Zakaj je v morju sol?

Vsak pozna kakšno legendo o slanosti morja, vključno z neslano šalo o kitih in masturbiranju. A kaj o tem pravi znanost?

Znanost pravi, da v morju sploh ni soli.

Kako prosim? V morju so le raztopljene snovi, katerih usedline ustvarijo sol. V morski vodi so doslej našli 72 različnih elementov in možno je celo, da je v njej vsak naravni element našega planeta. Kakorkoli, največ je klorovih ionov (dobrih 53%) in natrija (slabih 31%), elementa, ki tvorita navadno sol. Ostali relativno pogosti elementi so magnezij (4%), žveplo (2,5%), kalcij (1%), in kalij (1%). Zaradi teh šestih elementov je voda slana.

Povprečno je slanost vode 35o/oo, kar pomeni 35 delcev soli na tisoč delcev vode. Kar je kar veliko – čajna žlica soli na kozarec vode. Če na hitro ocenimo količino morske vode na Zemlji, lahko izračunamo, da je v morju neverjetnih 50 milijonov milijard ton soli. Če bi vso to sol spravili iz morja na površje, bi ta pokrila cel planet, segala pa bi dobrih 150 metrov visoko!

Seveda pa je koncentracija soli po celem svetu različna (kot je ugotovil gospod William Dittmar) – največja je v Rdečem morju in Perzijskem zalivu, najmanj pa v Baltskem morju. Ravno ta razlika v koncentraciji nam izda, zakaj je sol v morju. Višja koncentracija soli je v toplih morjih, kjer čista voda izhlapi in pusti za seboj sol, v hladnih pa je je manj, ker čista voda neprestano priteka iz rek in talečih se ledenikov.

Slanost morja po svetu (Plumbago/Wikimedia)
Slanost morja po svetu (Plumbago/Wikimedia)

Znanstveniki menijo, da so oceani nastali potem, ko se je vodna para “razplinila” iz raztaljenih kamnin, ki so nekoč prekrivali večino vročega planeta v nastajanju. Para je ustvarila oblake, iz katerih je potem deževalo, potem, ko se je Zemlja ohlajala. Prvotni oceani so bili predvsem sladkovodni, a s časom se je v njih nabrala sol, ki je prihajala z rekami, hidrotermalnimi kanali in podvodnimi ognjeniki.

Dež je bolj kot ne čista voda (malce bolj kisla zaradi plinov, ki jih pobere v atmosferi). Zato so reke sladkovodne – a zares niso povsem “čiste”. V sebi nosijo sledove soli in drugih kamnin, ki se izločajo v vodo iz kamenja v strugah. Na leto naj bi vse reke sveta v morje prinesle skoraj 4 milijarde ton soli! Znanstveniki računajo, da je pri takšnem razmerju trajalo do 300 milijonov let, da je morje postalo tako slano, kot je danes.

Zanimivo je, da reke (ki so sladkovodne), prenašajo veliko več kalcija, bikarbonatov in kremena kot slana voda v morju. A morje kljub temu vsebuje več natrija in klorida. Razlog za to so morska bitja, ki za svoje skelete in oklepe uporabljajo kalcij. Alge na primer, potrebujejo kremen. Po drugi strani pa morski polži in kumare absorbirajo svinec in vanadij, ki ju s tem lokalno koncentrirajo.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.