Zakaj so Minioni tako nagnusno zoprni?

Če ste stari manj kot 13 let ali pa ste oseba srednjih let, vam svetujem, da ne nadaljujete z branjem. (Oziroma po angleško: trigger warning)

Vsi ostali pa se verjetno strinjate z menoj: Minioni so katastrofalno, neopisljivo in brutalno nadležni in bedasti. Minioni so tumor pop kulture, ki se po spletu prenaša kot spolna bolezen. Torej so Minioni grotesken stvor, ki je istočasno tumor in AIDS. Minioni me napolnijo z iracionalno jezo in mi vsakič povečajo čir na želodcu, za katerega še ne vem. Seveda ta občutljivost na idiotske rumene čompe več pove o meni kot o Minionih, a vsakič, ko osebek srednjih let deli Minion meme enega od komercialnih radiev, se za korak oddaljimo od nečesa, kar smo nekoč imenovali Človek. (V to, da obstajajo fetiši na Minione, se zavoljo svojega in vašega zdravja ne bi spuščal. A seveda to obstaja – zato imamo Pravilo 34.)

In zakaj so Minioni tako nagnusno zoprni? Najprej zato, ker so povsod. V trgovinah, kjer so na vseh možnih izdelkih: Tic Tac bonboni, Haribo bonboni, kosmiči, Kinder jajčka, puding, majice, nogavice, zvezki, obeski za ključe, čutarice, torbe, škornji… Le še na kondomih jih nisem videl. Seveda z razlogom, ker z Minioni predvsem ciljajo otroke, ampak glede na to, da so nad temi žoltavimi pokvekami vedno bolj navdušeni odrasli, le čakajte: tudi Minion kondomi bodo na voljo. Ker iz nekega razloga neprestano kričijo o bananah, ni čudno, da so postali “obraz” banan. Kot da so banane potrebovale promocijo. Še ko greš v kino pogledat film, ki nima nikakršne veze z Minioni, te v minuti dolgem oglasu za kartico ugodnosti pozdravijo rumeni kričeči stvori.

Glej tudi: maskota, za katero bi Don Draper ubijal

Minioni so patološko grozljivi tudi zato, ker ne predstavljajo ničesar. Njihova aseksualnost in izključenost iz koncepta rase, njihov mednarodni jezik nerazumljivega kričanja, in njihova postava, ki jo najbolje opišemo kot suha debelost, bi lahko bila simbol za vključevanje. A tako kot vedno so se liki, ki so v filmih predstavljeni kot najbolj nesposobni pajdaši še bolj nesposobnega zlobca, ki ne bi smeli preživeti darvinističnega sveta, izrodili v najboljšo maskoto za karkoli na tem svetu, kjer nobena stvar ne pomeni nič več. Minioni so nihilizem v barvi Pantone 13-0851 TCX. Minion lahko poleg blagovne znamke in izdelka predstavi tudi vašo slabo šalo o dolgem ponedeljku, eksistencialno krizo vaše tete, ironično opazko o aktualnem dogajanju, oziroma šalo iz leta 2005, ki jo všečka 954 ljudi. Minioni imajo dovolj forme, da jih lahko uporabimo za karkoli, in toliko malo vsebine, da ne pomenijo nič, dokler vanje ne natočimo svojih butastih umotvorov.

Res, preklet bodi planet, ki se vrtiš okrog svoje osi in sonca in tako povzročaš ponedeljke.

Minioni so prazen list, na katerega ljudje napišejo svoje banalne frustracije, težave “prvega sveta”, pasivno-agresivne misli do bližnjih in okolice, opozorila, da ne prenašajo idiotov, da govorijo tekoče sarkazem, da jih ne smemo motiti pred prvo kavo, da je ponedeljek, da je petek, da smo vsi stari, da je uravnotežena dieta čokolada v vsaki roki, da je jutri sobota – in da je danes spet ponedeljek. Sem omenil, da Minioni zelo radi tarnajo, da je spet ponedeljek? Nisem, ne? Minion je lahko tudi čudovit “angel bogastva”, ki naj ga ljudje delijo in tako obogatijo. (604 všečki in 363 “šerov”). Ne pozabimo niti na bizaren “factoid” meme, ki nas poduči, da vsak dan zaradi raka umre 250 otrok. Ob njem je seveda primeren Minion.

Seveda se rumeni satan privoščljivo nasmiha, saj je utelešenje raka

Kot rečeno so vsi post-rasni, saj so vsi rumeni. Njihov jezik je nadležen koktejl množice jezikov, zato je njihovo dretje globalno. Vsi so brez spola, a iz nekega razloga imajo vsi moška imena. Vsi so suhi, a čokati. Vsi imajo očala (ker ljudje z očali so nesposobni in neumni?). In četudi mogoče niso bili ustvarjeni iz tega razloga, so popolno platno za vsak meme, ki vam pade na pamet, in s tem raztrgajo družbo, uničijo civilizacijo in potisnejo človeštvo v izumrtje. (Satira, očitno, a ne daleč od resnice.) Minioni bi zaradi svojih vključevalnih lastnosti lahko bili nekaj lepega, a so namesto tega grozljiv stvor družbenih medijev.

Vaši stari starši se v grobu vrtijo tako hitro, da bi lahko bili obnovljiv vir energije

Medtem ko vsak meme izraža neko točno določeno čustvo ali situacijo (Forever Alone, Trollface, Me Gusta, Scumbag Steve, Bad Luck Brian, Good Guy Greg, in tako dalje), so Minioni zaradi svoje prazne forme primerni za vse. So neke vrste Über-meme, ki bo požrl vse ostale, dokler ne bo vse en velik Minion. Hočete Miniona, ki je tak kot Sheldon iz Velikih pokovcev? Upam da ne, ker je to isto kot bi imel diarejo, a bi hotel še gangreno. A če ga hočete, ga dobite. Lahko tudi kot tatu:

Hočete Minione, ki so videti kot Walter White in Jesse Pinkman iz Breaking Bad? Imamo. Hočete Minione, ki so Batman? Tudi to imamo. Bi radi Miniona v vlogi Mozarta? Celo majica s kratkimi rokavi obstaja in prodajajo jo v Salzburgu! Podpirate vojsko in imate radi Minione? Tudi za vas je poskrbljeno. Se ob petkih zvečer ukvarjate z BDSM-jem? Tako je, uganili ste – tudi za to priložnost obstaja Minion. Obstaja tudi #MAGA Minion in celo Trump Minion. Prekleto, obstaja tudi Minion Hillary Clinton! Odprite Google in vpišite “Minion + karkoli vam pade na pamet”.

Minioni so takšen nič, da so lahko vse.

Minioni niso bili ljubki in smešni in tudi nikoli ne bodo ljubki in smešni. So brez sporočila, so bebavi in nadležni in obupno nesmešni. Minioni so prvi in edini dokaz, da svetu vladajo Iluminati kuščarski Nezemljani, ki nas hočejo poneumiti in spremeniti v baterije za svoje Rumba sesalce. Kaj smo se naučili? Čisto nič. Tako kot so Minioni utelešenje niča in vsega istočasno. Svet je brez smisla in lahko me citirate na svojem Minion memu.

Nič ni več sveto, vsi smo samo na ogljiku osnovana bitja, ki nas čaka neizbežna tema in praznina.

2 Comments

  1. […] Tudi leto 2017 je bilo leto nadaljevanj in rimejkov: še en del Transformerjev, še en del Piratov s Karibov, še en del Hitrih in drznih, še en del Vojne zvezd, še en del Podzemlja, vrnili so se Power Rangers in Petek 13., vrnila se je Mumija (s Tomom Cruiesom?!) in vrnil se je King Kong; pa devetstotič smo videli novega Spidermana. Pa seveda preklete Minione. […]

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.