev (in, seveda, “bratrancem”) pade v povsem novo čorbo težav, iz katerih mu znova uspe ustvariti čudovito jed, ki gre “lahko pred gosta.” Če obstajajo dvomi: ja, Jeremy Allen White nam je vsem zmešal glavo. V redu ste.

Beef (Netflix)

Ena najbolj priljubljenih serij tega leta, če gre verjeti vsem, ki so mi jo priporočali. Ali Wong in Steven Yeun sta že neštetokrat dokazala, da sta čudovita, v tej komediji pa blestita. Malenkostnost postane umetnost, lika zaradi manjšega incidenta postaneta obsedena drug z drugim, humor pa serija najde v najbolj vsakdanjih situacijah, ko se zapleteta v zabavno, občasno grozljivo, in že malce erotično, manično depresivno zmedo, kjer ni zmagovalcev.

The Diplomat (Netflix)

Za povprečnega connoisseurja jedi, ki jih ponuja Hollywood, bi moralo biti dovolj, če bi rekel štiri besede: Rufus Sewell in Keri Russel. Če vas to ne podžge, vas bo nemara visoko-oktanska politična drama, ki se vrti okrog diplomatke (in njenega prepogosto-štrene-mešajočega moža/nekdanjega diplomata), ki se znajde sredi mednarodnega škandala, obenem pa se mora kot se za dramo spodobi, spopadati še z osebnimi težavami. Odlična igra, fantastičen scenarij, napetost in drama. Kaj še hočemo?

The Fall of the House of Usher (Netflix)

Edgar Allan Poe v sodobni preobleki – kupljeno! Srhljiva zgodba o bogastvu, moči in družinskih skrivnosti prinaša južnjaško-gotsko klasiko in ji da sodoben preobrat med raziskovanjem vseh možnih stvari, ki se lahko zgodijo vplivni družini, ko, metaforično rečeno, iz njihovih omar pokukajo vsi okostnjaki. Pogosto odlična literarna osnova ne pomeni tudi odlične serije, a Mike Flanagan (The Haunting of Hill House) je odkljukal vse pogoje za uspeh. To, da v nadaljevanki nastopajo Carla Gugino, Bruce Greenwood in Mark Hamill, gotovo ne škoduje.

Fargo S5 (FX)

Fargo je končno nazaj! Vračamo se h koreninam in v glavni vlogi sta postavljena Jon Hamm in Juno Temple. Ne bom preveč izdal, a z neverjetno zgodbo in nepozanimi liki je vsem jasno, da ima Noah Hawley v rokavu skritih še mnogo asov.

Gen V (Prime Video)

Medtem ko čakamo, da se naslednje leto vrnejo The Boys, nas avtorji ostre superjunaške kritike razvajajo s spin-off serijo, ki se dogaja na srednji šoli. No, na srednji šoli za junake. Ja, res spomni na X-Men. Ker najstniki s svojimi pobesnelimi hormoni, začasnim pomanjkanjem empatije in vsesplošnim občutkom, da edino oni razumejo ta svet, niso dovolj sitni, so jim tu dali še supermoči. Zasedba bolj ali manj neznanih (a zato nič manj všečnih) igralcev z odličnim scenarijem in pričakovano nepričakovanimi prizori znova dokazujejo, da nismo še videli najbolj utrganih stvari, ki jih zmešani umi za matično serijo lahko izumijo.

The Gilded Age S2 (Max)

V drugi sezoni The Gilded Age še vedno vrhunsko uspeva nemogoče: brez posebnih zapletov in akcije na privlačen in zanimiv način prikazati življenje newyorške smetane konec 19. stoletja. Nekaj, kar bi moralo povseh pravilih biti dolgočasno, je Julian Fellowes (Downton Abbey) spet spremenil v čudovito zgodbo, ki si jo moraš pogledati vsak teden. Zanimivo, nad serijo dogodivščin in spletk roparskih baronov in jenki aristokracije, so bolj navdušeni kritiki kot običajno prebivalstvo, sam pa ponavljam lanski sentiment: prestižna žajfnica, ki te zasvoji. Aja, pa Carrie Coon, seveda.

I Think You Should Leave with Tim Robinson S3 (Netflix)

Ta nanizanka je nekako kot Marcel Štefančič ml.: ali jo obožujete ali pa vam gre neizmerno na jetra. Tim Robinson v vsak skeč prinese absurd in kaos, ki se ga ne da ubesediti – preprosto mu morate biti priča, da razumete, o čem govorim. Serija, ki je leta 2019 postala nepričakovan hit, je še vedno memabilna s prizori in izjavami, ki jih verjetno še nihče pred tem ni uprizoril. Kritiki pravijo, da serija s svojim ritmom in vzorci postala občasno predvidljiva, a zagotavljam vam, da se motijo. Postanite tisti čudak v družbi, ki vsem citira I Think You Should Leave.

The Last of Us (Max)

Kdor je igral video igro, zgodbo pozna, kdor je ne, pa: svet po izbruhu ni v najboljšem stanju, serija pa sledi odisejadi Joela in Ellie (Pedro Pascal in Bella Ramsey), ki poskušata v postapokaliptični Ameriki preživeti iz dneva v dan. Nekaterim se je neprestana preteča nevarnost zdela malo preveč, a komur so napete zgodbe o preživetju všeč, bo gotovo užival tudi v eni najbolje ocenjenih tv serij leta 2023.

Love & Death (Max)

Resnično zgodbo o teksaški gospodinji Candy Montgomery, ki je svežino iskala v prešuštvu in si nakopala pekel z umorom, smo sicer že videli seriji z Jessico Biel iz leta 2022, a mislim, da si morajo Maxovo verzijo ogledati tudi tisti, ki zgodbo že poznajo, predvsem zato, ker v njej nastopata fantastična Elizabeth Olsen in Jesse Plemons. Priznam, da sta to glavna razloga za ogled, saj miniserija sicer ne izstopa posebej od ostalih.

Lucky Hank (AMC)

Po Breaking Bad in Better Call Saul so se mnogi bali, da bo moral Bob Odenkirk skozi več slabih serij in filmov, preden bo spet dobil čudovito vlogo. Motili smo se, saj se je po odličnem akcionerju Nobody postavil še v vlogo učitelja angleščine na brezvezni srednji šoli, kjer se ne vidi več, obenem pa si ne upa slediti sanjam. Ob Bobu je še Mireille Enos, ki izjemno odigra njegovo soprogo, podravnateljico iste šole.

Reservation Dogs S3 (Hulu)

Včasih se serije vlečejo v nedogled, spet druge točno vejo, kdaj zaključiti zgodbo. Tretje se končajo prezgodaj. Takšna je Reservation Dogs, ki je v 28 epizodah sicer povedala izjemno zgodbo štirih najstniških domorodcev v Oklahomi, ki poskušajo storiti vse, da bi zaslužili dovolj denarja za beg v obljubljeno deželo Kalifornijo. Prisiljeni so v krajo, zdrahe z lokalnimi narkomani, in celo ozemeljsko vojno z močnejšo tolpo. Gotovo ena izvirnejših TV serij, ki jih je Američanom uspelo posneti v zadnjih letih, predvsem pa me veseli, da so nekaj, kar bi zlahka bil še en sitcom, spremenili v nepozabno štorijo.

Silo (Apple TV+)

Rebecca Ferguson se mi je zapisala med najljubše igralke že s prvo Misijo nemogoče, v kateri je zaigrala, in zastrigel sem z ušesi, ko sem slišal, da je za Apple posnela znanstvenofantastično serijo, ki te od samega začetka drži v negotovosti in suspenzu. Futuristični svet, neverjeten scenarij, čudovito zgrajen svet in preostanek zasedbe: Tim Robbins, Rashida Jones in David Oyelowo. Ljubitelji ZF bodo v tej enigmatični seriji gotovo odkrili svojo novo najljubšo poslastico.

Snowfall S6 (FX)

Zgodba o kreku, Los Angelesu, preprodajalcih in obveščevalnih agencijah nas je pred šestimi konsistentno odličnimi sezonami priklenila pred pretočnika, z zadnjo sezono pa je dokazala, da si zasluži mesto med titani zlate dobe TV serij. V šesti sezoni se v igro vključi še KGB, stvari se strašljivo zapletejo, serija pa dobro pokaže, da so ljudje včasih, ne glede na svoje namene in dejanja, ujeti v ogromno mašinerijo zgodovine, moči in struktur, ter da je osebna usoda le igračka nečesa veliko večjega. Brutalna in iskrena serija, ki je ne gre zamuditi.

Succession S4 (Max)

Šekspirjanska serija o moči in zdrahah “enega odstotka” že od prve sezone zaseda prestižno mesto TV panteona, s četrto sezono pa je dobila spektakularen zaključek, ki ga dobi redka serija. Dialogi so na najvišjem nivoju in že skoraj umetnost in vsaka izrečena beseda zahteva pozornost, po toliko urah drame pa še vedno ne boste zares vedeli, koga najbolj prezirate. Succession je za TV dramo to, kar je za komedijo It’s Always Sunny in Philadelphia: izjemno všečna serija z najmanj všečnimi liki. Gotovo ena najboljših stvari letos.

Transatlantic (Netflix)

Za vas ne vem, a v Community sem bil od začetka do konca Team Britta, in Gillian Jacobs je končno dobila resno vlogo, v kateri lahko blesti. Translatlantic pripoveduje resnično zgodbo intelektualcev, akademikov in znanstvenikov, ki so od poletja 1940 pomagali preganjanim umetnikom in političnim aktivistom iz okupirane Francije pobegniti v Združene države. Če so kdaj obstajali superjunaki v resničnem življenju, so to gotovo bili liki, ki jih v tej seriji igrajo Gilian Jacobs, Corey Stoll, Cory Micahel Smith, Deleila Piasko in Lucas Englander. Seriji uspe prikazati izjemno življenjsko nevarnost, v katero so se podali osrednji liki sredi druge svetovne vojne, a vseeno se zna tudi zabavati.

Waco: The Aftermath (Showtime)

Fantastična ekranizacija enega najbolj zloglasnih škandalov ameriške vlade iz leta 2018 se je letos nadaljevala s spin-off miniserijo, kjer vidimo prekomerno kazen, ki jo dobijo preživeli člani kulta, in kako je odziv represivenga organa izven proporcijev podžgal vzhajajoče skrajnodesničarske milice in posredno povzročil terorističen napad v Oklahomi. Vrača se nekaj zvezd iz izvirne serije, med njimi Michael Shannon, Shea Whigham in Gary Cole.

White House Plumbers (Max)

Špijunska in zarotniška serija, ki smo jo komaj čakali že lansko leto, ni razočarala: izjemna Woodey Harrelson in Justin Theroux na navihan in brezkompromisen način uprizorita resnično zgodbo, ki s svojimi neverjetnimi liki zveni izmišljeno in naravnost neverjetno – a se je kljub vsemu zares zgodila. Bolj in manj znani (javni in zelo skriti) krojači ameriške (in svetovne) zgodovine se znova srečajo okrog Nixona in afere Watergate, kjer se v godljo zapletejo Bela hiša, CIA, FBI in kdorkoli se znajde v bližini. Naj omenim, da igrata tudi Lena Headey in Kathleen Turner, ljubiteljem polpretekle zgodovine in zgodb o obveščevalnih agencijah pa bo všeč, da so se ustvarjalci resnice držali kot pijanec plota, čeprav to mnogim zaradi dramaturških odločitev ni ravno všeč. Resničnost je res bizarnejša od fikcije in tej druščini je uspelo s farso jasno in razumljivo prikazati zapleteno mrežo dogodkov in ljudi škandala, ki je dal ime vsem škandalom.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.